Vágólapra másolva!
Amikor már azt hittük, hogy nem lehet felülmúlni a parádés Colts-Pats rangadót az NFL-ben, akkor jött a Detroit és a Cleveland, és olyan meccset játszottak, amely méltán pályázik az emlékkönyvekbe. Meglepő vereséget szenvedett a Pittsburgh és a Cincinnati, továbbra is veretlen az Indianapolis és a New Orleans, javított a New England, ezek voltak az NFL 11. játékhetének legfontosabb történései.

Mindenek előtt a legfontosabb: már holnap szóljanak a főnöküknek, osztályfőnöküknek, barátnőjüknek, feleségüknek, hogy pénteken használhatatlanok lesznek bármire is, hálaadás alkalmából ugyanis három meccsnek örülhetünk péntekre virradóra.

Győzelem vagy halál! Kis túlzással ez volt a jelszó a játékhét nyitómeccsén, az egyaránt 4 győzelemmel és 5 vereséggel rendelkező Miami és Carolina találkozóján. Mindkét csapatnak ez volt az utolsó szalmaszál, hogy életben tartsa a szezont, az előjelek nem a vendég Delfineknek kedveztek, ugyanis a legutóbbi játéknapon elvesztették kulcsjátékosukat, Ronnie Brownt.

Így Ricky Williamsre várt a feladat, hogy pótolja a vélhetően hosszú időre harcképtelen társát, és ő ennél jobban nem is tehette volna dolgát, ugyanis három touchdownjával (két futott, egy elkapott) egymaga nyerte meg a meccset.

"Képtelenek vagyunk megnyerni a szoros meccseket"- sajnálkozott a túloldalon az irányító Jake Delhomme. A QB ezúttal sokat próbált passzolni, ám ezek nagy része sikertelen volt. A győzelmi kényszer a hazai Párducokra tett nagyobb terhet, így vesztesen hagyták el a pályájukat. A találkozó végeredménye: 24-17 a Miaminek.

Nehézkesen lendült ugyan meccsbe a New Orleans Saints Tampában, de végül a szokásos kiütés lett a vége. A kezdő döfést a hazai Kalózok vitték ugyan be, de az oroszlán bajszának ráncigálására végül ráfizettek. Drew Brees vezetésével megállíthatatlan volt a Szentek csapata, a quarterback 18 pontot jegyezhetett, és tőle viszonylag szerénynek mondható 187 yardot.

Ennyire sem futotta azonban a túloldalon a meglepően gyengén játszó Josh Freemannek, aki háromszor is eladta a labdát. Különösebb nehézség nélkül, 38-7-re gyűjtötte be jubileumi tizedik győzelmet a Saints, amely továbbra is nagy harcban van az Indianapolisszal, hogy melyik csapat marad veretlen az alapszakasz végén. Én egyikük ellen sem mernék fogadni...

Hosszabbításban múlta csak felül a New York Giants az Atlanta Falcons együttesét. Pedig a Sólymok 14 pontos hátrányból is képesek voltak felállni és az utolsó pillanatban mentették a meccset hosszabbításra. Ám ilyenkor szinte mindig a vak szerencse dönt, és ezúttal Fortuna istenasszony Eli Manningék kezét fogta.

Ezúttal nem a futójáték és nem is a védelem, hanem Eli Manning volt a főszereplő az Óriásoknál: karriercsúcsot jelentő 384 yardjával egyértelműen neki köszönhető a győzelem. És természetesen Lawrence Tynes rúgónak, aki nem hibázott a legfontosabb pillanatban. A gyenge védelmek mérkőzésén: New York Giants-Atlanta Falcons 34-31.

Forrás: AFP

Eli Manning (balra) szenzációs volt az Atlanta ellen

Nem érdemes sok szót vesztegetni a Minnesota Vikings-Seattle Seahawks találkozóra. A hazai Vikingek esélyeshez méltóan lépték le a Tengerisólymokat, Brett Favre mellett még a csereirányító, Tarvaris Jackson is tudott pontokat szerezni. "Csodálatos játékos, tudjuk ezt mindannyian és megvédjük annyi ideig, ameddig szükséges, hogy megcsinálja a hatalmas playeket vagy ő, vagy Adrian (Peterson)" - magasztalta Favre-t az egyik védőjátékosa.

Favre 24 pontot jegyezhetett és bőven belefért az is, hogy a második félidő nagy részében már békésen üldögélt a padon. A Viking-szurkolók sem rejtették véka alá a véleményüket: "MVP, MVP!" - zúgott hangosan a rigmus Brett apónak. És bizony akkora butaságot nem is mondhattak, ugyanis Favre vezetésével már kilenc győzelmet számlál idén a Vikings.

A játéknap egyik legnagyobb meglepetését a Kansas City Chiefs produkálta a Pittsburgh Steelers ellen. Hiába Ben Roethlisberger remek játéka, a hosszabbításban nem a bajnoknak kedvezett a szerencse. "Nagyszerű érzés revansot venni egy ilyen csapaton. Mondtam is a srácoknak, hogy kitették szívüket, lelküket a pályára és emiatt büszke vagyok rájuk" - lelkendezett a Kansas újonc edzője, Todd Haley.

A fiatal szakembernek a tavalyi Superbowl miatt volt még tartozása a Steelers ellen, akkor még ugyanis a döntőben alulmaradó Cardinals támadásaiért felelős edző volt. Matt Cassel irányító remekül tudta vezetni csapatát, passzainak ugyan csak fele volt sikeres, de így is két touchdown-átadás fűződik a nevéhez. A Chiefs 2007 óta először nyert meg egymás után két meccset, a mindent eldöntő rúgást Ryan Succop 22 yardról értékesítette. A bajnoknak nagyon sokba kerülhet még ez a 27-24-es vereség.

Hiába a Buffalo Bills szokatlanul erőteljes támadójátéka, a Jacksonville Jaguars így is túl nagy falat volt. Kivételesen nem Ryan Fitzpatrickon múlt a siker, a buffaloi irányító közel 300 yardot hozott össze a meccsen, tette ezt leginkább Terrell Owens segítségével. A nagyszájú elkapó meg sem állt 197 yardig, de a győzelemhez ez is kevés volt, mert David Garrard vezetésével a találkozó vége előtt egy perccel sikerült megfordítania a Jaguároknak a meccset.

Szegény buffalóiak egyébként is utálhatják a záró játékrészt, mert már 109-40-es vesztésre állnak ebben az időszakban, ami a pontokat illet. "Garrardnak van önbizalma és mi is bízunk benne, még akkor is, ha egy meccsen öt-hatszor adja el a labdát" - biztosította támogatásáról Mike Sims-Walker elkapó az irányítóját. A meccset végül az ő elkapásával nyerte meg a Jax 18-15-re.

Csak a sérülések miatt bosszankodhat egy kicsit a Green Bay Packers, amely változatos támadójátékának hála verte meg a San Francisco 49ers csapatát. Ha kellett, Aaron Rodgers vette kezébe a stafétabotot (azaz inkább a labdát), ha kellett, akkor pedig a Ryan Grant-expressz robogott megállíthatatlanul.

Forrás: AFP

Bár Aaron Rodgerst itt sikerült földre vinni, a 49ers védelme nem állt a helyzet magaslatán

Ami kicsit fájdalmas lehet a hazaiknak, az Aaron Kampman és Al Harris sérülése: a két védekezésért felelős játékosnak egyaránt a bal térdével gyűlt meg a baja. "Remélhetőleg ez a két sérülés nem olyan súlyos, mint gondoljuk" - aggódott a Packers edzője, Mick McCarthy. A támadójáték a túloldalon is elég jól működött, Alex Smith irányító 18 ponttal ajándékozta meg elkapóit, de a labdát is eladta egyszer. A Frisco tehát inkább a védelmének köszönheti a 30-24-es vereségét.

Sok meccsről gondolhattuk, hogy a hét meccse lesz, például a Giants-Falcons vagy a Cowboys-Skins is a kalapban volt. No de hogy a Detroit Lions-Cleveland Browns meccs lesz majd az eheti aktuális "mindenképpen látni kell" meccs, azt nem sokan hittük volna. A két, támadójátékról egyáltalán nem híres alakulat lenyűgöző játékokat és pontesőt hozó találkozóján végül tényleg csak egy hajszállal múlta felül ellenfelét a Detroit. Mindkét oldalon az irányító volt a legjobb játékos, az eddig elképzelhetetlen magasságokig eljutó Brady Quinn ugyan vesztesen hagyta el a pályát, de négy TD-passzára és 300 yardjára mindenki felkapja a fejét.

Odaát Matt Staffordban talán jobban benne volt egy ilyen csodálatos mérkőzés, ugyanis lehetett látni, hogy nem egy ügyetlen kölyök. 422 yardja mellé 30 pontot hozott csapatának az elkapóvail karöltve. Nem elég, hogy Stafford remekül játszott, győzniakarása és játékszenvedélye lenyűgözött mindenkit. Hiába sérült meg a lába, nem hagyta magát lebeszélni a játékról. "Matt legnagyobb jelenete az volt, amikor négy doktort elküldve visszakocogott a pályára" - viccelődött boldogan Schwartz edző. Szerencsére a meccs utáni röntgenfelvételek nem mutattak ki törést, de a tehetséges QB-ra még újabb vizsgálatok várnak.

Összefoglaló a meccsről:


A mindent eldöntő játékra már be is küldték Daunte Culpepper irányítót, de az edző időt kért, mert annyira vissza akart menni Stafford. "Csak álltam, imádkoztam és reménykedtem abban, hogy képes a védelmünk megállítani őket" - nyilatkozott érthetően csalódottan Brady Quinn. Végül képtelenek voltak erre a legfontosabb pillanatban. Az óra már 0:00-t mutatott, amikor egy szabálytalanságnak hála még kaptak egy utolsó esélyt az Oroszlánok, amivel élni is tudtak, így végül 38-37-re nyertek a hazaiak. Ezzel együtt is minden dicséretet megérdemelnek a vendégek is. Hiába a múlt heti Colts-Pats, ki merem jelenteni, hogy ez volt az év meccse. Szép volt, Brady, szép volt, Matt!

Rendkívül balszerencsésen indult a meccs a Washington Redskins számára a Dallas Cowboys otthonában, ugyanis a találkozó elején lesérült a Clinton Portist helyettesítő Ladal Betts is. A meccsen végül csak egy TD született, azt pedig a mérkőzés legvégén a Dallas szerezte. Végül a touchdownt követő extra pont jelentette a különbséget a csapatok között. A felejthető meccsen 7-6-ra múlta felül a Dallas a Redskinst.

Stabil védekezésénel hála tudta megverni az Indianapolis Colts a Baltimore Ravenst. A hazai Hollók nem tudták igazán megtörni a Colts védelmét, mert csak mezőnygólokig jutottak. A kulcsmomentum talán az volt, amikor a Ravens first downt szerzett az Indianapolis 1 yardosán, ám végül ezt sem tudta 6 pontra váltani. "Hihetetlenül frusztráló, lehetne órákat beszélni az esetről, de nem tudtunk egy yardot menni 3 kísérletből, ilyen egyszerű ez"- elemezte az esetet a Hollók centere. A szoros találkozón 17-15-re diadalmaskodott a Colts, és ezzel Peyton Manningék is tíz győzelmet számlálnak, mint a New Orleans.

Kisebb sérülése ellenére is tudott nyerni Kurt Warner csapata a St. Louis Rams ellen. Az Arizona Cardinals irányítója fejsérülése ellenére rendben van és ha nagyon szükség lett volna rá, vissza is tudott volna menni a pályára. "Rendben éreztem magam a félidő után, de jobbnak láttuk, ha inkább az oldalvonal mellett maradok" - értékelte a történteket Warner. Érthető módon a második félidőben inkább a futójáték kapott szerepet emiatt a vendégeknél, Tim Hightower élt is a lehetőséggel és 100 yard fölé juttatta magát. A csereirányító, Matt Leinart csak néha passzolt, igaz, erre nem is volt nagy szüksége, mert a Kosok nem tudtak igazán közel kerülni a Cardinalshoz.

A fene érti ezt... A Cincinnati Bengals előbb nyer a Pittburgh-pályán, majd kikap az Oakland Raiders stadionjában. Az eddig támadójátékbeli erényeket nem nagyon csillogtató Raiders a negyedik negyedben szerzett 10 pontjával fordította meg a találkozót. A mérkőzés egyébként nagyon emocionálisra sikeredett, mert a találkozót megnézte Marquis Cooper családja.

A korábbi Oakland-játékos, aki a speciális egység tagja volt, februárban hunyt el hajószerencsétlenségben. Talán nem is meglepő ezek után, hogy a meccset eldöntő játékot a speciális egység labdaszerzése előzte meg. A győztes labdát végül természetesen Cooper felesége kapta meg, megható jelenet lehetett.

Forrás: AFP

Az Oakland, ha nem is szányalt, de nyert a Bengals ellen

A New England Patriots csak egy győzelemmel tudta feledtetni szurkolóvail a múlt heti csúnya vereséget. Erre a legjobb alany a csoportrivális New York Jets lehetett. Mark Sanchez, a vendégek irányítója ezúttal rosszabbik arcát mutatta, négyszer is eladta a labdát. A két csapatnak ez volt a 101. találkozója, a Patriots a győzelmével kiegyenlítette a győzelmek számát, emellett egyszer remiztek is a csapatok. Tom Brady 300 yard fölé jutott, Laurence Maroney futó pedig 12 pontot szerzett. Javítottak tehát a Hazafiak és ezzel továbbra is dominálnak a csoportjukban.

Csoportrangadóra került sor Denverben, de nem volt benne sok köszönet a hazaiak számára. A vendég San Diego Chargers lelépte ellenfelét, átvéve ezzel a vezetést az Amerikai Főcsoport Nyugati csoportjában. Sérülés miatt nem akarták megkockáztatni a hazaiak Kyle Orton játékát, de hamar nyilvánvalóvá vált, hogy Chris Simms csak dísznek van a gyepen.

Hamar kénytelen volt váltani McDaniels edző és a pályára vezényelte Ortont. Simms egyébként 2006 óta először kezdett NFL-találkozón. Akkor is szerencsétlen véget ért neki a mérkőzés, ugyanis egy súlyos sérülés miatt életmentő műtétet kellett rajta végrehajtani rögtön a meccs után. A vendég Chargersnél nem akadt különösebben rendkívüli egyéni teljesítmény, Philip Rivers és LaDainian Tomlinson sem erőltette meg magát. Igaz, nem is volt rá szükség, mert a Chargers nagyon simán, 32-3-ra nyert.

Hétfő hajnalra egy mérkőzés maradt, ahol a Chicago Bears látta vendégül a Philadelphia Eaglest. A Maciknál Jay Cutler ismét képtelen volt vezetni csapatát, pedig a végén az ő kezében volt a győzelem kulcsa. A Chicago talán csak annak örülhetett, hogy egy új reménység tűnt fel a pályán, Kahlil Bell élete első futása 72 yardosra sikeredett. A védelemben pedig Charles Tillman jeleskedett, aki háromszor is kiütötte a labdát a vendégek kezei közül. A vendég Sasoknál Donovan McNabb 244 yardig és 12 pontig jutott. "Egyszerűen nem engedhettük meg magunknak, hogy veszítsünk" - ismertette a tényeket McNabb elsőszámú elkapója, DeSean Jackson. És mivel nem veszíthettek, nem is vesztettek, 24-20-ra nyertek a Sasok a Macik ellen.

A játékhét kedd hajnali lezárása Houstonban történt. A csoportmeccsen a Tennessee Titans látogatott a texasiakhoz. Az első félidőben mindkét quarterback remekül játszott, természetesen a hazaiaknál a passzjáték, a vendégeknél a futójáték dominált inkább. A második félidőben már kevésbé éltek meg a támadók és összeszedték magukat a védelmek. A csapatok csak mezőnygólokig jutottak, abból pedig a vendég Titánok eggyel többet értek el. A győzelemhez kellettek Vince Young kulcsszituációkban megfutott yardjai. Kisebb meglepetésre tehát a Tennessee hagyta el győztesen a pályát.

eredmények
Carolina Panthers - Miami Dolphins 17-24
Tampa Bay Bucaneers - New Orleans Saints 7-38
New York Giants - Atlanta Falcons 34-31 (h.u.)
Minnesota Vikings - Seattle Seahawks 35-9
Kansas City Chiefs - Pittsburgh Steelers 27-24 (h.u.)
Jacksonville Jaguars - Buffalo Bills 18-15
Green Bay Packers - San Francisco 49ers 30-24
Detroit Lions - Cleveland Browns 38-37
Dallas Cowboys - Washington Redskins 7-6
Baltimore Ravens - Indianapolis Colts 15-17
St. Louis Rams - Arizona Cardinals 13-21
Oakland Raiders - Cincinnati Bengals 20-17
New England Patriots - New York Jets 31-14
Denver Broncos - San Diego Chargers 3-32
Chicago Bears - Philadelphia Eagles 20-24
Houston Texans - Tennessee Titans 17-20

Ezen a héten már nem pihent egyik csapat sem.

Iván András