Vágólapra másolva!
Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke nem elégedett az idei évben elért eredményekkel.

"Az esztendő kiemelkedő eseménye számunkra a paralimpia volt, amelyen nem sikerült teljesítenünk a célkitűzéseket, ezért nem lehetünk elégedettek 2008-cal" - mondta a sportvezető.

"Sors Tamásra ez természetesen nem vonatkozik, hiszen ő szerezte egyetlen aranyérmünket, ráadásul világcsúccsal nyert. Ami a jövő szempontjából biztató, az az, hogy a pekingi játékok után valamennyi sportági szakszövetség rendkívül önkritikus és reális szakmai elemzést készített. Látjuk a hibákat, ezek kijavítása viszont segítség nélkül nem megy."

Gömöri hozzátette: a 2012-es londoni paralimpiára nem lehet a pekingihez hasonlóan kampányszerűen felkészülni, nem fordulhat még egyszer elő, hogy a játékok évében csak az év közepén legyenek hozzáférhetők azok az állami támogatások, amelyeket a felkészülésre kapott az MPB.

A vezető fontos feladatnak tartja a nemzetközi kapcsolatok építését. Elmondta, az MPB pályázott a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) 2009-es kongresszusának rendezésére, de nem sikerült olyan helyszínt találni, amely minden szempontból megfelelt volna a nemzetközi szervezet valamennyi előírásának.

"Malajzia lesz a házigazda, ezen a tanácskozáson dönthetnek arról, hogy az enyhén szellemi fogyatékosok ismét részt vehessenek a paralimpián. A pályázati anyagunk egyébként az IPC szerint nagyon tartalmas és jó volt, nemzetközi elismertségünket mutatja, hogy az IPC közvetítésével, ha minden jól alakul, új, komoly támogató állhat mellénk."

Az MPB elnöke a közeljövő fontos feladatának tartja a hazai versenyrendszer kiépítését, a megfelelő háttér biztosítását. "Jelenleg Magyarországon csaknem százezer olyan ember él, aki űzhetné valamelyik parasportot, közülük mindössze kétezren sportolnak rendszeresen. Az elmúlt időszakban tárgyaltam Székely Tamás egészségügyi, illetve Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszterrel arról, hogyan lehetne a testi fogyatékos embereket bevonni a rendszerünkbe. Társadalmi érdek is, hogy ezek az emberek a sport segítségével mentálisan és testileg is sokkal egészségesebbek legyenek. A szabadidősportra épülhetne a hazai versenyrendszer. A tudatos kiválasztás alapozhatná meg a későbbi sikereket, jelenleg ugyanis nagyon hiányzik a háttér, nincs tudatos kiválasztás. A 2020-as budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat is csak akkor veheti fel eséllyel a versenyt a riválisokéval, ha a parasportolók számára is biztosítottak lesznek azok a lehetőségek, amelyek az épeknek. A szakmai és társadalmi támogatottság terén sem lenne szabad különbséget tenni. Az olimpia az indulók létszámát tekintve az első, a paralimpia a második legnagyobb sportesemény a világon. Ehhez képest össze sem lehet hasonlítani az ép és parasportolók lehetőségeit Magyarországon."

Gömöri elmondta, jövőre Debrecen rendezi a para cselgáncs Európa-bajnokságot, és Spanyolország visszalépése után az MPB pályázatot nyújtott be a 2009-es erőemelő kontinensvetélkedő lebonyolítására is.