Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége pénteken úgy döntött, november 20-ra írja ki az elnökválasztó közgyűlést. Az új elnök megválasztásáig a vezetői jogköröket gyakorló Molnár Zoltán elmondta: folyamatos az egyeztetés az állami sportvezetéssel a sportfinanszírozás egyszerűbbé és átláthatóbbá tételéről.

Molnár Zoltán - aki az új elnök megválasztásáig a vezetői jogköröket gyakorolja a MOB-ban - kijelentette: régen volt, hogy a Magyar Olimpiai Bizottságot partnerként, sőt, barátként kezelik az állam részéről, erre nem csupán Schmitt Pál köztársasági elnök látogatása utal, de az is, hogy az ülésre eljött Szekeres Pál helyettes államtitkár és Balogh Gábor miniszterelnöki tanácsadó is.

A MOB elnöksége úgy döntött, hogy november 20-ra írja ki az elnökválasztó közgyűlést - amelynek napirendjén több más fontos téma is szerepel. Így például az olimpiai mozgalom új jogosítványainak alapszabályba illesztése is, hiszen a MOB sorban kapja vissza a korábban elvett döntési jogait, többek között az olimpiai felkészülésre juttatandó támogatások elosztásáról, illetve a Gerevich-ösztöndíjak folyósításáról. Molnár Zoltán jelezte: folyamatos az egyeztetés az állami sportvezetéssel a jövőbeni feladatokról, továbbá a sportfinanszírozás egyszerűbbé és átláthatóbbá tételéről.

Az elnökség elfogadta a szingapúri ifjúsági olimpiáról készült beszámolót, amely megállapította: a magyar csapat rendkívül sikeresen szerepelt, hiszen az első tíz közé került az éremtáblázaton, kilenc sportágban szereztünk érmet, tizenháromban pontot, és a csapat tagjainak több mint a fele az első hat között végzett. Elhangzott, az ifjú tehetségek elsősorban a riói olimpiára érhetnek be, bár néhányuk már Londonban is okozhat meglepetést. Schmitt Pál javaslatára külön program készül majd a játékokon sikeresen szerepelt ifjú kiválóságok további menedzselésére.

Kibővült az edzők munkájának elősegítését célzó Bay Béla-program is: az eddigi ötven szakember mellett további ötvenen kapnak havi ösztöndíjat a MOB jóvoltából - az elnökség elfogadta a szövetségekkel korábban egyeztetett névsort. Az elnökség szintén áldását adta a kormányzattól kapott 700 milliós rendkívüli póttámogatás felosztására, ugyanakkor ismét megerősítették azt az alapelvet, hogy 2011-től az éremszerzésre leginkább esélyes 40-50 sportoló még inkább kiemelt bánásmódban részesüljön.

A MOB vezetősége végül tárgyalt a 2020-as olimpiarendezés esélyeiről, és arra a megállapításra jutott, hogy - egy korábbi közgyűlési döntésnek is megfelelve - továbbra is kiáll a játékok megpályázása és Budapestre hozatala mellett, a 2020-as időpontnak azonban nincs jelenleg realitása: sem az ország gazdasági állapota, sem a magyar sport általános helyzete nem indokolja a kandidálást. A nemzetközi erőviszonyok ismeretében - 2020-ra valószínűleg Madrid, Róma és Párizs is jelentkezik, továbbá Tokiói is ringbe száll - inkább a 2028-as játékok esetleges megrendezését érdemes célként kitűzni.

Az elnökség végül úgy döntött: a 125 éves magyar tornasport MOB-érdemérem kitüntetésben részesül.