Vágólapra másolva!

886,4 millió forintot kapnak a pekingi pontszerzők

Gyorsított eljárásban fizetik ki a pekingi olimpián 1-6. helyezést elért sportolók jutalmát, így az érintettek már szerdán megkaphatják az összesen 886,4 millió forintot - adott tájékoztatást az Önkormányzati Minisztérium.

Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter kezdeményezésére a férfivízilabda-csapat, a Kozmann György, Kiss Tamás kenupáros, valamint a Kovács Katalin, Janics Natasa kajakpáros emelt szintű elismerésben részesült. Az érintett sportszövetségeknek erre a tárca összesen 119 millió forint kiegészítő forrást biztosított.

Az ötkarikás játékokon 74 sportoló végzett az 1-6. helyen, rajtuk kívül díjazzák a 7-8. helyezetteket, az olimpikonokat felkészítő edzőket, orvosokat, sportszakembereket is.

Közöttük az adott sportágakban a sportolók által megszerzett jutalmak 60 százalékával azonos összeget oszthattak el a sportági szakszövetségek, saját döntés alapján. A Pekingben sikeres versenyzők által képzett díjazási keret további 10 százalékát kaphatják a nevelő edzők.

A szakállamtitkárság a kifizetésekkel nem várja meg valamennyi érintett adatainak beérkezését, hanem a sportáganként folyamatosan utalja az érintettekhez az őket megillető jutalmakat - derül ki az ÖM közleményéből.

Forrás: Juha Pál

A tárca előreláthatólag összességében több mint bruttó 2 milliárd forint olimpiai jutalmat oszt majd ki, amit növel majd a paralimpia érmeseinek és helyezettjeinek járó elismerés.