Vágólapra másolva!
Már csak három játékhét van hátra az NFL alapszakaszából, vagyis fokozódnak az izgalmak, egyre nagyobb a harc a rájátszást érő helyekért. Persze vannak olyan csapatok, amelyeknek nem kell izgulni, az egyaránt veretlen New Orleans és az Indianapolis már páholyból figyelheti a többiek tusakodását, de a Colts például nem ül a babérjain, sorozatban 22. alapszakasz-meccsét nyerte meg, és ezzel új NFL-rekordot állított fel.

Előzetesen kicsit bosszankodhattunk, hogy a 14. játékhét nyitányára egy viszonylag érdektelen, sima meccs jutott, aztán mégis nagyokat néztünk a Cleveland Browns-Pittsburgh Steelers öszecsapás közben.

A Pittsburgh pontosan tisztában volt a meccs előtt, hogy több botlást nem engedhet meg magának, ha nem akar a tavalyi bajnoki cím után idén szégyenszemre már januárban pihenni. Bár nem mutatott semmi különlegeset a Browns támadásban, a Pittsburgh is képtelen volt maradandót alkotni, Ben Roethlisberger csak 200 yardig jutott, és a futójáték sem működött.

Mindez a liga egyik leggyengébb védelme ellen. Igaz, szegény Big Bennek nem is volt könnyű dolga, mert folyamatosan odaértek hozzá a clevelandi védők, nyolcszor is földre vitték (sack).

Elszenvedte tehát zsinórban ötödik vereségét a bajnokcsapat, amelynek a csoportgyőzelemre eddig sem volt túl sok esélye, de már a wild card-helyekért vívott harcban is nagyon hátra szorult. Van ugyan még három mérkőzés, de már rég nem a saját kezében van a sorsa a bajnoknak. A Brownsnak ez volt a második győzelme idén.

Nem okozott gondot a kötelező győzelem a New York Jetsnek. Mark Sanchez távollétében Kellen Clemensnek kellett vezetnie a csapatot a Tampa Bay Bucaneers ellen, de így is simán nyert a vendég Jets. Kellemes ellenfelet kaptak a New York-iak a Kalózok személyében, akik hozták az idén jól megszokott gyalázatos támadójátékot, Josh Freeman háromszor is elpasszolta a labdát, futójáték pedig egyszerűen nem is létezett.

"Meglátjuk, hogy mi lesz... Sanchez az elsőszámú irányítónk, de természetesen bízom Clemensben, ha úgy alakul" - utalt az elsőszámú irányító lehetséges további nélkülözésére Rex Ryan edző. Ezt a meccset ugyan Clemensszel is simán hozták, de nehéz feladatok várnak még Sanchezékre, ha rájátszásban akarnak szerepelni.

Bár vezetett, mégis vesztesen hagyta el a pályát a Carolina Panthers a New England ellen. Támadásban nem hibáztak sokat Matt Moore-ék, és bár a 10 szerzett pont nem sok, mégis nyerhettek volna a Patriots ellen. A kulcskérdés a büntetések száma volt, a Párducok közel 100 yardot szenvedtek el a sárga zászlóknak hála. Kellett is ez a Hazafiaknak, mert Tom Brady továbbra sem az igazi, érezni még rajta a sérülését. Az irányító a héten több edzést is kihagyott, ám ennek ellenére is hozni tudták a kötelezőt a Hazafiak, és így lépéselőnyben maradtak a csoportban.

Biztos rájátszásrésztvevők csatáját láthattuk Minneapolisban, ahol a Cincinnati ugyan nem tudta hozni remek játékát, amelyet oly' sokszor megcsodáltunk idén, de így is biztonságban érezheti magát. A találkozó végére már csak az volt a kérdéses, hogy sikerül-e 100 yardot futnia Cedric Bensonnak, vagy letudja-e zsinórban 36. olyan meccsét a Vikings, amelyen nem tud egy futó háromszámjegyű yardot futni ellenük.

Forrás: AFP

Adrian Peterson és Brett Favre, a Vikingek nyerő párosa

Nos, végül Benson 96 yardot futott, így a sorozat csak duzzad és duzzad. Ugyan a hazaiaknál sem tudott Adrian Peterson 100 yardig jutni, de 12 pontja feledtette ezt a szurkolókkal. "Pokolian jól végezték a melójukat" - méltatta a secondaryt (a hosszabb passzok levédekezéséért felelős csapategységet) Chad Ochocinco, a Cincinnati elkapója. Nagyon együtt volt tehát az egész védelem a Minnesotánál és mivel emellé még a támadójáték is működött, így csak győzelem lehetett a vége. Favre-ék 30-10-re verték meg a Bengalst.

Rian Lindell és Matt Cassel összehozták a győzelmet a Buffalo Billsnek. Ebben csak az a problémás, hogy utóbbi a Kansas City Chiefs irányítója. Casselnek sikerült négyszer is a Bills elkapóinak kezébe varázsolnia a labdát, lehetőséget biztosítva ezzel a vendégeknek a pontszerzésre. Touchdownt ugyan csak egyet tudtak szerezni, de Lindell magabiztosan végezte feladatát és szerezte a hárompontosokat. A Buffalo ezzel kicsit kozmetikázott ugyan a gyenge idei szereplésén, de így is két csalódott csapat küzdelmét láthattuk Kansasben.

Közvetlen wild card-riválisok találkoztak Jacksonville-ben, a helyi Jaguars és a Miami Dolphins randevúján. Azért különösen nagy eredmény, hogy a Delfinek még életben vannak, mert az elsőszámú irányítójuk (Chad Pennington) és elsőszámú futójuk (Ronnie Brown) is hetek óta harcképtelen. Az elsőszámú fegyverüket (vadmacska formáció) is fel kellett adják.

Forrás: AFP

Chad Henne remekül pótolja Chad Penningtont a Miamiban

Mégis hétről hétre meglepnek bennünket bravúrgyőzelmeikkel és kicsit minden semleges szurkoló szorít nekik, hogy sikeresek legyenek. Nos, a Jacksonville ellen azok voltak. Remekül megfogták Maurice-Jones Drew-t és David Garrardot is, így esélyük sem volt a Jaguároknak támadásban. Semmi sincs azonban veszve, hiszen mindkét csapat 7,6-tal áll, így nagyon nagy csatákra van még kilátás a wild card-helyekért. Izgalmas lesz, annyi szent.

NFL-rekord itt is, ott is. Az Indianapolis Colts - Denver Broncos meccsen több rekordnak is tapsolhattunk. Elsőként a papírforma érvényesülésével a hazai Colts begyűjtötte sorozatban a 22. alapszakasz-győzelmet, amivel számára véget is ért az alapszakasz érdemi része. Peyton Manningék megnyerték az AFC-t, biztosítva ezzel a hazai pályát az egész rájátszásban (értelemszerűen a Super Bowlban nem). De volt odaát is egy kis ok az örömre, Brandon Marshall ugyanis 21 alkalommal kapta el Kyle Orton labdáit és ezzel új NFL-rekordot állított be.

Eddig Terrell Owens tartotta a csúcsot hússzal. "Azt hiszem ez volt életem legjobb mérkőzése" - lelkendezett a hórihorgas elkapó a vereség ellenére is. De lelkendezhetett bőven Dallas Clark is, aki remekül működött együtt Peyton Manninggel és 18 pontot szállítottak a közös játékaik révén. Manning ugyan háromszor is eladta a labdát, de ennek ellenére sem volt gond a Coltsnál. Lehet innentől kezdve pihenni és várni az újabb áldozatokat.

Ha egyszer Matt Schaub beindul, ez történik. A Houston-Seattle találkozó jóval simábbra sikeredett a vártaknál, már az első félidőben eldöntötte a meccset a Texans. Schaub remekül működött együtt Andre Johnsonnal és emellé a védelem is meg tudta fogni az ellenfelet. Johnson ugyan elmaradt saját egyéni csúcsától (207 yard), de így sincs oka panaszra a Texans szurkolóinak. Idén ugyan már elúszott a playoff lehetőség, de nagyon sok biztató momentumot láthattunk a hazaiaktól és ők lehetnek az egyik meglepetéscsapat jövőre.

Tovább tart az itthon is nagyon népszerű Green Bay Packers remek szereplése. Az idény elején ugyan már-már elúszni látszott a playoff-szereplése, de ezután jöttek a győzelmek. A Chicago Bears elleni sikernek köszönhetően tulajdonképpen már az is biztosnak látszik, hogy a wild card-hétvégén a Packers lesz az egyik résztvevő. A győzelem kulcsa ezúttal nem Aaron Rodgers, hanem a futó Ryan Grant volt, aki 137 yardja mellé kétszer is bemasírozott az end zone-ba. "Egyszerűen csak jobban játszottunk" - egyszerűsítette le a dolgokat Grant. Részsiker a vendég Maciknál, hogy ezúttal Jay Cutler nem adta el többször a labdát, mint ahány touchdownt szerzett, mindkét mutatóból duplázni tudott az ex-denveri.

Kellemes ellenfelet kapott a Baltimore a Detroit személyében, a Lions futás elleni védelmére ugyanis nehéz szavakat találni. Ha csak a vállvédőt hagyták volna ott az Oroszlánok játékosai, abban is nagyobb eséllyel estek volna el a Ravens futói, mint így. Öt alkalommal is futás révén értek el 6 pontot a Hollók, egy ízben pedig Joe Flacco passza után örülhettek TD-nek a hazaiak. Ray Rice 166 yardja azt jelentette, hogy idén is átlépte az 1000 yardos álomhatárt. "1000 yardig eljutni a ligában varázslatos érzés és nem is következik be túl gyakran" - örült sikerének Rice. Sok más csapattal egyetemben a Ravens is 7 győzelmet számlál idén és ezzel a wild card-harc egyik főszereplőjének számít.

Forrás: AFP

A detroiti Calvin Johnson látványos elkapása

Ismét szorosan nyert ugyan a Saints, de a lényeg, hogy a veretlenség megmaratd. Mindkét irányító remekelt, de a végjátékot ismét a New Orleans bírta jobban az Atlanta Falcons ellenében. A hazai Sólymoknak továbbra is nélkülözniük kellett Matt Ryan irányítót és Michael Turner futót. Chris Redman azonban kezd is szépen belenőni a szerepkörébe, 303 yardjával nagyban hozzájárult, hogy a Falcons megszorongassa a Szenteket. A vendégek védelme ezúttal nem állt túl stabil lábakon, szükség volt tehát Drew Brees parádéjára. Az irányító meg is tette, amit elvártak tőle, 296 yardja mellé 18 pontot osztott ki. A Coltshoz hasonlóan így a New Orleans is hibátlan maradt, mi pedig kezdhetünk eljátszani a gondolattal, hogy esetleg két, 18, 0-s mérleggel rendelkező csapat fog találkozni a Super Bowlban. Hát kit nem ráz ki ettől a hideg?

Meglepően simán tudott nyerni a Washington Redskins az Oakland Raiders otthonában. A teljesen tét nélküli találkozón Jason Campbell ezúttal nem hibázott és az egész támadójáték jól muzsikált a Rézbőrűeknél. A hazaiaknál JaMarcus Russell irányító is szerepet kapott, a csapattársak egyből ki is fakadtak ellene és a támogatás teljes hiányáról biztosították őt. A meccs egyébként csak a negyedik negyedben dőlt el, egészen addig fej fej mellett haladtak a csapatok. Ekkor jött azonban Quinton Ganther és megszerezte élete első pontjait, összesen tizenkettővel zárt. A Washington főleg az ő két 1 yardos futásának hála tudott 34-13-ra nyerni az Oakland ellen.

Nem az irányítók nagy meccseként vonul be a történelembe a Tennessee-St. Louis találkozó. Míg a hazaiaknál élete első mérkőzésén pályára lépő Keith Null öt alkalommal is elpasszolta a labdát, addig a vendégeknél Vince Young irányító kiválása miatt bosszankodhattak a szurkolók. Ennek ellenére a hazai Titans így is nagy arányú sikert aratott, és bár ha reális esélyük nem is, matematikai még maradt a playoffra.

Nagyon sokba kerülhet még a vereség San Diego elleni vereség a Dallasnak. Nagy matekozás és számolgatás kezdődött el az NFC Keleti csoportjában, ahol a Giants-Eagles-Cowboys trió szerepel. Könnyen lehet, hogy ebből a matekból a Dallas fog kikerülni vesztesen. Egy mérkőzéssel ugyan még vezetnek a texasiak a wild card-harcban a Giants előtt, de a következő játékhéten a New Orleans ellen kell játszaniuk, azonos számú győzelem esetén pedig ők maradnak le a rájátszásról. A San Diegónak nem nagyon kell már emiatt aggódnia, ugyanis 10 győzelemmel viszonylag nehéz lemaradni a playoffról. A Dallas helyzetét tovább nehezíti DeMarcus Ware sérülése is.

Forrás: AFP

Akcióban LaDainian Tomlinson, a San Diego klasszisa

Hiába Eli Manning parádés játéka, a védelem és a speciális egység blamája nehéz helyzetbe hozta ismét a Giantset. A Philadelphia Eagles ellen Manning 391 yardot és 3 touchdown-passzt szerzett, de ez is kevésnek bizonyult. A találkozó főhőse DeSean Jackson volt, aki mind elkapásból, mind punt utána visszahordásból eredményesnek bizonyult. A meccsen több play alkalmával is a pályán láthattuk Micheal Vicket, akit alighanem minden kutyaszeretőnek kicsit rossz érzés lehet a pályán látni (az irányítót illegális kutyaviadalok szervezéséért ítélték börtönbüntetésre). A Giantsnek innentől kezdve nem szabad hibáznia és már nem csak a saját kezében van a sorsa.

A játékhét lezárása a San Francisco 49ers és az Arizona Cardinals találkozója volt. Az Arizonának a kedvező sorsolás miatt egy vereség is belefért a pakliba és ennek megfelelően kicsit könnyelműen is játszott. A vendégek folyamatosan adták el a labdákat, szám szerint ötször az első félidőben (a meccs végére hétre nőtt ez a szám).

A rendkívül indiszponáltan és kisebb sérüléssel játszó Kurt Warner nevéhez három labdavesztés is fűződik az első játékrészben, amelynek végén 17-0-ra vezetett a Frisco. A második játékrészben nem tudta megfordítani a meccset a Cardinals, és bár ez a vereség még belefért, innentől a kötelezőket már hozni kell az előző idény nagydöntősének.

Figyelem! Az anyóslátogatást ne vasárnapra ütemezzük, ugyanis a hét utolsó napjára virradóan egy igazi parázs mérkőzés, a New Orleans Saints-Dallas Cowboys lesz. Pénteken is lesz meccs, ahogy ezt már idén megszokhattuk.

eredmények, 14. játékhét:
Cleveland Browns - Pittsburgh Steelers 13-6
Tampa Bay Bucaneers - New York Jets 3-26
New England Patriots - Carolina Panthers 20-10
Minnesota Vikings - Cincinnati Bengals 30-10
Kansas City Chiefs - Buffalo Bills 10-16
Jacksonville Jaguars - Miami Dolphins 10-14
Indianapolis Colts - Denver Broncos 28-16
Houston Texans - Seattle Seahawks 34-7
Chicago Bears - Green Bay Packers 14-21
Baltimore Ravens - Detroit Lions 48-3
Atlanta Falcons - New Orleans Saints 23-26
Oakland Raiders - Washington Redskins 13-34
Tennessee Titans - St. Louis Rams 47-7
Dallas Cowboys - San Diego Chargers 17-20
New York Giants - Philadelphia Eagles 38-45
San Francisco 49ers - Arizona Cardinals 24-9

Iván András