Vágólapra másolva!

Örökre eltiltották a füvező orosz szumóst

Örökre eltiltotta a versenyzéstől csütörtökön a japán szumószövetség az orosz Vakanohót, miután marihuánabirtoklás gyanújával a hét elején letartóztatták.

Vakanohót, akinek eredeti neve Szoszlan Gaglojevasz, hétfőn vették őrizetbe azután, hogy a rendőrség egy marihuánás cigarettára bukkant a még júniusban, Tokióban elvesztett tárcájában. Valaki meglelte a tárcát, és átadta azt a hatóságoknak. Mivel benne volt a 162 kilogrammos szumós személyazonossági igazolványa, innentől kezdve nem volt nehéz megtalálni őt.

Vakanoho azt vallotta a rendőrségnek, hogy egy külfölditől kapta a drogot az éjszakai életéről hírhedt tokiói Roppongi negyedben. Személyében első ízben tiltanak el aktív szumóst a sportág történetében. A japán törvények értelmében a marihuánabirtoklás ötévi, kényszermunkával súlyosbított börtönnel sújtható. A drogbűntetten ért külföldieket kitoloncolják Japánból, és örökre kitiltják őket az országból. Vakanoho július 8-án töltötte be 20. életévét és a japán jogrend értelmében a bűntett elkövetése idején még kiskorú volt.

Az orosz szumós 2005-ben kezdte profi pályafutását, de alig két és fél év alatt a sportág legjobbjai közé verekedte magát. Egyike lett annak a 15 külföldi szumósnak, aki elérte Japánban a legmagasabb, a "makuucsi" szintet. Heves vérmérséklete azonban többször is árnyékot vetett tehetségére. Májusban a szövetség már elmarasztalta azért, mert egy vereség után szétverte a berendezést a szumósok közös fürdőjében.