Vágólapra másolva!
17 olimpiai pontot szerzett az augusztusi, müncheni világbajnokságon a magyar sportlövő-küldöttség, ez a sportág sanyarú helyzeteté tekintve hatalmas eredmény, állítja Krzyzewsky Miklós, a Magyar Sportlövő Szövetség elnöke. A szövetség támogatást vár, hiszen a jövő év már az olimpiai kvalifikációról szól.

"Óriási eredményt értünk el a müncheni világbajnokságon, s ennek fel kell pezsdítenie az életet körülöttünk" - jelentette ki Krzyzewsky Miklós, a Magyar Sportlövő Szövetség elnöke a hétfői sajtótájékoztatón. Az augusztus közepén rendezett vb magyar versenyzői közül megjelent a Münchenben arany-, és ezüstérmet, valamint olimpiai kvótát szerzett Sidi Péter is, annak ellenére, hogy hétfőn hajnalban ért haza a számszeríjász-világbajnokságról, mely két ezüstérmet hozott a számára.

Krzyzewsky elmondta, hogy a 17 olimpiai pont megszerzése a sportág sanyarú helyzetét, illetve a vb színvonalát tekintve is hatalmas siker. Egyben reményét fejezte ki, a sportág a jövőben megkapja a támogatást arra, hogy egy munkalőteret hozhasson létre, amely hosszú távon biztosítja a versenyzők számára a megfelelő edzéskörülményeket.

Az elnök szerint a Mátyásföldi lőtér alkalmas lenne a feladatra, s szerinte a felújításra, illetve egy 8-10 lőállásos fedett 50 méteres lőtér kialakítására mintegy 300 millió forintra volna szükség. Az elmúlt években a korábbi kormányok illetékesei már többször megígérték a szükséges összeget, ám végül mindig elsikkadt az ügy. Most bízik benne, a vb-eredmények is ráébresztik a döntéshozókat arra, hogy megérdemli a sportág "azt a kis támogatást".

A 104 ország 2600 sportolóját felvonultató világbajnokságon Sidi Péter a kisöbű sportpuska 3x40 lövéses összetett számában szerzett arany-, és a légpuskában elért ezüstérme mellett a harmadik olimpiai puskás számban, fekvőben a negyedik volt. Mellette Bognár Richárd szerepelt kiválóan a felnőtteknél, miután ötödik lett dupla trapban, a juniorok között pedig Babicz Sára zárt másodikként sportpisztolyban.

Sidi sűrű és eredményes hónapokon van túl, de mint elmondta, pihenés nem nagyon lesz, októberben a Világkupa-döntőben kell helytállnia, majd lassan megkezdődik a légfegyveres szezon.

"Maximum két hetet fogok kihagyni majd, de nálunk nem lehet leállni" - nyilatkozta a komáromiak kiváló lövője.

A sportlövők számára a jövő év a kvalifikációs viadalokról szól majd, s mint azt Krzyzewsky hangsúlyozta, minden olyan versenyzőt indítanak a kvótaszerző versenyeken, akik reális eséllyel pályáznak a londoni olimpiai helyek megszerzésére.