Vágólapra másolva!
Tavaly nagy sikerrel debütált a Papp László Budapest Sportarénában a lovas Világkupa, és december 5-7-én jön a folytatás; újra fogathajtók és díjugratók versenyével, de felül a bakra Vajda Attila, Kammerer Zoltán, Varga Dániel, Cseh László és Kemény Dénes is.

Fogathajtásban indul az idei világbajnokságon csapatban aranyérmes holland Koos de Ronde, az ugyancsak a legnevesebb hajtók közé számító ausztrál Boyd Exell, a svájci Daniel Würgler és a svéd Fredrik Persson, de a hazai versenyzők is az elitbe tartoznak. Lázár Zoltán hatszoros világbajnok, a kettes- és a négyesfogatával is nyert vb-t, egyéniben és csapatban egyaránt, s ezt egyedül ő mondhatja el magáról a világon.

Az idén a földkerekség legrangosabb lovasversenyén, Aachenben ezüstérmes volt. A csapatvilágbajnok Dobrovitz József ugyancsak jó formában van, Hannoverben második lett, s itt de Rondét és Exellt is legyőzte.

"A fedeles versenyeken szinte minden más, mint a szabadban, elég talán, ha azokat a fény- és hangeffektusokat említem, amelyeket nem minden ló visel egyformán. A versenyzőknek alkalmazkodniuk kell a szabályokhoz, a különleges környezethez. A versenyforma azonban áttekinthető, követhető, és nagyon kedveli a közönség, a Világkupa-fordulókat mindenütt telt ház előtt rendezik" - mondta el Fintha Gábor, a fogathajtó válogatott szövetségi kapitánya.

"A fogatok lóállománya között minimális a különbség, így a pillanatnyi forma és koncentráció döntheti el, hogy a jók között ki lesz a legjobb. Akit esélytelenebbnek vélek, az is képes bravúrra, így nem tippelek a győztesre, de remélem, hogy magyar versenyző áll majd a dobogó legfelső fokán" - tette hozzá a szakvezető.

Díjugratásban indul az olimpiai ezüstérmes svájci Willi Melliger, akinek szintén lesznek komoly hazai riválisai. A 2008/2009-es Világkupa jelenlegi állása szerint a Közép-Európai Liga déli csoportjában az első húsz között négy magyar színekben versenyző lovas található: a harmadik helyen Jamie Wingrave, Replay nevű lovával, Horváth Balázs (Eternally) hetedik, Hugyecz Mariann (Cash 51) tizenegyedik, Szentirmai Ferenc (Carrycho) huszadik. Érdekesség, hogy a liga második helyén álló Körmendy György, aki korábban eredményes tagja volt a magyar válogatottnak, az idei versenysorozatban görög színekben vesz részt.

A Világkupa-sorozat eleinte két ligából állt, ma azonban már világszerte 14 ligában zajlanak a fordulók, köztük a Közép-Európai Ligában, amelynek két csoportja közül a délihez tartozik Magyarország - Bulgáriával, Horvátországgal, Görögországgal, Szlovéniával, Szlovákiával és Törökországgal együtt. A Közép Európai Liga versenyzői saját ligájukban gyűjthetnek minősítő pontokat, s az így kialakuló sorrend alapján vehet részt a két csoport első húsz lovasa a Liga döntőjében, amelyet 2009. márciusában Varsóban rendeznek meg. A 2009-es Világkupa-döntő pedig áprilisban Las Vegasban lesz.

Ami budapesti Világkupa betétprogramjait illeti, az Audi Ride and Drive versenyben autót kell vezetni, majd lovagolni, s ebben két öttusázó, Gyenesei Leila és a már visszavonult Sárfalvi Péter is szerencsét próbál. Az Adrenalin-kupa pedig művészek és sportolók fogathajtó versenyét takarja; s a kenus Vajda Attila és Kozmann György, a kajakos Kammerer Zoltán, a vízilabdázó Varga Dániel, az úszó Cseh László, valamint háromszoros olimpiai bajnok férfi vízilabda-válogatottunk szövetségi kapitánya, Kemény Dénes is megméreti magát.

Emellett a Budapest Sportarénába kilátogatók megtekinthetik a francia Francois Pignon lovas szabadidomítását, a monte-carlói cirkusz-világfesztiválon győztes Richter Flórián lovasakrobata-csapatát, s lesz kaszkadőr és lovasíjász bemutató is.

A rendezők célja, hogy a Világkupára minél több gyerek látogasson ki, így ők december 5-én, pénteken szervezett formában ingyen jöhetnek az Arénába. Egy évvel ezelőtt az ország különböző régióiból hatvan iskolából több mint háromezren érkeztek szurkolni. Az idén még nagyobb az érdeklődés, már kétszer annyi gyerek részére kértek belépőt, mint tavaly.