Társoldalunk:

Schmitt ismét jelölteti magát MOB-elnöknek

2008.10.03. 17:30

A pekingi olimpián részt vett 24 sportági szövetség közül 17 jelezte, hogy jelentős pénzügyi problémái voltak a felkészülés során és sportága alulfinanszírozott - derült ki a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi ülésén. Schmitt Pál elnök az ülés utáni sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a tervezettnél előbb, tavasz helyett januárban kerül sor a tisztújító közgyűlésre, amelyen ismét jelölteti magát.

Az elnökség több mint két órán át tárgyalta a szövetségek 12 pontos kérdéssor alapján elkészített értékelését. Összesen hat szövetség írta le, hogy várakozáson alul szerepelt.

Az olimpiai támogatás késését 12 nevezte komoly gondnak, A doppingellenőrzés miatti holléti nyilvántartás adminisztrációját 12 sportág ítélte túlzottnak, nyolc a hazai sportlétesítmények állapotát, hiányát tette szóvá.

Schmitt elmondta, hogy szintén a gyengébb szereplés okai között szerepelt az egyesületek elhanyagolt helyzete és az edzők megbecsülésének hiánya, valamint a nagy mértékű teljesítménykoncentráció: az első tíz ország a megszerezhető aranyérmek 65 százalékát vitte el.

"Most nem azzal foglalkoztunk, hogy mit kell majd csinálni a londoni jobb szerepléshez, hanem a jelenlegi helyzetet elemeztük" - jelentette ki Schmitt, aki bíztatónak nevezte, hogy az ülésen részt vett Gyenesei István sportért is felelős önkormányzati miniszter azt mondta: zászlóvivője lesz a Sportkórház megmentésére indult mozgalomnak.

A pekingi pozitívumok között szerepel ugyanakkor, hogy egy felmérés szerint a szurkolók nem tartják kudarcnak a tíz érmet, hogy az eredményeket tiszta eszközökkel érték el a magyar versenyzők, s hogy 170 sportolónak sikerült indulási jogot szereznie. A MOB munkáját 22 szövetség kiválónak, illetve jónak értékelte.

A tisztújítással kapcsolatban Schmitt jelezte, ismét jelölteti magát. "Érzek magamban annyi szellemi és fizikai erőt, hogy egy új környezetben, megfelelőbb állami támogatás mellett még egy ciklust vállaljak és jól esik a bizalom" - mondta a MOB-elnök.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK