Vágólapra másolva!

Magyar harmadik hely a budapesti Lovas Világkupán

A várakozásoknak megfelelően a címvédő ausztrál Boyd Exell győzött vasárnap a fogathajtó Világkupa-forduló budapesti állomásán. Dobrovitz József harmadik lett. A viadal a Papp László Sportarénában rendezett háromnapos Lovas Vk egyik főeseménye volt.

A nyolc induló a szombati bemelegítés fordított sorrendjében hajtott végig a Fintha Gábor magyar szövetségi kapitány által épített pályán, majd a legjobb három összevetésben mérte össze a tudását. Az első körben nem született meglepetés: a dobogós helyeken ugyanaz a sorrend alakult ki, mint egy nappal korábban, azaz az évek óta veresegyházi lovakat hajtó Exell volt a leggyorsabb a holland Koos de Rondét, illetve Dobrovitz Józsefet megelőzve.

Juhász Miklós nyolcadik, míg az augusztusi, kecskeméti világbajnokság miatt idén kizárólag kettesfogatot hajtó, hatszoros világbajnok Lázár Zoltán hetedik lett. Utóbbi elmondta, hogy nem csalódott az eredmény miatt, mivel nem sok ideje volt felkészülni, s csupán a nyári fogatából próbált egy versenyképeset összeállítani erre a viadalra, ráadásul legjobb négylábúját szájsérülés miatt nem használhatta. Hozzátette, hogy hat héttel ezelőtti csigolyasérülése nem hátráltatta.

Az összevetés ezúttal nem hozott komoly izgalmakat. A vecsési Dobrovitz három verőhibát követett el, így annak ellenére rosszabb időt ért el, mint elsőre, hogy rövidebb volt a pálya. Azaz nem volt esélye feljebb lépni. De Ronde ugyan egészen kiváló menetet produkált, de a Vincze Tamás fogatát irányító Exell verhetetlennek bizonyult, még úgyis simán győzött, hogy az összevetésben volt egy 5 másodperces büntetést eredményező hibája. Exell az eddigi négy Vk-fordulóból hármon állt rajthoz, és mindannyiszor nyert, így biztos résztvevője a genfi Vk-döntőnek.

"Előzetesen az összevetésbe jutást tűztem ki célul. Ez sikerült, így elégedett vagyok. Az összevetésben nem a lovaim hibáztak, hanem én. Utoljára január 15-én, Lipcsében indulok. Az a verseny nagyon fontos lesz számomra, mivel ha nyernék, lenne esélyem ismét bejutni a Vk-döntőbe" - mondta Dobrovitz.

A fogathajtó viadal előtt olyan látványos produkciókkal szórakoztatták közönséget, mint a közéleti személyiségek fogathajtóversenye, melyet Mága Zoltán hegedűvirtuóz nyert meg, vagy a lovak és emberek magasugró versenye, melyben az atléták győztek.

Az esemény zárásaként előbb Jean-Francois Pignon szabadidomár fantasztikus műsorát nézhette meg a publikum, majd a díjugrató Nagydíjjal búcsúzott az idei Lovas Vk.

Eredmények:
1. Boyd Exell (ausztrál) 208.16 mp (106.16+102.00 mp, 5 büntető mp)
2. Koos de Ronde (holland) 218.79 (114.65+104.14 mp, 10 büntető mp)
3. Dobrovitz József 249.98 (120.07+129.94 mp, 20 büntető mp)
...7. Lázár Zoltán 133.48 (15 büntető mp)
8. Juhász Miklós 147.05 (20 büntető mp)