Vágólapra másolva!
A jelenlegieknél vidámabb nyári és téli játékokat szeretne Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, mert szerinte most túlságosan stresszesek az olimpiák.

A belga sportdiplomata az első ifjúsági olimpián szerzett tapasztalatokból (is) kiindulva igyekezne olyan irányba terelni a felnőtt versenyzők "időnként túlságosan komoly, túlságosan stresszes" négyévenkénti találkozóját, hogy abban több legyen a derű.

A NOB-elnök a szingapúri napokat összegezve ugyanakkor kitért rá, hogy egy az egyben nem lehet átültetni a játékosabb versenyformákat a hagyományos olimpiák programjába, mert azok továbbra is a világ legjelentősebb sporteseményei lesznek, s lebonyolításukat nagyon aprólékosan kell előkészíteni.

"A fiatal versenyzők a játékokon kívül nem találkoznak más sportágak képviselőivel, ehhez hozzá kell szokniuk. Az ifjúsági olimpiával a közösségi lét szabályaira is tanítjuk őket - tért vissza értékelésében Rogge a fiatalok csütörtökön záruló olimpiájához. - Fantasztikus nevelő programban részesülnek, melynek keretében egészséges életmódra oktatjuk őket, megismertetjük velük a sérülések megelőzésének, a doppingolás elkerülésének lehetőségeit, illetve azt, hogy miként hozhatják ki magukból a legtöbbet."

Az I. ifjúsági olimpia augusztus 14-én kezdődött, és csütörtökön ér véget. Ez idő alatt 26 sportágban mintegy 3600 fiatal sportoló küzd az érmekért, helyezésekért.