Vágólapra másolva!
Lélegzetvisszafojtva várják a rögbisek Magyarországon és a világban október második hétvégéjét: miközben a magyar válogatott teljes erővel készül a szombati, Európa-bajnoki csoportunkban döntő jelentőségű, Szlovénia elleni találkozóra, pénteken dél körül megszületik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése arról, beveszik-e a rögbit az olimpiai játékok közé.

Az Európai Nemzetek Kupája következő játéknapján a 3B divízió éllovasát fogadja Pécsett a magyar rögbiválogatott. A mérkőzése győztese nagy valószínűséggel megnyeri a csoportot, és feljut az A-csoportba (a 3. divízió az amatőr- és félprofi csapatokat tömöríti), ráadásul a két országot szinte "centik" választják el egymástól a világranglistán.

A 61. helyezett Szlovénia úgy vendégszerepel Magyarországon, hogy mindössze 0,15 ranglista-ponttal előzi meg hazánkat. A magyar válogatott 2004 óta 17 helyet javított a pozícióján, és tovább menetelhet egy esetleges győzelemmel. Mivel a két csapat egy évvel ezelőtti, ljubljanai találkozóján 32-26-os hazai siker született, a csoportelsőséghez legalább 7 pontos sikerre van szükség, és amennyiben sikerrel járunk, a világranglista 60. helyére léphetünk előre, miközben a vendégeket a 68. helyre taszíthatjuk.

Egy esetleges magyar vereség legalább hét hely visszaesést jelentene, de Neuzer András szövetségi kapitány ambiciózus terveibe ez semmiképpen nem férhet bele. A válogatott szerdai edzésén sajnos combizom-sérülést szenvedett Madarász Viktor csapatkapitány, de rajta kívül mindenki a legjobb erőállapotban várja a szombati megmérettetést.

A szombati meccshez nagy töltést adhat a NOB pénteki kongresszusának döntése, amennyiben a testület megszavazza a rögbi felvételét az olimpiai műsorba. A játék 7 fős változat a NOB végrehajtó bizottsága berlini tanácskozásán augusztus 13-án már jelölte a programba, de ez nem kötelezi a 121. kongresszusára összeülő NOB-ot, hogy Koppenhágában szentesítse a döntést. Az már eldőlt a csúcstalálkozón, hogy 2016-ban az olimpia Rio de Janeiróban lesz, és a rögbinek is nagy esélyt jósolnak a NOB-ot belülről ismerők, köztük Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is, aki szimpatizál a sportággal, áprilisi, Ausztria elleni ENK-mérkőzésünket a helyszínen tekintette meg, és nagyon biztatja a magyarokat, szinte már gratulálva a sikerhez.

Forrás: [origo]

A rögbi felvétele az olimpiára 80 éves nélkülözést törne meg, hiszen az 1936-os berlini játékokon szerepeltünk utoljára a programban. A Nemzetközi Rögbiszövetség hatalmas erőket mozgósít, a kampánya során még azt is felajánlotta, hogy a 2013-as világbajnokság lenne az utolsó a pozitív döntés esetén: a négyévenkénti seregszemlét az olimpia keretén belül tartanák meg. Nem véletlen tehát, hogy Magyarország pályázik a 2013-as vb-rendezésre: az első kelet-európai parádé egyben a világon az utolsó is lehet.