Vágólapra másolva!
Elfogadták a szeptemberi triatlon-világbajnokság versenyszínhelyeit, illetve -útvonalait, továbbá programját a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) képviselői, akik három napon át ellenőrizték az előkészületeket Budapesten. A hazai szervezőbizottság szerdai tájékoztatása alapján az ITU küldöttsége elégedett volt a az előkészületek jelenlegi állapotával.

A szeptember 8. és 12. között sorra kerülő vb két fő helyszíne a Lágymányosi-öböl és a Roosevelt tér lesz, az útvonal pedig a főváros emblematikus helyein vezet keresztül, így érinti majd többek között a Parlamentet és a Szent István-bazilikát.

A versenyhelyszínekre vonatkozó hazai döntés az év elején már megvolt, most erre bólintott rá az ITU küldöttsége. Eredetileg a Városligetben lett volna a versenyközpont, ott azonban nem készültek el időre a tervezett beruházások, így a hazai szövetségnek új helyszínt kellett keresnie.

A Kopaszi-gátra esett a választás, ahol tesztversenyként tavaly a duatlonosok Európa-bajnokságát is megrendezték. A nemzetközi szövetség (ITU) azonban korábban jelezte, nem azért ítélték Budapestnek a rendezést, hogy az élversenyzők teljes viadalára a külvárosban kerüljön sor.

"Nagyon bizakodó vagyok az előkészületeket látva. Azt tapasztaltam rövid látogatásom során, hogy a szervezők az ütemterv előtt haladnak. Lehetőségünk volt a tavalyi év során Budapesten járni a duatlon Európa-bajnokság kapcsán és hatalmas előrelépést láttunk ahhoz képest" - mondta Jorge Garcia, az esemény helyettes technikai megbízottja.

"Lenyűgöző látvány!" - hangzott el ez a rövid nyilatkozat Carsten Richtertől, a versenysorozat tévés jogdíjainak igazgatójától. "Budapest nagyszerű hátteret fog biztosítani egy ilyen fontos eseménynek. A csodálatos városkép-háttér az egyik alappillére a versenysorozat koncepciójának, amelynek Budapest tökéletesen eleget fog tenni."

"Mindannyian nagyon lelkesek vagyunk a szeptemberi versenyt illetően annak érdekében, hogy egy csodálatos élményt nyújtsunk az egész triatlon társadalomnak. Az esemény szervezése nagyon jól halad és az ITU legutóbbi látogatása is hozzásegít ahhoz, hogy az előkészületek továbbra is a helyes irányba menjenek és egy valódi triatlonünnepre kerüljön sor 2010 szeptemberében"- mondta Mányai Roland, a szervező bizottság ügyvezető igazgatója.

A világbajnokságon mindkét nemnél a 75 legjobb triatlonos áll majd rajthoz, de akár több tízezer turista is érkezhet a magyar fővárosba, ugyanis ebben a sportágban az amatőrök is - rendszerint óriási létszámban - megküzdenek egymással a profik csúcseseményén.