Vágólapra másolva!
Schmitt Pál szívet és hitet hiányoló pekingi megnyilvánulása kétségtelenül vitte a pálmát, de azért bőven akadtak még meghökkentő nyilatkozatok a sport világából 2008-ban. Összegyűjtöttük a tíz legemlékezetesebbet.

10. Medveczky Ilona emlékezetes coming outja során hallottunk először a pisiterápia jótékony hatásáról, Vitalij Klicsko pedig tovább gyarapította ismereteinket a vizelet újrahasznosítási lehetőségeiről a Samuel Peter elleni mérkőzése után. Az ukrán nehézsúlyú bokszoló októberben négy év kihagyás tért vissza a ringbe, ott nyolc menet alatt földbe döngölte a nigériai világbajnokot, majd hazament, és bebugyolálta az ökleit kisfia használt pelenkáiba.

"A kisbabák pisije nagyon jó hűsítő, hiszen tiszta, nem tartalmaz méreganyagokat és nincs szaga, a pelenka pedig tartja a nedvességet. Hároméves Max fiam használt pelenkáit tekertem a kezeimre, a nagymamámtól kaptam az ötletet" - mondta a Bildnek a 37 éves bunyós, hozzátéve, legyőzött ellenfelének is melegen ajánlja a módszert.

9. Habár a pályán idén sem tudta felidézni egykori nagyságát, arcának méretéből azért továbbra sem veszített Adriano, a brazilok 37-szeres válogatott futballistája. A csatár az Intertől való első száműzetése után év elején hazatért Sao Paolóba, ahol pár jól sikerült meccs után felszólította a szurkolókat: mostantól hívják őt Császárnak.

Adriano még fénykorában kapta ezt a becenevet az Inter-drukkerektől, ám a túlsúllyal és alkoholproblémákkal küzdő játékos eleinte maga kérte, hogy tartózkodjanak ettől a megnevezéstől, amíg vissza nem nyeri a régi formáját. Szerénysége azonban nem volt hosszú életű. "Meggondoltam magam, mostantól hívjatok Császárnak! Megérdemlem ezt a megszólítást, sokáig keményen dolgoztam, hogy eljussak idáig" - jelentette ki.

Később Sao Paolóban is inkább a balhéival hívta fel magára a figyelmet, a nyáron az Inter edzőjévé lett José Mourinho mégis bízott benne, és visszavette csapathoz. Adriano azonban nem élt a lehetőséggel, nemrégiben részegen jelent meg az egyik edzésen...

8. Erwin Koeman nagy meglepetést keltett, amikor két év után ismét behívta a válogatott keretbe Torghelle Sándort, aki aztán remek sorozatot produkálva Albánia, Málta és Észak-Írország ellen is góllal hálálta meg a kapitány bizalmát. Egy ilyen szezon után érthető, hogy a német másodosztályú Augsburg légiósa manapság rózsaszínben látja a világot, és még abban is képes volt felfedezni a pozitiívumot, amikor december elején a Wehen elleni bajnokin orrcsonttörést és agyrázkódást szenvedett.

Forrás: AFP

"Az orrom eltörött ugyan, de az a fura helyzet állt elő, hogy most lett egyenes: egyszer ugyanis már eltört, és akkor ferdén forrt össze, Marko Kopilas most visszarúgta a helyére" - újságolta a válogatott leggólerősebb játékosa.

7. Bár voltak elképzeléseink arról, hogy egy élsoprtoló esetében az egészséges táplákozás nem egészen ugyanzt jelenti, mint egy átlagembernél, mégis elképedtünk kissé, amikor a csodaúszó Michael Phelps beavatott minket étkezési szokásaiba. Az olimpiatörténelem legeredményesebb sportolója, aki Pekingben nyolc aranyérmet nyert, elmondása szerint napi 12 ezer kalóriát juttat be a szervezetébe, nem éppen bioételek formájában.

"A reggeli három szendviccsel kezdődik (tükörtojással, sajttal, salátával, paradicsommal, sülthagymával, majonézzel), majd két kávét követően jön az öt tojásból készített omlett, amelyet egy csésze tejbegríz, három szelet porcukros bundás kenyér, illetve három csokis palacsinta követ. Ebédre fél kiló tészta, két hatalmas sonkás-sajtos szendvics majonézzel, illetve 1000 kalória energiaital a menü, vacsorára pedig a tészta és az energiaital mellett egy egész pizza is elfogy" - állította Cseh László legyőzhetetlennek tűnő ellenfele.

Forrás: AFP

6. Az utóbbi évek esetei után senkinek nem lehetnek túlzott illúziói az élsport tisztaságával kapcsolatban, de még így megdöbbentőek voltak Angel Herediának, a sportvilág egyik legfelkapottabb doppingdílerének állításai. Az FBI által augusztusban lekapcsolt mexikói kémikus a Der Spiegelnek adott interjújában azt fejtegette, hogy a magasabb szinteken gyakorlatilag mindenki doppingol, a személyre szabott doppingszerek pedig kimutathatatlanok.

"Az olimpia száz méteres döntőjében nyolcból nyolc futó nyolc be lesz doppingolva. Ezt persze bizonyítani nem lehet. Mégis kétséget kizáróan így van. A 10,0 és a 9,7 másodperc között a dopping a különbség (...) A sport minden szintjén doppingolnak, csak a dopping minősége különbözik. A szegények egyszerű szteroidokat vesznek, és reménykednek, hogy nem ellenőrzik őket. Ha a sztárok közé tartozol, havi ötvenezer dollárt keresel, ehhez jönnek még a fellépőpénzek, a cipőszerződések. Befektetsz százezer dollárt, és én építek neked egy kimutathatatlan dizájnerszert" - mondta Heredia, aki saját adatai szerint 41 atlétát - köztük Marion Jonest, Tim Montgomeryt és Justin Gatlitn - látott el doppinggal, de rajtuk kívül bokszolók, focisták és sífutók is voltak az ügyfelei között.

"Az atlétika, az úszás, a sífutás, a kerékpár menthetetlen. A golf? Az sem tiszta. Foci? Focisták jönnek hozzám, és mondják, hogy vonaltól vonalig kell rohangálniuk anélkül, hogy elfáradnának, háromnaponta pedig játszaniuk. A kosarasok zsírégetőket szednek, amfetamint, efedrint. Baseball? Haha. Szteroid az előkészületeknél, amfetamin a meccsen. Még az íjászok is szednek nyugtatókat, hogy a karjuk ne remegjen. Mindenki doppingol."