Vágólapra másolva!
A külföldi sportsajtó gyakran él azzal a lehetőséggel, hogy toplistákat állít fel különböző kategóriákban, különböző kritériumok szerint. Ezúttal rendhagyó módon egy új-zélandi összeállítást osztunk meg olvasóinkkal: a wellingtoni Dominion Post ugyanis rangsorolta a világ tíz legsikeresebb csapatát. Biztos a távolság is döntőnek bizonyult, de az Aranycsapatot ezúttal ne keressük a listán.

Csak szuperlatívuszokban lehet beszélni az 1970-ben világbajnoki címet szerzett brazil együttesről. Nemcsak összeállításunkban találták a legjobbnak, de tény, hogy a világ sportújságírói is elismerik, ritkán lehetett látni a dél-amerikaihoz fogható gárdát.

A csapat csupán Anglia ellen nem tudott három gólt szerezni a világbajnokság során (igaz, az 1-0-s siker csoportgyőzelmet ért), a fináléban pedig 4-1-re leiskolázta Olaszországot - a találatokon Gérson, Jairzinho, Carlos Alberto és a harmadik világbajnoki címét begyűjtő Pelé osztozott.

http://www.youtube.com/v/R3yq2wSSXpE&rel=1


Az 1970-es vb-döntő jegyzőkönyve:
Brazília - Olaszország 4-1 (1-1)
Mexikóváros, Azteca.stadion, 108 000 néző
v.: Glöckner (NDK-beli)
Brazília: Félix - Carlos Alberto, Brito, Piazza, Everaldo - Clodoaldo, Gérson, Rivellino - Jairzinho, Pelé, Tostao. Szövetségi kapitány: Zagalo
Olaszország: Albertosi - Burgnich, Cera, Rosato, Facchetti - Bertini (Juliano, 75.), Mazzola, De Sisti - Domenghini, Boninsegna (Rivera, 84.), Riva. Szövetségi kapitány: Valcareggi
gól: Pelé (18.), Gérson (66.), Jairzinho (71.), Carlos Alberto (87.), ill. Boninsegna (37.).