Vágólapra másolva!
A Minnesota Vikings hazai, a New York Jets pedig idegenbeli sikerrel biztosította a helyét a főcsoport-fináléban a profi amerikaifutball-ligában (NFL). A vasárnapi játéknapon a Vikings a Dallas Cowboyst verte magabiztosan, a Jets pedig meglepetésre a San Diego Chargers otthonában diadalmaskodott szoros csatában.

Bár toronymagas esélyesnek nézett ki meccs előtt, nem várhatta túl nyugodtan a Baltimore Ravens elleni hazai fellépését az Indianapolis Colts. Egyrészt ki lehetne nyugodt egy olyan csapat ellen, amely a New England Patriots otthonában sokkolóan magabiztosan nyert, másrészt a statisztika sem feltétlenül a Colts sikerét vetítette előre.

Peyton Manning uralkodása óta, ha a Colts az első hetet játék nélkül töltötte a rájátszásban, annak eddig csak vereség lett a vége. Erre eddig háromszor volt példa, most azonban Manning és az egész Indianapolis remek játékkal szakította meg ezt a rossz szériát. Bár az első pontváltás a rúgók nevéhez fűződött az első negyedben, ez jelentette az utolsó pillanatot, amikor még fej fej mellett voltak a csapatok.

A kiemelés miatti üres hétvége (bye week) kihasználtságát mi sem minősíti jobban, mint az Indy parádés védőmunkája: Ray Rice futó ezúttal nem tudott maradandót alkotni, azon pedig már senki nem lepődik meg, hogy Joe Flacco ismét keveset mutatott. A tavalyi éve alapján jóval többre predesztinált fiatal irányító 200 yard alatt maradt és a labdát is elpasszolta két alkalommal. A két csapat közt szinte végig nyomasztó volt a különbség, amit Ray Rice nyilatkozata is egyértelműsít: "Egyszerűen csak a jobb csapat nyert, nem kell félnünk kimondani ezt" - ismerte el szimpatikusan a Hollók futója.

Az Indianapolis a 2007-es Superbowl-győzelem után először nyert ismét mérkőzést a rájátszásban és az AFC főcsoport-döntőjében azzal a New York Jetsszel találkozik, amely a hétvége legnagyobb meglepetését okozta a San Diego megfricskázásával. Pedig előzetesen tényleg minden a Chargers sikerét ígérte, hiszen Philip Riversék zsinórban 11 győzelemből érkeztek, de a Jets ellen csődöt mondott a támadójáték.

A második negyedben szerzett Kris Wilson-touchdownnál még úgy tűnt, sínen van a Chargers, és még Jay Feely mezőnygóljánál sem volt nagy gond, de amikor a harmadik felvonásban Rivers egymás után kétszer is eladta a labdát, már látszott, hogy ez nem a San Diego meccse lesz. A második interception ráadásul helyzetbe hozta a Jetset, amely élt is a lehetőséggel, Mark Sanchez passza után Dustin Keller szerzett touchdownt, és ezzel már a New York-iak álltak jobban.

Forrás: AFP

A Jets-drukkerek ünnepeltek San Diegóban

Sőt, az egész meccsen remeklő, összesen 128 yardot összefutó Shonn Green 53 yardos rohanása (a Jets történetének leghosszabb rájátszásbeli futása) végén újabb TD-t értek el a vendégek, akiknek Nate Keading is besegített, a San Diegó-i rúgó 36, 57 és 40 yardról is hibázott, holott a meccs előtt zsinórban húsz alkalommal küldte a helyére a labdát, és 40 yardnál közelebbről egymás után 69-szer szerzett pontot.

Most viszont nagyon csúnyán betlizett, és ezt nem bírta el a Chargers, pedig Rivers a legvégén még felhozta csapatát egy touchdownnal, de az onside kick nem jött be, Sanchezék pedig lefuttatták az órát. A mexikói származású irányító Joe Flacco után másodikként mondhatja el magáról, hogy első évében két rájátszás-meccset nyert meg, a Jets pedig 1998 után jutott ismét az AFC döntőjébe.

Ha még kétsége lett volna bárkinek is a bye week hasznossága felől, azt a New Orleans Saints cáfolta meg végképp. Bár álmosan kezdtek a hazai Szentek az esélytelenebb Arizona Cardinals ellen, ez végül nem befolyásolta a végeredményt. A meccset Tim Hightower 70 yardos futása indította, de a Saints igen hamar felébredt és már az első negyed végére 2 touchdownnyi előnyt szedett össze a rossz kezdés ellenére is.

Az Arizona támadásban képtelen volt megismételni azt a játékot, amelyet a Green Bay Packers ellen egy héttel ezelőtt mutattak. Igaz, akkor egy végtelenül adakozó védelemmel találták szemben magukat, most pedig az alapszakasz egyik legjobb csapatáéval. Hiába Hightower első nagy futása, ezzel gyakorlatilag ez a támadóvariáció ki is fújt. A passzjáték sem működött olyan tökéletesen, ahogy kellett volna, Kurt Warner TD-passz nélkül fejezte be idejekorán a mérkőzést, Matt Leinart kapott szerepet a helyén, amikor már nem voltak nyitott kérdések a találkozón.

"Sajnos ez most nem úgy ért véget, ahogy szerettük volna" - sajnálkozott a legyőzőtt irányító. Kevésbé volt oka szomorkodni Drew Breesnek, a hazaiak legjobbjának. A már unalomig dicsért irányító 18 pontjával és 247 yardjával megint hozzátette a magáét. Még egy rég látott (pontosabban rég ünnepelt) vendégnek is főszerep jutott a Szentek csapatánál, Reggie Bush-ról kicsit mindenki elfelejtkezett és ezért ő is vastagon tett az elmúlt hónapokban. Ezúttal azonban sikerült touchdownt futnia és a 100 yardot is majdnem elérte.

Forrás: AFP

Matt Leinart (jobbra) gratulál Drew Breesnek

"Tudtam, hogy sok lehetőséget fogok ma kapni és igyekeztem megragadni ezeket" - mondta Bush. Az egykor istenített futó még egy 83 yardos punt utáni TD-t is megfutott és ezzel végképp kivívta magának az elismerést. "Ő egy olyan srác, aki tényleg meg tudja fordítani a mérkőzést" - mondta edzője, Sean Payton. Ezúttal túl nagy fordításról nem volt szó, de ennek a sima sikernek is legalább annyira örülnek a lousianaiak.

A Saints ellenfele az NFC döntőjében a Minnesota lesz, amely nagyon simán bedarálta a Dallast. A 40 éves Brett Favre szokás szerint igazo vezére volt a Vikigenknek, az irányító négy touchdown-átadással zárt, ebből hármat Sidney Rice kezébe küldött. Favre korábbi 22 playoff-meccsén egyszer sem tudott 4 TD-passzt szállítani, és a Dallast is most sikerült először kipipálnia, pedig a Green Bayjel korábban háromszor is megpróbálta.

A texasiak irányítója, Tony Romo sokkal rosszabb napot zárt, a Minnesota védelme hatszor is földre vitte, egy alkalommal a labdát is eladta, nem meglepő tehát, hogy a Dallas erejéből mindössze egy mezőnygólra futotta. A Dallas ugyanúgy összeomlott, mint a San Diego, a Keadinghez hasonlóan a liga legbiztosabb rúgói között emlegetett Shaun Suisham két mezőnygól-kísérletet is elrontott, így ő sem tudott segíteni a támadásban gyengélkedő társakon.

Eredmények, elődöntők, Nemzeti főcsoport (NFC):
New Orleans Saints (1.) - Arizona Cardinals (4.) 45-14
Minnesota Vikings (2.) - Dallas Cowboys (3.) 34-3

Amerikai főcsoport (AFC):
Indianapolis Colts (1.) - Baltimore Ravens (6.) 20-3
San Diego Chargers (2.) - New York Jets (5.) 14-17

Az Indianapolis Colts-New York Jets és a New Orleans Saints-Minnesota Vikings főcsoport-finálét vasárnap rendezik, a nagydöntőre, a Super Bowlra február 7-én, Miamiban kerül sor.

Iván András