Vágólapra másolva!
Nagyon gyenge első negyed után felszívta magát a New Orleans Saints és történetében először megnyerte a profi amerikaifutball-liga döntőjét. Az Indianapolis Colts irányítója, Payton Manning döntő helyzetben adta el a labdát.

Történetében először nyerte meg a profi amerikaifutball-liga, az NFL döntőjét a New Orleans Saints, amely eddig a döntőig sem jutott el. A Szentek ellenfele a kétszeres győztes, a csúcsra legutóbb 2006-ban ért Indianapolis Colts volt. A döntőbe az alapszakasz két legeredményesebb csapata jutott (amire 1993 óta nem volt példa), úgyhogy sokan vártak eseménydús meccset.

Az első negyedet lehengerlően kezdte a Colts, a labda nagyrészt az Indianapolisnál volt, amely két drive-ból 10 pontot szerzett. A Saints se a futások, se a passzok ellen nem talált védekezést, a Colts 10 perc alatt haladt 150 yardot, a New Orleans viszont megszerezte történetének első Super Bowl-os first downját.

Az első negyed után megváltozott a játék képe. A Colts a második negyedben kétszer próbálkozott a Saints mindkétszer 1 yardon fogta meg a támadásokat. A Saints touchdownt ugyan nem tudott vinni, de két mezőnygóllal feljött. Bár futni továbbra sem tudott a Saints, bejöttek Draw Brees passzai - a New Orleans-i irányítót később a meccs legjobbjának választották.

A Saints egyre magabiztosabb lett, a 3. negyedet például kockázatos onside kickkel kezdte. A labdát majdnem megszerezte a Colts, de a bírók végül a Saintsnek adták, bejött a szokatlan húzás. A két csapat 17-16-tal fordult az utolsó negyedre, és megint fontos pillanatban tört meg a Colts lendülete: Matt Stover, a döntő legidősebb játékosa elhibázta a 51 yardos mezőnygólt.

A Saintsnek viszont minden bejött. Először egy touchdown után 2 pontos góllal próbálkoztak. Centiken múlott, de a bírók a videófelvétel alapján megadták a gólt. A Colts még feljöhetett volna, de Manning eladta a labdát 24 yardra a New Orleans gólvonalától. Az interceptionből touchdownt futott a Tracy Porter, aki már két hete, az elődöntőn is fontos szerephez jutott, ő fogta meg a Minnesota Vikings passzát, amivel akkor a Saints kikényszerítette a hosszabbítást. Most visszafutásával bebiztosították a győzelmet.

44. Super Bowl:
New Orleans Saints - Indianapolis Colts 31-17 (0-10, 6-0, 10-7, 15-0)

4. negyed

3.24
Payton Manning a New Orleans 24 yardos vonalánál eladta a labdát, Tracy Porter 76 yardos touchdownt futott, 31-17 a Saintsnek. A Colts leblokkolt a hibától, végighozták a labdát az egész pályán, de nem tudták bevinni.

5.35
Rögtön az első játékot elrontotta a Colts, bemozdultak a támadók és 5 yardos büntetést kapott az Indianapolis false start miatt.

5.46
Simán végighozta a Saints a félpályán (az elrontott rúgás miatt az Indianapolis 47 yardos vonaláról jöttek), bepasszíroztak egy touchdownt, 22-17 a New Orleansnak. A Saints megpróbálta 2 pontos gólt szerezni Lance Moore estében kapta el a gólvonalon Brees passzát, de elesett és kirúgták a kezéből a labdát. A bírók megadták a 2 pontot, 24-17 a New Orleansnak.

10.44
Mezőnygólt rontott a Colts. Hat perc alatt hozott 89 yardot a Colts, de megfogta őket a Saints. Matt Stover az 51 yardos mezőnygólt kihagyta, rövidet rúgott.

3. negyed

A futás egyáltalán nem megy a New Orleansnak, 3 negyed alatt csak 37 yardot tettek meg. Brees viszont már jóval Manning előtt jár: a New Orleans irányítója 244 yardot dobott. Joseph Addai 10 próbálkozásból közel 8 yardos átlaggal jutott 79-ig.

2.06
Simán haladt a Saints. Reggie Bush vert át két védőt szép cselekkel és futott 13 yardot egy középső rövid passzal, aztán majdnem eladott egy labdát, ami szerencsétlenül pattant el tőle. Nagyon jól haladt a New Orleans, de megfogta őket a Colts. 47 yardról megpróbálta a mezőnygólt a Saints, sikerült, 17-16.

6.21
Addai 4 yardról futott touchdownt. Úgy tűnt, hogy nem jut át a falon, de lefordult a védővel és befutott. 17-13 a Coltsnak.

8.28
Manning adott hatalmas 27 yardos passzt Dallas Clarknak, gyakorlatilag 4 végő közé dobta be a labdát, de csak Clark érte el.

11.50
Pierre Thomas kapott középen passzt Breestől, majdnem leszedték, de bezuhant a gólvonal mögé. 13-10 a Saintsnek, Brees 4 jó passzt adott zsinórban, 35 yardot haladt vele a Saints.

Forrás: AFP
Még több képért kattintson a fotóra!

15.00
Onside kickkel kezdett a New Orleans, ami a 3 negyedben szokatlan és kockázatos húzás. Nem sokon múlott, de megtartotta a Saints a labdát, így ők jönnek.

2. negyed

Feljött a Saints. Brees már 164 passzolt yardnál jár, 22 kísérletéből 16 sikerült. A Colts az egész második negyedben csak 15 yardot tudott haladni.

0.05
44 yardos mezőnygólt szerzett a New Orleans Saints, 10-6 az állás. A Colts megállította a Saints támadását a saját 1 yardos vonalán, de nem tudtak kiszabadulni a saját gólvonaluk elől. Harmadikra 1 yardont nem bírtak megfutni, jól zárt a Saints védelme. Negyedikre elrúgták a labdát. A punt után Brees gyönyörű 19 yardos passzt adott, ezzel került rúgótávolságba a Saints.

1.55
Harmadik és 1 yardnál futni próbált a Saints a jobb oldalon, de Mike Bell elcsúszott. Negyedikre sem rúgta rá a New Orleans, újra jobboldali futást próbáltak, de a Colts simán megállította a támadást. A Colts jön saját 1 yardosáról.

Forrás: AFP
Még több képért kattintson a fotóra!

2.59
Nagyot hibázott a New Orleans. 3 yardra a Colts gólvonalától elrontották a kezdést és false start miatt 5 yard büntetést kaptak.

4.29
Teljesen üresen maradt a balszélen Lance Moore, 21 yardot futott Brees rövid passzából. Ezután Brees Colstonnak adott tökéletes labdát középen, a Colts gólvonalától 3 yardra jutott a Saints.

8.23
A Colts elrúgta a labdát, először állította meg a Saints védelme az Indianapolist.

Forrás: AFP
Még több képért kattintson a fotóra!

8.30
Addai cipelt a hátán egy Colts-játékost egy rövid passz után, de megfogták a védők. Ezután futni próbált, 1 yardot kellett volna megtennie, de megfogták a védők mínusz 3 yardon. Harmadikra a Colts irányítója, Payton Manning pontos hosszú passzt dobott, de az elkapó kiejtette.

9.40
A Colts gólvonalától 22 yardra jutott a Saints, de Drew Breest harmadikra zsákolták. Negyedik és 10-re nem kockáztatott a Saint, inkább berúgták, 10-3.

13.33
Megához tért a New Orleans. Előbb Reggie Bush futott egy rövidet, aztán Drew Brees, a Saint irányítója Pierre Thomasnak passzolt, akit ketten próbáltak levinni, de lepattantak róla és még egy emberen átverekedte magát, mire megállították.

1. negyed

Az első negyedben 154 yardot haladt az Indianapolis két drive-ból és mindkettőből gólt ért el. Payton Manning 88 yardot dobott, Addai pedig 58-at futott. A New Orleans csak 36 yardot haladt, 27-et dobtak és csak 9-et tudtak futni. Egyelőre nem tud mit kezdeni a Saints a rutinos Indianapolisszal.

0:42
Pierre Garcon kapott passzt Manningtől, 19 yardos touchdown. Garcon gyönyörű testcsellel csapta be a védőt. Jó az extrapont is, 10-0 a Coltsnak.

ForrA!s: AFP
Még több képért kattintson a fotóra!

2.06
Addai szépen futott el középen, testcsellel csapott be két védőt is. 26 yardot haladt, megint a New Orleans gólvonalához közel a Colts.

4.16
Jól megy a futás is a Coltsnak. Joseph Addai kétszer futott 10 yardról first downt.

6.36
Megszerezte történetének első Super Bowl-os first downját a Saints. Reggie Bush kapta szorongatott helyzetben középen a passzt, de így is 16 yardot futott. Utána gyönyörű hosszú passzt kapott Marques Colston tisztán. Felugrott érte, de kipattant a labda a kezéből.

ForrA!s: AFP
Még több képért kattintson a fotóra!

7.29
38 yardos mezőnygóllal 3-0 a Coltsnak. Payton Manning, az Indianapolis irányítója biztos kézzel passzol, 3 first downt csinált a Colts passzjátékból. A drive végét elsiette az Indianapolis, Manning labdája nem találta meg az elkapót.

A New Orleans Saints kezdte a játékot. Meddő támadás után negyedikre elrúgták a labdát.

Elkezdődött a 44. Super Bowl, a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntője. 1993 óta először fordul elő, hogy az alapszakasz két legjobb csapata, a kétszeres (legutóbb 2006-ban) Super Bowl-győztes Indianapolis Colts, valamint az eddig még döntőbe sem jutó New Orleans Saints játszik a Miamiban (beharangozó itt).