Vágólapra másolva!
Lejátszották a snooker-világbajnokság negyeddöntőit is, és az előző körhöz hasonlóan itt sem volt hiány meglepetésben és izgalomban sem. Olyannyira nem, hogy a szervezők által szerdára tervezett mérkőzések egyikének befejezése csütörtök kora hajnalra tolódott.

Magabiztos Hendry

Nem kellett azonban minden mérkőzésen lerágnunk a körmünket, Stephen Hendry ugyanis már az első szakaszt követően 7-1-re vezetett Ryan Day ellen. A walesinek semmit nem sikerült felmutatni a címvédő John Higgins elleni Pazar játékából, így Hendrynek nem volt nehéz dolga. Megjegyzendő, hogy a hétszeres világbajnok sem nyújtotta élete formáját, néha ő is nagy lehetőségeket rontott el (például egy 147-es breaket úgy hagyott veszni, hogy már nem volt piros golyó a pályán, így "csak" 112 lett a vége), ám Daynek semmi sem sikerült.

Innentől kezdve a skót biztosan őrizte előnyét, 11-5-ről vágtak neki az utolsó etapnak, a vége pedig 13-6 lett. Bár Higgins kiütése után Day bizonyosan csalódott, hogy Hendry ellen már a meccs elején elvesztette a továbbjutás lehetőségét, összességében nem lehet a szezonjával elégedetlen, hiszen zsinórban hatodik éve javít világranglistás pozícióján.

Ízelítő az elődöntőhöz: Sullivan-Hendry (2005, Welsh Open, döntő frame)

http://www.youtube.com/v/YKtK-PqT68k&hl=en


Liang Wembo: egy napig tartó csoda

Ronnie O'Sullivan és Liang Wembo mérkőzése meglepetésre két nagy Liang-breakkel indult és a "Rocket" becenevű angol bizony az első nap csak kapaszkodott. Liang könyörtelen támadójátékkal rukkolt elő, 21 éves létére egyáltalán nem ijedt meg nagynevű ellenfelétől. Mivel Ronnie is jól játszott, magas színvonalú mérkőzést láttak a Crucible-be ellátogatók, a 4-4 pedig hűen tükrözi az első napi erőviszonyokat.

Szerda délelőtt aztán a Rocket begyújtotta a rakétát, és pillanatok alatt 10-4 volt az állás. Kellett ehhez a fiatal kínai néhány hibája, de Ronnie több magas breakkel, közte egy 138-as asztalpucolással ismét demonstrálta, hogy mi az ellenfelek sorsa, ha elkapja a fonalat.

Nagy önbizalommal játszott, kiszolgálta a közönséget, néha balkezeseket megszégyenítően használta"rosszabb" kezét. Liang ezután egy szép félszázon túli breakkel szépített, de a második etap utolsó frame-jét megint Ronie nyerte, így 11-5-ről várhatta az esti folytatást. Liang mindent megpróbált, ám 11-6-nál ismét hibázott, így az essexi ász egy frame-re került a továbblépéstől. Végül egy 79-es breakkel 13-7-re nyert, és 2006 után jutott ismét az elődöntőbe.

Carter végre felnő?

Az 1979-es születésű Ali Carter soha nem a kötélidegzetéről volt híres, erre azonban alaposan rácáfol ezen a világbajnokságon. A világranglista-vezető Shaun Murphy 13-4-es kiporolása után a kétszeres világbajnok Peter Ebdont is legyőzte. Pedig Ebdon megadást nem ismerő, sok biztonsági lökéssel operáló játékstílusa minimum nagy türelmet követel, ellene minden frame-ért kétszeresen meg kell küzdeni. Így is indult a meccs, az első nap fej fej mellett haladva, 4-4-nél tették le a dákót.

A második etapban Carter 9-7-re elhúzott, végül 13-7-re nyert. Ezúttal nem lökött 147-et, mint Ebdon ellen, de szép lassan felőrölte Ebdont. Végig koncentráltan játszott, ennek köszönheti élete első világbajnok elődőntőjét.

Perry, a meglepetésember

Stephen Maguire és Joe perry mérkőzésétől a szakma a jó formában lévő, világelsőségre is esélyes skót továbbjutását várta. Perry azoban már a meccs elején jelezte, hogy neki mások a szándékai, és 4-0-s villámrajttal hagyta állva a tavalyi döntős Maguire-t. A skót azonban még az első szakasz végéig egyenlített, így 4-4-gyel várták a szerdai napot.

A második játékrészben sem sikerült senkinek előnyhöz jutnia, 8-8 nyert frame-mel vágtak az utolsó szakasznak. Közben Perry azért egy 83-es breaket villantott, de javarészt taktikai csata dút az asztalon. Az utolsó játékszakaszban is fej fej mellett haladtak, 8-7 óta végig Maguire-nél volt az előny, de mindig csak egy frame-nyi. 11-10-nél könnyen elhúzhatott volna a skót, ám ziccert rontott, így Perry ismét egyenlíteni tudott.

12-11-re aztán megint Maguire vezetett, de Joe Perry egy pillanatig nem adta fel, és ennek meg is lett az eredménye. A döntő frame kísértetiesen hasonlított Liang Wembo és Joe Swail 25. játékához: mindkét versenyzőnek volt lehetősége, ám Maguire tőle szokatlan hibákat vétett, így Perry a selejtezőből jutott az elődöntőbe. Továbbjutása meglepetés, és bár nem sziporkázott, képességeiből mégis ő hozta ki a többet, míg míg a világranglista harmadik helyezettje mélyen tudása alatt játszott, így Perry sikere megérdemelt.

Pikáns párosítás az elődöntőben

Két vb-elődöntős újonc csaphat össze az Allister Carter-Joe Perry meccsen, így nehéz megjósolni, hogy mit várhatunk. Az eddigi meccseken Carter teljesítménye meggyőzőbb volt, hiszen Ebdont türelemmel, Murphyt pedig sziporkázva búcsúztatta, így talán ő az esélyesebb.

A felső ágon két olyan játékos csap össze, akiket nem kell egymásnak bemutatni: Ronnie O'Sullivant előzetesen is a torna nagy esélyesei közé sorolták, Stephen Hendry 7 világbajnoki címe pedig magáért beszél. A skót legutóbb 2004-ben játszott elődöntőt a legrangosabb snooker-tornán, mit ad isten, pont Ronnie O'Sullivan ellen. Akkor a Rocket 17-4-es győzelemmel masírozott a döntőbe (amit később meg is nyert), ezzel pedig épp Stephen Hendry 16-4-es győzelmi különbség-rekordját adta át a múltnak.

Legutóbbi összecsapásuknál Stephen Hendry 4-1-es vezetésénél Ronnie O'Sullivan kirohant a teremből, és nem volt hajlandó folytatni a játékot. Az eddig látottak alapján a világbajnokság egyértelmű esélyese a Rocket, ám ha valaki meg tudja állítani, az éppen Stephen Hendry.