Vágólapra másolva!
A szőrtelen focista-hónaljnak főleg esztétikai és kényelmi, míg a kerékpárosok szőrtelen vádlijának gyorsaságot befolyásoló okai vannak. Egyre több magyar férfi szabadul meg részlegesen a testét borító szőrtől, a legtöbben közülük amatőr vagy profi sportolók, de legalábbis gyúrnak - állítja a sportmasszőr. Bárdosi Sándor birkózó szerint fájhat az ellenfél szúrós szőrzete, és úgy sem kellemes befejezni a küzdelmet, ha arcán köt ki az ellenfél szőrének egy része.

Egyre több olyan sportolót lehet látni a gólöröm pillanataiban, akinek égbe magasodó karjai tövéből hiányzik a hónaljszőrzet. Az [origo] annak járt utána, hogy a részleges szőrtelenség vajon múló hóbort, az eredményeket befolyásoló fontos tényező vagy össztársadalmi jelenség-e.

"Esztétikai és a sport-okok miatt szőrtelenítenek a férfiak" - mondja Iklódi Zoltán gyógy-és sportmasszőr, aki egyre több szőrtelenített hátú és vádlijú kuncsaftot masszíroz. Harangvölgyi Anna kozmetikus tapasztalatai szerint a testszőrzet-gyantát és a szőrtelenítést kérő férfiak többsége sportol: tízből kilenc vendége azt mondja, azért akar megszabadulni testszőrétől, mert úgy kényelmesebb a sportolás és kevésbé izzad.

Küzdelemben kellemetlen lehet

"Közöttünk is van olyan, aki szőrtelenít, de olyan is, akinek még a háta is szőrös. Küzdelem közben nekem személy szerint jobb, ha a másik nem szőrös" - mondja Bárdosi Sándor olimpiai második helyezett birkózó, szumós, hozzátéve, hogy neki ilyen jellegű problémája sosem volt, mivel testfelületét alig borítja szőr.

Szerinte főleg az erős testszőrzetnek lehet negatív sportértéke: "Ha valaki annyira szőrös, mint az orángután, kellemetlen, mert hullik, szakad és izzad" - mondja. Előfordult, hogy az ellenfél kihullott arcszőrzetével az arcában fejezett be egy küzdelmet. Ugyanakkor sok sportban szerinte a természetes szőrtelenítés is működik: bizonyos mozdulatoktól - mint a térdelés - a lábról egy idő után magától lekopik a szőr.

A testszőrt ugyan nem szabályozzák, az arcszőrre viszont több sporthoz hasonlóan a birkózásban is külön szabályok vonatkoznak: tilos a két naposnál régebbi szakáll, mert szúr és dörzsöl. Bárdosi szerint ugyanilyen kellemetlenségeket okozhat az egy-két nappal korábban letolt haj is: "Ha valakinek két-háromszor lefogtad a fejét, a másnapos haj lehúzza a bőrt az alkarodról" - mondja a küzdősportot űzők kellemetlenségeiről. (Egy korábbi cikkünkben elolvashatja, mennyire irritálja az ökölvívókat is, ha ellenfelük szőrös. )

Forrás: AFP
Vlagyimir Klicsko világbajnok ökölvívó

Szőr nélkül gyorsabb

Más sportágakban a győzelem múlhat pár szál szőrön, ezért a profi sportolók közül leggyakrabban az úszók, a biciklisták és a futók távolíttatják el szőrzetüket: az úszók a teljes testet, a bringások és a futók a lábat szőrtelenítik, elsősorban az ellenállás miatt - mondja Iklódi. "Másodperceket jelenthet a szőr, különösen az úszóknál" - teszi hozzá. A gyorsaság mellett szerinte a biciklistáknál és a futóknál az esések, a balesetek is fontos szerepet játszanak: megkönnyítheti a sebtisztítást, ha nem kell szőrszálakat kerülgetni.

A hónalj sportágfüggetlen

A hónalj nem sportágfüggő, de az aktív sporttevékenységet végzők körében az egyik leggyakrabban szőrtelenített testfelület, akár profi, akár amatőr sportolóról van szó - mondja Harangvölgyi. Szerinte a hónalj esetében a higiéniai szempont is szerepet játszik, azaz a szőrmentes hónalj kevesebb szagot bocsát ki és tisztítása is egyszerűbb. A testépítőknél az esztétikai szempont is nagyon fontos: sokan közülük úgy gondolják, hogy jobban mutatnak a felkar izmai, ha hiányzik a hónaljszőr.

A meccsek végén sok győztes focistát lehet látni, amint szőrtelen hónaljba futó karokkal üdvözli a közönséget. Ilyen például Dombi Tibor, a Debrecen jobbszélsője, aki csapata bajnoki győzelmének csupasz hónaljjal örült. Az [origo]-nak azt mondta, ő legalább 1998 óta szedeti a hónalját, elsősorban esztétikai okokból. "A lábamon is szoktam szedetni, ott a sport miatt, mert masszírozás után - ha csak kicsit is kevesebb olajat raknak rá - begyullad a szőrtüsző. Azóta, hogy szedetem, nem szokott begyulladni. A hónaljamat nem szoktam masszíroztatni, így ott marad az esztétikai ok, és így kényelmesebb" - mondta. Szerinte a futballban nincsenek olyan szempontok, mint az ökölvívásban vagy az úszásnál, hozzá hasonlóan kollégái főleg esztétikai és kényelmi okokból döntenek a szőrtelen hónalj mellett.

Forrás: AFP
Wayne Rooney, az angol válogatott labdarúgója megborotválkozott a vébére

A negyven alatti férfiaknál jellemző

Iklódi néhány évvel ezelőtt még látott összefüggést a pénztárca vastagsága és a szőrtelenítési kedv között: szerinte inkább az úgynevezett igényesebb férfiakat zavarta a szőr. "A melósok nem foglalkoztak annyit magukkal" - mondja, most viszont azt tapasztalja, hogy a sportos férfiak körében - társadalmi hovatartozástól függetlenül - általánossá vált a szőrtelenítés. A kozmetikus szerint a magyar férfiak az utóbbi öt évben kaptak rá a szőrtelenítésre, az elmúlt két-három évben jöttek hozzá egyre többen ezzel a kéréssel.

A tapasztalatok szerint főleg a negyven alatti, a 25-35 közötti férfiak szőrtelenítenek, negyven fölött a szőr nem téma. Ha egy férfi nem sportolás miatt szánja el magát, a környezete kérlelésének enged: sokan barátnőjük unszolására ragadnak borotvát vagy fordulnak kozmetikushoz - állítja a masszőr. Nyáron pedig sok férfi saját kezűleg, szakállvágóval vagy borotvával esik neki szőrzetének. A kozmetikus szerint főleg azokból lesz magányos szőrtelenítő, akik ódzkodnak a gyantától vagy attól, hogy beállítsanak a kozmetikába.

Pedig praxisában az is előfordul, hogy egy férfi végleges szőrtelenítést kér tőle: Harangvölgyi szerint az ilyen kuncsaftok főleg hát-és mellszőrzetüknek akarnak örökre búcsút inteni. "Itt egyértelműen az esztétika a fő ok és főleg a nagyon erős, sötét szőrű férfiak kérik" - mondja. A gyantások általában két-három havonta egyszer keresik fel. Aki pedig "egyszer megcsináltatta, az általában rászokik" - állítja Harangvölgyi Anna.