Vágólapra másolva!
Elégedett a Magyar Antidopping Csoport (MACS) tevékenységével a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA). Ezt John Fahey WADA-elnök mondta budapesti sajtótájékoztatóján.

Az elnök az idén tízéves WADA-ról azt mondta: az elmúlt évtizedben óriásit fejlődött, s mára már a világ minden pontjára elér, mind tesztelésben, mind megelőzésben. Kiemelte, hogy tavaly mintegy 220 ezer vizsgálatot végeztek, ezeknek mindössze két százaléka lett pozitív, s szerinte ez is azt mutatja, hogy lassan mindenkihez eljut az üzenet: nem érdemes csalni.

"Tíz éve még a doppingoló sportolók vitték a prímet. Kemény és jól felépített munkával azonban felvettük a kesztyűt. A háborúnak soha nem lesz vége, de azért küzdünk, hogy amennyire lehet, megtisztítsuk a sportot a doppingtól" - nyilatkozta John Fahey az [origo]-nak.


Hozzátette, Magyarországnak nincs negatív megítélése a WADA keretein belül, s bízik benne, a jövőben is eredményes lesz a magyarok doppingellenes küzdelme. "A WADA csak egy szervezet, s nem szörny" - tette hozzá mosolyogva.

Kérdésekre válaszolva Fahey azt mondta, hogy számukra mindenki egyenlő, azaz az úszósztár Michael Phelpset vagy egy albán tornászlányt ugyanúgy kezelnek, nincs kivételezett vagy védett versenyző.

Arra a kérdésre, hogy mennyire elégedettek a MACS tevékenységével, Howman azt válaszolta: "Ha nem lennénk elégedettek, nem használnánk őket."