Vágólapra másolva!

Madrid készen áll a 2016-os olimpiarendezésére

Madrid 2016-os olimpiai pályázatának vezetője úgy véli, a jelenlegi pénzügyi válságban a spanyol főváros lenne a biztos választás.

"Készen állunk" - szögezte le Mercedes Coghen a kandidálást előkészítő bizottság elnöke közleményében, melyet a testület kevesebb mint egy évvel a döntéshozatal előtt adott ki.

"Az infrastruktúra helyben van, a szükséges munkálatok 70 százalékával már most számolhatunk. Madrid polgármestere és a spanyol kormány támogat bennünket, jelenleg több mint ötven szponzorral rendelkezünk."

Madrid mellett Rio de Janeiro, Chicago és Tokió van még versenyben a nyolc év múlva esedékes játékok rendezési jogának elnyeréséért.

Forrás: MTI

A spanyol főváros így festett a foci-Eb-diadal után

A városoknak jövő februárig kell elküldeniük a minden részletre kiterjedő pályázati anyagukat a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB), majd következik a szemlebizottság látogatása. A NOB 2009. október 2-án, Koppenhágában dönt a helyszínről.

Madrid jelentkezett a 2012-es olimpiáért is, de a következő nyári játékokat a NOB 2005-ös döntése alapján London rendezheti.

A nemzetközi pénzügyi krízis és a belföldi ingatlanválság miatt a brit kormány további 900 millió fonttal kívánja emelni a londoni játékok költségvetését.

A szervezőknek főként az olimpiai falu és a sajtóközpont létesítése okoz problémát, mivel nem áll elegendő összeg az építkezésekért felelős ausztrál Lend Lease vállalat, illetve a helyi cégek rendelkezésére.

A sportolók szálláshelyén - amely a metropolisz keleti részén lesz - költségcsökkentési céllal 4000 helyett már csak 2800 lakás épül, és egyre bizonytalanabb a 60 millió fontos kosárcsarnok létrejötte is. A rendezők a legújabb tervek szerint inkább az eredetileg csak a döntőre kiszemelt Wembley Arénában bonyolítanák le a sportág mérkőzéseit.