Vágólapra másolva!
Várhatóan Vajda Attila és Cseh László közül kerül ki az Év sportolója - a díjátadást pénteken 19 órától rendezik meg a Syma Csarnokban a Sportcsillagok Gálaestje keretében.

A férfiaknál a sportújságíróknak azt kellett eldönteniük, hogy Vajda kenu egyes 1000 méteren szerzett olimpiai aranyérme vagy Cseh László három, Európa-rekorddal elért úszóezüstérme ér-e többet. A két klasszis sportoló így nyilatkozott erről:

"Számomra ez a kérdés nem kérdés, az olimpiai aranyéremnél egész egyszerűen nincs több" - jelentette ki Cseh László.

"Nagyon nagyra tartom Laci teljesítményét, akit csak a földönkívüli tudott megelőzni. Laci többet nem tehetett, mint hogy minden indulásánál legyőzte korábbi önmagát. Ennél több mi lehet?" - mondta Vajda Attila.

A nőknél látszólag egyszerű a helyzet, olimpiai bronzával Mincza-Nébald Ildikó a legkomolyabb várományos a címre, ugyanakkor a Janics Natasa-Kovács Katalin ötkarikás bajnok páros "megbontva" is a legjobbak közé kerülhet. A csapatok esetében aligha lehet kétséges a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdások újabb sikere, de erős kihívóként szállt be a versenybe a világelitbe jutott jégkorong-válogatott, s a már említett Janics, Kovács duó.

A szövetségi kapitányoknál hasonlóan kemény ellenfele akadhat Kemény Dénesnek Pat Cortina személyében, aki ebben a kategóriában az első külföldi díjazott lehet. Az év edzői versenyben is valószínűleg visszaköszön a Vajda-Cseh párviadal Vécsi Viktor és Turi György között.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége által idén 51. alkalommal megrendezett választás díjkiosztóját élőben közvetíti a Duna Tv.

* * *

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) hivatalosan nem vesz részt a Sportcsillagok Gálaestjén, annak előkészítő mechanizmusával sem tud azonosulni, s amennyiben a helyzet jövőre sem változik, teljesen elhatárolódik az eseménytől.

Az MPB javasolja, hogy a parasportolók esetében is a sportújságírók döntsenek az év legjobbjairól. Jelenleg a Sportcsillagok Gálaestjén, az Év sportolói választás díjkiosztóján a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége (FONESZ) elnökségének döntése alapján ismerik el a legjobb fogyatékos sportolókat, négy kategóriában.

"Az MPB nem fogadja el, hogy a jelenlegi rendszerben fogyatékos köztestületként nincs beleszólása az év legjobb fogyatékos sportolóinak kiválasztásába. Az épeknél sem fordulhat elő, hogy a Magyar Szabadidő Sportszövetség különböző értékrendek alapján tegyen javaslatot a díjazottakra" - áll többek között a közleményben.

Pajor-Gyulai László, az Év sportolói választást idén 51. alkalommal szervező Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) elnöke azt mondta, nagyon sajnálja a kialakult helyzetet.

"Az MPB-vel abban maradtunk, hogy ők egyeztetnek a FONESZ-szel és egyezségre jutnak, a jelek szerint erre nem került sor. A fogyatékos sport annyira speciális, hogy a sportújságírók nem vállalkozhatnak arra, hogy a különböző területek legjobbjainak teljesítményét összevessék. Az MSÚSZ mindig is nyitott volt arra, hogy a fogyatékos sport legjobbjait is jutalmazza, de a szervezetek közötti hatásköri vitáktól szeretné távol tartani magát" - mondta Pajor-Gyulai.