Vágólapra másolva!

Király Ede nevét veszi fel a Gyakorló Jégcsarnok

A tavaly 83 éves korában elhunyt műkorcsolyázó, az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Király Ede nevét veszi fel hamarosan a Gyakorló Jégcsarnok - hangzott el a MOB-ban, ahol a sportoló özvegye férje érmei közül ötöt átadott a Sportmúzeum részére.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Király Ede 50 évet élt Kanadában, de végig büszke volt magyarságára. Azon kevés műkorcsolyázók közé tartozott, akik két számban szerepeltek, méghozzá sikeresen. A kiváló sportoló Kékessy Andreával párosban lett második az 1948-as játékokon, kétszer világ- és egyszer Európa-bajnokságot nyert, egyszer pedig ezüstérmet szerzett az Eb-n. Egyéniben egyszeres Eb-győztes, kétszeres vb-második, illetve egyszeres vb-harmadik és Eb-harmadik volt.

Az ünnepségen az érmek - 2-2 vb- és Eb-arany és egy ezüst - adományozása után jelentette be Bathó Ferenc, a Magyar Korcsolyázók Országos Szövetségének elnöke, hogy új nevet kap a Gyakorló Jégcsarnok, s erről a szövetség közgyűlése döntött a közelmúltban. Az özvegy a bejelentés után kérte, hogy értesítsék a névadó ünnepség idejéről, mert örömmel részt venne az eseményen.