Vágólapra másolva!
Az 1 méter után 3 méteren is Barta Nóra vitte el az aranyat a műugrók országos bajnokságán, s másik olimpikonunk, Kormos Villő most kevésbé tudta megszorítani a BVSC Eb-ezüstérmesét. Az ob zárónapján a férfi toronyugrást Hajnal András nyerte, aki jelenleg második számú tartalék az olimpia mezőnyében, és reménykedik, hogy majd ő is utazhat Pekingbe.

Vasárnap délelőtt, hamísítatlan strandidő a Margitszigeten, és hozzávetőleg hatvan-hetven nézője a műugrók országos bajnokságának is akad. De ha sejtenék, hogy a Széchy Tamás komplexumból simán be lehet lógni a szomszédos Hajós Alfréd uszoda területére, megspórolva a belépőjegyet, bizonyára még többen bekukkantanának az ob-re.

Most is a női mezőny kezdi a programot, 3 méteren nyolcan indulnak, és váratlanul szoros a verseny. S az is meglepő, hogy a harmadik sorozat után, ha csak hajszállal is, de Kormos Villő vezet. Neki 156,15 pontja van, a két évvel ezelőtti budapesti Eb-n bronzérmes, idén az eindhoveni Eb-n 1 méteren ezüstös Barta Nóra 154,70-nel áll. A végére azonban érvényesül a papírforma, a BVSC versenyzője 258,80-nal nyer, a mókás nevű Rugóláb Lendület Sportegyesület (RLSE) dicsőségére Kormosé az ezüst 248,55-tel, a bronzot pedig csapatársa, a mindössze 16 éves Gondos Flóra kaparintja meg 242,30-cal .

"A múlt héten még az ifjúsági Európa-bajnokságon versenyeztem, és igazából ott kellett formában lennem. Az ob-n pénteken 1 méteren csak az ötödik helyen végeztem, ezután főleg nem tűztem ki magam elé nagy célt, csak reménykedtem, hogy 3 méteren talán sikerül érmet szereznem. Mert azért ebben a számban tavaly, amikor Nóri nem indult, Villő mögött ezüstérmes voltam" - mondja Gondos Flóra, akivel tisztázzuk, hogy pénteki tudósításunkban rosszul saccoltuk negyven kilósnak, mert megvan negyvenöt is.

Kormos Villő ezúttal jóval vidámabb, mint a pénteki ezüstje után: "Két ugrásban sajnos rontottam, s bár a harmadikra - ami két és fél Auerbach-szaltó felhúzott térdekkel - hat pont körül kaptam, és ez nem tűnik rossznak, de nyolc pontra is tudom. Annak mindenképpen örülök, hogy a végén a másfél szaltó hátra két és fél csavarral nagyon szép volt, ilyen jól ritkán szokott sikerülni. S fontos számomra, hogy az edzőm, Haász Katalin elégedett volt velem, és azt mondta, jól mozogtam" - fogalmaz az RLSE versenyzője.

Barta Nóra pedig második ob-aranya birtokában nyilatkozik: "Apukám felvette az ugrásaimat videóra, és majd az edzőmmel, Ligárt Balázzsal kielemezzük Eindhovenben. Csak öt napra jöttem haza, hétfőn utazom vissza, és ott folytatom a felkészülést az olimpiára. Sajnos ez az öt nap egyetlen hatalmas rohanás volt számomra, hogy a verseny és az edzések mellett elintézzem a felhalmozódott itthoni hivatalos ügyeimet. Rengeteg helyre kellett szaladgálnom, és most ezért is eléggé fáradt vagyok. S ez látszódott is rajtam, mert bizony akadtak technikai hibáim. Ám az olimpiáig még van idő ezek korrigálására. Az Eb után két ugrásomat is kicseréltük, természetesen nehezebbekre, de az edzéseken a régieket is gyakorlom, és lehet, hogy majd csak Pekingben döntjük el, mit is fogok ugrani az olimpián".

A férfi szinkron toronyugrást egyedüli indulóként a Turi Marcell, Habany Kristóf duó nyeri 220,92 ponttal, és toronyugrásban Hajnal Andrásnak is csak papíron van ellenfele. A Szolnoki Honvéd SE ugrója 349,30 pontot gyűjt össze, a második helyezett Turi csak 226,15-öt. "Az elmúlt két hét során sajnos nem sokat ugrottam toronyból, mert a gerincemben begyulladt az egyik csigolyám. A két hátraforgós ugrásom elejét nem tudom normálisan megcsinálni, ezért nem is ugrottam ezeket most tíz méterről. Az ob-n szerencsére lehetőség van ötről és hét és félről is ugrani. Az orvosok azt mondják, hogy egy-két héten belül rendbe jövök, épp akkorra, amikor kiderül, hogy végül is indulhatok-e az olimpián. Jelenleg második számú tartalék vagyok, és reménykedem... Négy éve Villő is így került ki Athénba, szóval, van esély, de ezek a napok, amelyek bizonytalanságban telnek, gyötrelmesek... Mindenesetre, ha kiderülne, hogy mehetek Pekingbe, szerintem azon nyomban meggyógyulnék!" - suhan át egy mosoly Hajnal András arcán, mi pedig így kétszeresen is mielőbbi felépülést kívánunk neki.