Vágólapra másolva!

Változatok Budapest 2020-as olimpiarendezésére

A 2020-as budapesti olimpiarendezés céljai és a városfejlesztési program maximálisan összecseng - derült ki a Budapesti Olimpia Mozgalom (BOM) által szervezett kerekasztal-beszélgetésen, amelyen elhangzott, hogy a főváros egy, a Duna-szigeteket magába foglaló és a Puskás-stadionnal kiegészülő helyszínt tart megvalósíthatónak.

Bienerth Gusztáv, a budapesti ötkarikás játékok ügyének előmozdítására létrejött civil szerveződés, a BOM felügyelőbizottságának tagja hangsúlyozta, hogy Peking nem követendő modell Budapest számára, amelynek a helyszínek tekintetében százszázalékos utóhasznosításban kell gondolkodnia.

"Peking megmutatta azt, Budapestnek hogyan nem szabad olimpiát rendeznie: nem törődve a költségekkel, a nézőkkel, a fenntartható fejlődéssel" - mondta Bienerth, aki hozzátette, Budapestnek a városfejlesztési célokat kell szem előtt tartania, ezeket az olimpiától függetlenül meg kell valósítani.

Kiemelte, Közép-Európa előbb-utóbb fog kapni egy olimpiát, és nem mindegy, hogy Prága, Varsó vagy Budapest lesz-e a házigazda. A rendezés nem pénzkérdés, a BOM feladata, hogy a kormányt, a fővárost és a Magyar Olimpiai Bizottságot segítse a felelős döntés meghozatalában, választ adjon arra, miért jó a vidéknek és a fővárosnak a rendezés, mennyibe kerül, mit kell csinálni a megvalósításhoz. Az olimpiai törvénytervezet 2008 végéig a parlament elé kerülhet, ennek elfogadásával a BOM beteljesíti küldetését.

Beleznay Éva, Budapest főépítésze elmondta, hogy a korábban szóba került három lehetséges közül a Duna menti helyszín szerepel abban az anyagban, amelynek egyeztetése megkezdődött az érintett önkormányzatokkal, és folyik a tárgyalás a Csepel-sziget északi területének spanyol tulajdonosával is - itt lenne ugyanis az olimpiai falu és a fő médiaközpont. Ennek a tervnek még a Margitsziget, a Puskás-stadion és környéke, valamint az óbudai Hajógyári-sziget a kiemelt területe.

"Budapesten a belső részeken, mint az európai városokban általában, kormányzati és önkormányzati tulajdonban lévő telkek lényegében nincsenek, ezért a terv nagyban épít a magánfejlesztőkre" - nyilatkozott a főépítész, hangsúlyozva, hogy Budapest az egyetlen város Európában, ahol a hat páneurópai közlekedési folyosó találkozik, geopolitikai helyzete, Duna menti elhelyezkedése is alátámasztja, hogy alkalmas az ötkarikás játékok megrendezésére. Még hozzátette: az olimpiarendezés céljai és a városfejlesztési program maximálisan összecseng.

Ezzel egyetértett Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, aki szerint Budapest predesztinált arra, hogy olimpiát rendezzen. "Ez egy olyan lehetőség a város és a térség számára, amelyet kihagyni hiba volna" - mondta.

Török Ottó sportszakállamtitkár úgy vélte, az olimpiai rendezés lendületet adhat a fővárosnak, már az előkészítési szakaszban is. Hozzátette: a pekingi játékok után, amelyet nem szabad kudarcként megítélni, most van egy olyan lélektani pillanat, amikor megszülethet a döntés, hogy Budapest pályázzon a lebonyolításra.

A BOM adatai szerint az elmúlt 17 évben a kontinensen a magyar fővárosban rendezték a legtöbb világ- és Európa-bajnokságot olimpiai sportágban. Az ötkarikás aranyérmek számát tekintve Magyarország a régió nagyhatalma 160 első hellyel, Ausztria, Lengyelország, Csehország és Szlovákia összesen 146-tal büszkélkedhet.

Az olimpia - a PriceWaterhouseCoopers (PWC) számítása szerint - közvetlenül 518 milliárd forintba kerülne. Ez tartalmazná a rendezés, valamint az ahhoz szükséges közvetlen - sportcélú - beruházásokat. Ezen túl a tágabb infrastruktúrába - 5-ös metró, az M0 bezárása, autópályák, vasutak - 2012-ig 5,344 milliárd, míg 2020-ig további 5,158 milliárd forint beruházásra lenne szükség.

A kerekasztal-beszélgetésen a részvevők többször idézték a PWC tanulmányának azt a részét, amely szükséges követelményként említi a politikai egyetértést. Ez még akár ősszel kiderülhet, ha a parlament elé kerül az olimpiatörvény. Pályázni 2011-ben lehet, addigra kellene a fejlesztésekkel annyira előre haladni, hogy a 2020-as befejezés is valószínűsíthető legyen. Budapest ugyanis ezt a rendezési jogot nyerheti el.