Vágólapra másolva!
Tizennyolc sportember, köztük Schmitt Pál vehet át Nemzetközi Fair Play-díjat szombaton Pécsett, az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat keretében.

A párbajtőrvívásban kétszeres olimpiai bajnok Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a NOB tagja a fair play népszerűsítéséért végzett több évtizedes tevékenységével érdemelte ki az elismerést - jelentette be Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Kamuti hangsúlyozta: Schmitt a magyar vívás egyik legnagyobb alakja, aki mindig a sportszerűség szellemében versenyzett. A díj odaítélésénél figyelembe vették, hogy amikor Schmitt 1989-ben a MOB elnöke lett, "a tisztességes játék az egyetlen út" mottót tűzte a szervezet zászlajára. Később részt vett az Olimpikonok Világszövetsége (WOA) megalakításában, nyolc évig a szervezet elnöke volt. Ezen kívül sokat tett a környezetvédelemért, a NOB szakbizottságát most is ő vezeti.

A Nemzetközi Fair Play Bizottság idén a világ minden tájáról beérkező 68 jelölésből választotta ki azt a 18 sportembert, akit méltónak ítélt az elismerésre. A díjakat évente három kategóriában ítélik oda: sportszerű cselekedetért, a sportszerűség népszerűsítéséért, valamint az életút elismeréseként.

Most első ízben kerül sor magyar helyszínen a díjkiosztó gálára, amelyet szombaton Pécsen egész napos családi programsorozattal kapcsolnak össze. Ennek keretében többek között kerekasztal-beszélgetést tartanak a sport és a kultúra kapcsolatáról, a záróesemény pedig a díjkiosztó gála lesz.

Kamuti Jenő pénteken azt is bejelentette, hogy a Nemzetközi Fair Play Bizottság új kiáltványt fogadott el, amely a tisztességes és becsületes játék fontosságára hívja fel a figyelmet. A kilenc pontból álló deklarációt hivatalosan szombaton, Pécsen teszik közzé.