Vágólapra másolva!
A múlt szerdai, izlandi vulkánkitörés okozta légszennyeződés komoly problémákat okozott és okoz jelenleg is a különböző hazai és nemzetközi sportesemények megrendezésében.

A Gera Zoltánt is foglalkoztató angol Fulham hétfőn bejelentette, hogy van vészmegoldásuk arra az esetre, ha nem tudnának repülővel elutazni Hamburgba, a csütörtökön sorra kerülő labdarúgó Európa Liga-elődöntőre. A szintén szigetországi FC Liverpool - amely hétfőn este bajnoki találkozót játszik a West Ham Uniteddel - mindenképpen megvárja a legfrissebb fejleményeket, mielőtt útra kelne Spanyolországba, az Atlético Madrid elleni EL-elődöntőre, amelynek megrendezése egyelőre kérdéses.

A londoni maratonfutás szervezői szintén gondban vannak, mert több neves atléta jelezte, nem biztos, hogy el tud utazni a vasárnapi verseny helyszínére.

Spanyolországban a FC Barcelona labdarúgócsapata - egy cannes-i pihenő közbeiktatásával - kétnapos buszútra indult, ugyanis kedden este a milánói Internazionale vendégeként szerepel majd a Bajnokok Ligája-elődöntőben, a címvédő játékosai hétfő délután megérkeztek a helyszínre. A francia Olympique Lyon futballcsapata autóbuszon utazik Münchenbe a Bayern elleni szerdai labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésére.

A Vadócz Krisztiánt foglalkoztató Osasuna - megelőzve a zárlatot - már vasárnap elrepült a hétfői, Real Mallorca elleni spanyol bajnoki összecsapásra.

Németországban egész hétvégén vonattal és busszal utaztak a labdarúgó Bundesligában idegenben szerepelt gárdák, mert az ország összes repülőtere le volt zárva.

A légtérzár miatt a Fed-kupa hét végi, római elődöntőjében érdekelt cseh teniszválogatott is gondokba ütközhet, az észak-olaszországi repülőterek ugyanis továbbra is zárva vannak, ugyanakkor maradtak landolási lehetőségek, mivel a római légikikötő egyelőre nyitva van.

A Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny csak május 8-án kezdődik Amszterdamban, de a légtérzár miatt problémákba ütközhet a felszerelések Hollandiába szállítása.

A légtérzárlat a magyar sportolókat is érintette. A divízió I-es jégkorong-világbajnokságon szereplő magyar válogatott az eredetinél korábban, 13 órakor játszotta le szombati első találkozóját a dél-koreaiakkal, mert a britek busszal utaztak Szlovéniába, s nem értek oda a kezdésre.

Hétfőn este 21 órakor busszal indul útnak a Berki Krisztián, Hídvégi Vid, Rácz Attila, Czingli László és Marján Péter alkotta férfi válogatott a birminghami férfi tornász Európa-bajnokságra. A magyar csapat a légtérzár miatt hétfőn 14 órakor indult volna repülővel Budapestről, de a járatukat törölték. A csapatvezetés végül úgy döntött, 21 órakor busszal indulnak a kontinensviadalra. A tervek szerint Calais-ig viszi a delegációt a busz, ott kompra szállnak, Doverben pedig a szervezők már egy újabb busszal várják a magyarokat. Az előzetes tervek szerint kedden éjszaka érkeznek meg Birminghambe. Korábban szó volt arról, hogy az Európai Torna Szövetség (UEG) esetleg elhalasztja az Eb-t, az UEG hétfői ülésén azonban a kontinensviadal megtartása mellett döntött. A jelenlegi állás szerint csütörtökön kezdődik a junior selejtező, a felnőttek pénteken kezdenek. "Ez ismét egy nehéz nap volt, hiszen a közel 20 fős delegáció kint volt a repülőtéren, és csak ott tudtuk meg, hogy a járatot törölték. Most már nincs más választásunk, buszra ülünk ma este, és nekivágunk" - mondta Altorjai Sándor, a magyar szövetség főtitkára.

Talmácsi Gábor, a gyorsaságimotoros-vb Moto2 kategóriájában érdekelt magyar pilóta többet pihenhet, miután vasárnap bejelentették, hogy elmarad a sorozat hétvégén esedékes második futama, a Japán Nagydíj, amelyet október 3-án rendeznek majd meg.

A nőilabdarúgó-válogatott a tervekkel ellentétben hétfőn nem tudott elindulni Ukrajnába, szerdai világbajnoki selejtezője helyszínére. Nahóczky Attila, az együttes menedzsere elmondta: a váratlan helyzet miatt a hétfői napot a telki edzőközpontban töltik, s ha sikerül, kedden délelőtt kelnek útra, de ha délig nem tudnak elindulni, a mérkőzés elmarad.

A magyar férfivízilabda-válogatott hétfőre tervezett, pécsi, szlovákok elleni barátságos találkozója is elmaradt, mert a vendégcsapat - az európai légtérzárlat miatt - Athénban ragadt.