Vágólapra másolva!

Nem turnéznak többé az olimpiai lánggal

A pekingi olimpiát megelőző botrányok miatt a jövőben csak a rendező országokban viszik körbe az olimpiai lángot az ötkarikás játékok előtt - döntötte el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága.

A döntés összhangban van a 2012-es londoni olimpia szervezőinek kívánságával, ők ugyanis már korábban jelezték, hogy csak Nagy-Britanniában akarják körbevinni a lángot. A világ körüli út már a jövő évi vancouveri téli olimpia előtt is elmarad.

A NOB végrehajtó bizottságának igazgatója, Gilbert Felli azt mondta, a NOB már a 2004-es athéni játékok után levonta azt a tanulságot, hogy a lángnak a rendező ország határain belül kéne maradnia, Peking viszont ragaszkodott a mind az öt kontinenst érintő körúthoz.

A nagyszabású terv azonban fordítva sült el, a láng 2008-as útját számos helyen botrányok kísérték, nemegyszer el is oltották, s előfordult, hogy úgy kellett kimenekíteni a protestálók gyűrűjéből, akik többnyire Kína Tibet-politikája és az emberi szabadságjogok elnyomása ellen tüntettek. A tiltakozásoknak jelentős szerepük volt abban, hogy a váltófutás útvonalát menet közben többször módosították.

Az olimpiai láng Görögországból származik, az ókorban arra emlékeztetett, hogy Prométheusz ellopta a tüzet Zeusztól, a 20. században azonban már a kontinensek közötti békét jelképezte. Az 1928-as amszterdami olimpián vezették be újra, a Görögországból induló lánggal való futás pedig 1936 óta része hagyománynak. Noha az öt kontinens érintésével csak 2004-ben és 2008-ban vitték körbe a világban, egy-egy váltófutás alkalmával általában több országban is megfordult a rendező országokon kívül.