Társoldalunk:

Érvénytelen futamot nyert a magyar csodaló

2008.10.05. 18:25

Botrányos körülmények között leintették a világ egyik legrangosabb lóversenyén, a párizsi Prix de L'Arc de Triomphe-on vasárnap azt a futamot, amelyen a magyar csodaló, Overdose indult és elsőként ért a célba - ugyanis a startnál egy ló beragadt és emiatt a futam érvénytelen lett.

Tizenegyedik versenyén is verhetetlennek tűnt Overdose, a hároméves magyar mén. A 250 ezer euró (60 millió forint) összdíjazású Prix de l'Abbaye de Longchamp nevű ezer méteres sprinttávon az egymillió euró eszmei értékű magyar csodaló előző két, németországi versenyéhez hasonlóan, Andreas Suboriccsal a nyergében magabiztosan indult a távnak, azonnal élre tört, és elsőként ért a célba. 

Az osztrák zsoké azonban több versenytársához hasonlóan nem vette észre, hogy miután az egyik kapu műszaki hiba miatt nem nyílt ki és Fleeting Spirit beragadt, időközben lefújták a versenyt. A pálya szélén álló bíró későn emelte fel a piros zászlót, a belső részen futó lovak zsokéi már nem látták a jelzést, így több ló végigfutotta a teljes távot, mások viszont útközben leálltak és elindultak vissza a starthoz. 

A szervezők úgy döntöttek, hogy valamennyi futam után, négy órával később újraindítják a mezőnyt, a magyar lovat azonban aaz ismétlésen már nem indították el. "Overdose pályarekorddal futotta le a versenyt. Ezek utána nem volna tisztességes a lóval szemben, ha hagynánk, hogy ma újrafussa a versenyt - mondta vasárnap az MTI-nek Párizsban Mikóczy Zoltán, Overdose tulajdonosa.

"Ebben a pillanatban nem érdekel sem a pénz, sem a jutalom, sem a felhajtás, ami körülötte van. Egy a fontos: a ló egészséges maradjon. Overdose lényegében bebizonyította, hogy ezeknél a lovaknál sokkal jobb, és ma nem tudta volna őt megverni senki" - hangsúlyozta Mikóczy Zoltán. 

Az SCH Racing versenyistálló tulajdonosa szerint a szervező France Galop illetékesei jól tudják, hogy óriásit hibáztak, de ezt nem akarják hivatalosan elismerni. A hivatalos állásfoglalást még a pótverseny elrendelése előtt szeretné a magyar csapat a szervezőktől megkapni, akik azonban "különböző ürügyekre hivatkozva" ettől mereven elzárkóznak. 

A magyar csapat értelmezésében a bíró egyszerűen nem intette le a versenyt, hanem fenntartotta a zászlót, ami azt jelentette a zsokénak, hogy minden rendben van. "Óriási blamázs ez a szervezőknek, amit nem akarnak elismerni és most próbálják az egészet elsimítani" - tette hozzá Mikóczy.

Overdose tulajdonosa szerint ennek egyik oka az lehet, hogy a "franciák üdvöskéje" rossz startot vett és "benne maradt a verseny", míg a magyar ló mindent kiadott magából. Ha most újraindul a verseny, az egyszerűen nem szabályos, mert "nem lennének meg az egyenlő esélyek" - mondta Mikóczy. 

A futam előtt a fogadási irodák Overdose-t tartották a második legesélyesebbnek a győzelemre. Ilyen rangú versenyen, de más távon utoljára a verhetetlen Kincsem indult magyar színekben. A Prix de L'Arc de Triomphe nagydíjat 1957 óta futják minden évben. 

Overdose eddig mintegy 140 millió forintot hozott tulajdonosának. A csődör először 2007-ben júniusban Budapesten lépett pályára, és akkor 18 lóhosszal, a pályarekordot beállítva győzött a Kincsem Parkban. Idén már csak külföldi versenyeken indult négy országban, és 10 versenyből tízszer fölényesen nyert.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK