Vágólapra másolva!

A pénzüket féltik Obamától az amerikaifutballisták

Az amerikai profi ligákban játszó sportolók többsége kitörő lelkesedéssel fogadta Barack Obama elnökké választását, ám voltak, akik nem ugrottak az egekig örömükben. Az elégedetlenkedők szinte egyhangúan attól félnek leginkább, hogy Obama - ígéretéhez híven - változtat az adórendszeren.

"Szomorú vagyok, mert McCainre szavaztam, de ez van" - nyilatkozta Jared Allen, a profi amerikaifutball-ligában (NFL) szereplő Minnesota Wikings egyik legjobb védője. "A fizetési csekkeinken a mostani összeg fele szerepel majd a jövőben. Persze ezzel már nem lehet mit tenni. Mindenesetre Obamának annyit üzennék, hogy tartsa be valamennyi választási ígéretét, mert az egész ország figyelni fogja."

Allenhez hasonlóan Kewin Mawae, a még veretlen Tennessee Titans színes bőrű centere, az NFL játékos-szakszervezetének elnöke sem örül a várhatóan nagyobb elvonásnak: "McCainre szavaztam, de azt el kell ismerjem, hogy fontos pillanat ez az ország történetében. Egyértelműen megérett az idő a változásra, s abban bízok, hogy Obama nem emeli az egekbe az adókat és akkor mindenki boldog lesz majd. Persze azzal közülünk sokan tisztában vannak, hogy mi jövedelmeink abba a kategóriába tartoznak, melyeket nagyon keményen megadóztatnak majd. Márpedig én nem akarom, hogy azoknak adják a pénzemet, akik nem akarnak olyan keményen megdolgozni érte, mint én."

A fizetésüket féltő amerikaifutballisták mellett többek között a golfozó Bo Weekley is tart a jövőtől. "A számok emelkedtek a választás napjával" - utalt Weekley arra, hogy lényegesen több tornán kell majd szerepelnie ahhoz, hogy elérje karrierje során a 8 millió dollár pénzdíjat, melynek átlépése után szeretne visszavonulni.

Persze a negatív hangok ellenére egyértelműen az új elnök lelkes támogatói vannak többségben az NFL-ben csakúgy, mint a többi profi ligában és sportágban.

"Mindannyian hallottuk azon tervét, miszerint megadóztatná a 250 ezer dollár fölött keresőket. Ez mindannyiunkat érinti az NFL-ben. Az emiatt kesergőknek ugyanakkor azt mondom, gondoljanak arra, hogy talán a jövőben lényegesen okosabban és jobban használják majd fel az adóinkból befolyó pénzt mint eddig" - mondta Scott Fujita, a New Orleans Saints sztárja.