Vágólapra másolva!
Visszaszerezte a trófeát az oxfordi csapat a világ egyik legpatinásabb sporteseményének számító Oxford-Cambridge evezősverseny idei 154. futamán. A két ősi angol egyetemi város amatőr diákversenyzőinek évente egyszer megrendezett összecsapása az egyik legnépszerűbb társadalmi esemény Nagy-Britanniában.

A Temze nyugat-londoni, kanyargós szakasza mentén, valamint a hidakon az idén a szakadó eső ellenére 250 ezren nézték a 4 mérföld és 374 yard, vagyis 6,779 kilométer hosszú futamot, amely az oxfordi legénység 74. győzelmével zárult.

Tavaly Cambridge nyert, és az idei oxfordi győzelem ellenére még mindig ők állnak jobban: az 1829 óta - időnkénti megszakításokkal - megrendezett versenyek közül eddig 79-et nyertek meg. Döntetlent egyszer hirdettek a verseny 179 éves történetében: 1877-ben, miután a két hajó teljesen egyszerre érkezett a célba.

Az idei összecsapást viharos szélben és esőben rendezték, ami különösen izgalmassá tette az eseményt, mert növelte egy esetleges hajósüllyedés esélyét. Ez rendkívül ritka fejlemény: eddig összesen hatszor következett be, három-három esetben mindkét csapat esetében, legutóbb 30 éve.

Erre a kimenetelre külön lehetett fogadni, és az időjárási előrejelzések ismeretében a fogadóirodák az igen nagy nyereményesélyt kínáló 50-1-ről az utolsó pillanatban 16-1-re csökkentették a megjátszható oddsokat.

Aggodalmuk azonban felesleges volt: mindkét hajó célba ért, bár az erős ellenszél miatt 1947 óta ez volt a leglassabb verseny: a győztes együttes csaknem 21 perc alatt tette meg a Putney-híd és a Mortlake városrész közötti távot.

A rekordot jelenleg Oxford tartja 16 perc 19 másodperccel, amit még 1998-ban állított be.