Vágólapra másolva!

Kialakult a legjobb 8 mezőnye a snooker-vb-n

Stephen Hendry, Ryan Day, Allister Carter és Peter Ebdon már vasárnap biztosította helyét a sheffieldi torna negyeddöntőjében, hétfőn pedig csatlakozott hozzájuk Stephen Maguire, Liang Wembo, Joe Perry és Ronnie O'Sullivan.

Bizonyára elment a kedve az ausztrál tehetségnek, Neil Robertsonnak az első etap 0-8-a után az élettől. Mivel a második asztalhoz álláskor is bele-bele hibázgatott, Stephen Maguire első napi előnyének nagy részét megőrizte, így szerdán 11-5-ös, igen kedvező állásból várta a hétfői utolsó nekifeszülést. Robertson dicséretére legyen mondva, hogy nem adta fel, kozmetikázott az eredményen, így, Maguire 13-7-es győzelme azonban egy pillanatig sem volt kétséges.

Ronnie ismét alkotott

A kétszeres világbajnokok csatájában is csak 2 frame maradt mára, bár ez egyáltalán nem volt sejthető az elmúlt két nap ütközetén. Mark J. Williamsnak ugyanis magas színvonalú játékkal sikerült saját szempontjából 7-9-en, mondhatni féken tartani Ronnie O'Sullivant. Egészen délelőttig...

A essexi ász ugyanis egymás után lökött egy 71-es egy 60-as és egy 100-as breaket, mindeközben "nagylelkűen" engedélyezve riválisának 41 pontot. 12-7-nél pedig jött a feketeleves: Ronnie O'Sullivan lett az első, aki háromszor jutott el 147-es brerakig a Crucible-ben.

Az adódó alkalmat azonnal kihasználta, az frame elejétől csak a fekete golyóra utazott, nem csoda, hogy Stephen Maguire és Neil Robertson is abbahagyták a szomszéd asztalnál, hogy átmehessenek gratulálni. Amikor Ronnie így játszik, akkor nagyjából annyi esély van ellene, mint Roger Federer ellen Wimbledonban...

Koncentrált Perry

Joe Perry is minimális, 9-7-es előnnyel kezdte az utolsó, esti etapot Stuart Bingham ellen. Hiába lökött Bingham 137-es breaket is, Perry higgadtabb volt, az utolsó framet például 55-ös sorozattal nyerte 67-63-ra, ezzeé pedig a párharcot is 13-9-re.

Swail-Liang

Liang Wendo és Joe Swail a VB eddigi legizgalmasabb mérkőzését játszották a Crucible-ben. Liang a párharc során 6-1-re és 12-8-ra is vezetett ám Joe Swail ekkor nagyon összekapta magát. 12-10-nél Liang már a levegőbe öklözött örömében (azt hitte mindjárt vége), 12-11-nél pedig Swailnek reménytelenül nehéz kínai lökést kellett abszolválnia a folytatáshoz, végül mégis eljutottak a 25., döntő frame-ig.

Forrás: Getty Images

Ebben pedig mindkét játékos többször is befejezhette volna a partit, ám egyikük sem bírta fejjel. Már csak négy golyó volt az asztalon, mikor Swail ziccert rontott, de Liangnak, még ezután is meggyűlt a gondja a rózsaszín golyóval. Hogy végül mégis a fiatal kínai játszhet Ronnie O'Sullivannel, azt legalább annyira a szerencsének (és Swailnek) köszünheti, mint magának, bár erős túlzás volna állítani, hogy nem dolgozott meg a sikerért.

A 13-12-es győzelem alkalmával nemegyszer mutatott be rizikós helyzetben bravúrt, a snooker rajongói pedig csak köszönetet mondhatnak neki és Joe Swailnek a ritka izgalmakért.

A negyeddöntő párosítása

A felső ágon nem ígérkezik könnyűnek Stphen Hendry feladata. A hétszeres világbajnok 1999 óta vár egy újabb sheffieldi sikerre, de ehhez az út a címvédőt kiejtő Ryan Day testén vezet az út. A másik mérkőzésen a nagy kérdés, hogy Ronnie O'Sullivan át tudja e menteni szerdai formáját a soros mérkőzésre. Ha a kétszeres világbajnok kellőképpen koncentrál, akkor több mint jó esélyekkel indul Liang ellen. Az is kérdés, hogy Liangból kivett, vagy inkább feldobta őt a Swail elleni maratoni csata, hiszen szerdán este fél 12-kor még az asztalnál (a kiesés küszöbén) állt.

Az alsó ágon egy másik kétszeres világbajnok, Peter Ebdon áll nehéz feladat előtt. Az ellenfele ugyanis az az Allister Carter lesz, aki tönkreverte (13-4) a torna egyik nagy esélyesét, a 2005-ös bajnok Shaun Murphyt. A másik meccsen Stephen Maguirenek Joe Perryvel kell megvívnia az elődöntőért. Maguire imponálóan kezdett Neil Robertson ellen, de a második nap a fáradtság jeleit vehettük észre rajta. Ha nem lesz dekoncentrált, akkor hatalmas akadályt jelenthet Joe Perrynek.