Vágólapra másolva!
A magyar sárkányhajó-csapat 500 méteren ezüst, 1000 méteren pedig bronzérmet szerzett a tajvani Kaohsziungban zajló Világjátékokon. A Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) beszámolója szerint a rövidebb távon óriási csatában lett második a magyar egység. A döntőbe futamgyőztesként, a harmadik legjobb idővel jutott be a csapat, ahol aztán a Krausz Mihály kormányozta hajó mindössze 41 századdal kapott ki az orosz csapattól.

Az 1000 méteres fináléban a magyar, az orosz és a német egység szinte végig együtt haladt, de végül ismét az oroszok hajója siklott be elsőnek a célba, másodiknak pedig a németeké, mindössze néhány centméterrel megelőzve a magyar csapatot.

"Kicsit csalódottak vagyunk, mert titkon reménykedtünk az aranyéremben" - összegzett Reményi Péter, a sárkányhajó-válogatott vezetőedzője. "Ezt hoztuk is a pénteki 2000-es fináléban, de sajnos utólag megfosztottak minket az elsőségtől. Összességében azonban elégedett vagyok, hiszen kevés cserével, minden erőnket mozgósítva sikerült három érmet szereznünk. Láthatóan sokat léptünk előre a duisburgi Világjátékokhoz képest. Négy éve még csak tanulók voltunk a mezőnyben, most azonban már a legjobbak közé tartozunk."

Vaskuti Máté csapatmenedzser a nehézségek ellenére elégedetten értékelt: "Nagyon letört mindenkit a pénteki eset, vagyis, hogy a legjobb időt értük el 2000 méteren, aztán kizártak minket, szerintünk teljesen jogtalanul. Az estét aztán együtt töltötte az egész csapat, és megfogadtuk, hogy haragból és dühből mindent beleadunk szombaton. Sajnos tovább nőtt a betegséggel küzdő versenyzők száma, így az újabb két éremmel elégedettek vagyunk. Összesen két ezüst és egy bronzérmünk van, ami nagyon szép teljesítmény. Ami apró bosszússág, hogy pontosan tudom, ha az eredeti, tehát a legjobb csapatunkkal indulhattunk volna, akkor biztosan lenne aranyunk."

A magyar küldöttség ezzel már négy érmet szerzett az olimpia műsorán nem szereplő sportágak világversenyén, hiszen a pénteki első versenynapon Bárdosi Sándor győzött a szumósok 85 kg-os kategóriájában, a sárkányhajósok pedig 200 méteren másodikok lettek.

Szombaton kétszer is pályára lépett a magyar férfi strandkézilabda-válogatott: a braziloktól kikapott (19-21, 15-27), az omániakat viszont legyőzte (28-12, 26-6). Vasárnap Tajvan együttese lesz az ellenfél a B csoportban, azon a mérkőzésen dől el, hogy a hazaiak vagy a magyarok végeznek-e a második helyen.

A karika és a kötél után a második napon labdával és szalaggal versenyzett Vass Dóra. A Világjátékok egyetlen magyar ritmikus gimnasztikázója pénteken két 14. helyet szerzett, szombaton pedig labdával 13., szalaggal 14. lett. Ezzel befejezte szereplését.

Asztalos István egész nap a telefonját leste: a szervezők az erős szél miatt úgy döntöttek, hogy sms-ben értesítik az ejtőernyősöket, ha esetleg jobbra fordul az idő, és folytatódhat a verseny. Sms ugyan érkezett, de az arról szólt, hogy lefújták a szombati programot. Asztalos a negyedik helyről várja a folytatást.

A szumósok közül a két nehézsúlyú versenyző, Kálló Gyöngyi és Makai Erika indult a nyílt kategóriában. Előbbi az első meccsén kikapott, utóbbi pedig a legjobb nyolcig jutott.