Társoldalunk:

Kovács István jelölteti magát MOB-elnöknek

2010.07.19. 13:26

Schmitt Pál megválasztott köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vezetője vasárnap bejelentette, le fog mondani MOB-elnöki posztjáról. Utódaként olimpiai bajnokok neve merült fel: az ökölvívó Kovács István biztosan jelölteti magát, de komoly támogatottság esetén a kenus Vaskuti István is vállalná a feladatot. Gyulay Zsolt szomorúnak tartja, hogy a fontos feladatok helyett hetek-hónapok óta folyik a találgatás az utódlásról.

"Amíg elnök urat augusztus 6-án be nem iktatják köztársasági elnöknek, addig kampányolni vagy arról beszélni, ki lesz az utód, nem nagyon érdemes, mert bár a magyar sport rossz helyzetben van, de a MOB elnöksége működik, a londoni felkészülés is zajlik - mondta Kovács István olimpiai bajnok ökölvívó, aki jelenleg a Magyar Olimpiai Bizottság elnökség tagja.

"Az biztos, hogy én jelöltetem magam, s a jelöléshez szükséges két MOB-tagon túl lényegesen többen biztosítottak támogatásukról. Egyetértek elnök úrral abban, hogy jó lenne, ha olimpikon, s még jobb, ha olimpiai bajnok lenne a MOB következő elnöke is."

Az amatőrként és profiként is világbajnok Kovács István hozzátette, kormányzati szándék, hogy az elmúlt nyolc évvel ellentétben lényegesen komolyabb feladatokat kapjon a MOB, s úgy érzi, ez egybeesik az általa képviselt elképzelésekkel. 

"A magyar sport jövője a tét"

Kovács, aki a MOB sportolói bizottságának vezetője is, már régóta készül arra, hogy MOB-elnök legyen, a MOB vezetésébe is ezzel a szándékkal került be:

"Több helyen egyeztettem már erről, elnök úrral is részt vettem oktató jellegű beszélgetéseken, s bírom az ígéretét arról, hogy megválasztásom esetén mindenben számíthatok a segítségére."

Az Atlantában aranyérmes Kovács reméli, hogy minél többen pályáznak majd az elnöki posztra, s az elnökségi tagok között több olyan felkészült szakembert lát, akiknek a neve szóba kerülhet Schmitt Pál utódaként.

"Az elnökségi tagok közül én vagyok a legfiatalabb és talán ez mellettem szól, mivel hosszú távú munka vár ránk, nem is csak London vagy Rió, hanem a magyar sport jövője a tét" - nyilatkozott a 39 éves sportvezető.

Vaskuti komoly támogatottság esetén vállalná a jelölést

Az 1980-as moszkvai ötkarikás játékok kenus bajnoka, Vaskuti István azt mondta, ő is vállalná a jelölést, de csak komoly támogatottság esetén.

"Nem akarnék senkivel sem szembemenni, háborúskodni, ezért csak abban az esetben indulnék harcba a posztért, ha a tagság részéről valóban érezném az akaratot" - mondta a hazai kajak-kenu szövetség szakmai alelnöke, a nemzetközi sportági szövetség első alelnöke.

Forrás: MTI

"Most tehát várakozom, majd meglátjuk, mit hoz a jövő, önjelölt semmiképpen nem leszek. Ez egy nagyon fontos, komoly, összetett, egyben közéleti feladat is. Ráadásul egy olyan nagy ember után következni, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban is meghatározó szerepet tölt be, nem könnyű. De hangsúlyozom: ha azt érezném, hogy széles a támogatottságom, belevágnék."

Arra a kérdésre, hogy ő kit tartana alkalmasnak a MOB-elnöki tisztre, az 54 éves sportvezető azt mondta: "Vannak szimpatikus arcok, de egyelőre nem szeretnék állást foglalni. Akit megválasztanak, azt mindenképpen teljes mellszélességgel támogatni fogom a munkájában."

Gyulay: Most nem a személyi kérdések a legfontosabbak

Az 1988-as szöuli ötkarikás játékok kétszeres kajakos bajnoka, Gyulay Zsolt úgy véli: most nem az a legfontosabb kérdés, hogy ki lesz az elnök, ennél sokkal fontosabb feladatokkal kell, illetve kellene foglalkozni.

"Addig, amíg ez a poszt nincs kiírva, nem kívánok ezzel a kérdéssel foglalkozni. Szomorúnak tartom, hogy hetek-hónapok óta folyik a találgatás Schmitt Pál utódjáról, miközben inkább a MOB jogosítványairól, a sportirányításban betöltendő szerepéről kellene értekezni. Miközben mindenki a személyi kérdésekkel foglalkozik, mások elviszik előlünk a feladatokat. - mondta a 45 éves sportvezető.

Forrás: MTI

Ahogy fogalmazott: rengeteg tennivaló akad, illetve akadna. Ezek közül elsősorban a 2012-es londoni olimpiai felkészülést, a nemzeti edzői státusz és az egycsatornás finanszírozási rendszer megteremtését említette.

"Emellett több mint egy éve készítjük elő az augusztusi ifjúsági ötkarikás játékokat, az előkészítő bizottság vezetőjeként bízom a sikeres szereplésben. Én is utazom Szingapúrba, s majd ha augusztus végén visszajövök, egyeztetünk elnök úrral, hogy neki mik a tervei a poszttal kapcsolatban. Még egyszer hangsúlyozom: most nem az a kabinetkérdés, hogy ki lesz a MOB elnöke" - mondta Gyulay Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK