Vágólapra másolva!
Magyarországon is egyre népszerűbb az amerikaifutball, amit jól bizonyít, hogy az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, April H. Foley fogadáson látta vendégül a hétvégi döntő, a Hungarian Bowl előtt a sportág hazai legfontosabb szereplőit, vezetőket, játékosokat, edzőket, támogatókat.

Budapest Wolves - Budapest Cowboys amerikaifutball-döntő a Szőnyi úton, a helyszínen 10 ezer, a tévék előtt 3,3 millió néző követi az eseményeket. El tudják képzelni?

Ha a tengerentúli méreteket - a februárban, Glendale-ben rendezett Giants-Patriots Super Bowlt átlagban 97,5 millió amerikai nézte, de összesen majdnem 150 millióan kapcsoltak át a meccsre - még nem is érte el a sportág magyarországi változata, azt mindenképpen kijelenthetjük, hogy jó úton haladnak a fejlődésben a hazai amerikaifocisok.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Nagy emberek egymás között (még több kép a galériában)

Ennek ékes bizonyítéka volt, hogy az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, April H. Foley rezidenciáján fogadta a sportág hazai legfontosabb képviselőit, játékosokat, vezetőket, edzőket, támogatókat. Ahogy azt André J. Adler, az esemény egyik főszervezője, a Sportklub csatorna szakkommentátora elmondta, a nagykövet asszony nem csak a protokoll miatt beszélt csillogó szemmel, hanem azért is, mert egykoron ő is cheerleader volt, és van rokon a családban, aki manapság is játszik.

Európai futball vagy amerikaifoci? Faragó Richárd válaszol


Annak ellenére, hogy itthon nincs még nagy bázisa és hagyománya a sportágnak, Amerikában nagy hatással voltak a ligára a magyar származású emberek, elég csak a játékosként, edzőként és vezetőként is sikeres George Halas, a Super Bowl-győztes irányító Joe Namath, a rúgást forradalmasító Gogolák testvérek, a kétszeres Super Bowl-győztes futójátékos Larry Csonka vagy az edzőként legtöbb győzelmet elérő Don Shula nevét említeni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Nincs amerikaifutball pomponlány nélkül (még több kép a galériában)

Itthon leginkább egy amerikai edző nevét foglalják imába, a 30 éves futballmúlttal rendelkező Lee Hlavka ugyanis óriási rutinjával nemcsak csapatának, a Budapest Wolvesnak mutat mesterfogásokat, hanem a hazai edzőképzésben is fontos szerepet tölt be. Hlavka volt az egyik, aki a nagykövettől sportdiplomáciai oklevelet vehetett át az elmúlt években végzett munkájáért, a másik a Magyarországi Amerikai Football Csapatok Szövetségének elnöke, Tóth László volt, aki a kitüntetést a csapatoknak és a játékosoknak ajánlotta.

A sportág hazai helyzete egy amerikai szakkommentátor szemével


Bár Tóth elnök úgy véli, hogy a sportág itthon még egy 3 hónapos csecsemőhöz hasonlít, az beszédes adat, hogy amíg négy éve 246 sportolóval indultak, ma 1300 regisztrált játékost tartanak számon. A két bajnokságban összesen 18 csapat verseng, ebből nyolcan az első, tízen a másodosztályban szerepelnek, július 12-én szombaton, a IV. Hungarian Bowlt, azaz a döntőt a Budapest Wolves és a Budapest Cowboys játssza.

Egy büszke és optimista elnök szavai


Ki tudja, pár éven belül akár a beveztőben emlegetett 10 ezer néző is összejöhet egy ilyen eseményen, hiszen a sportág fejlődése egyelőre töretlen, bár ahogy azt Faragó Richárd mondta, innentől az a kérdés, hogy anyagilag sikerül-e annyit beletenni a csapatoknak, hogy a csecsemő járni is megtanuljon...