Társoldalunk:

Majmokat is bevetnek a Nemzetközösségi Játékok biztonsága érdekében

Az indiai hatóságok közel százezer rendőrt vonultattak fel Újdelhi utcáin, a vadászrepülőgépek készenlétben állnak, s még képzett majmok is vigyáznak, hogy minden rendben legyen a vasárnap kezdődő Nemzetközösségi Játékok helyszínén.

A helyi szervezők biztosak benne, hogy az esetleges támadásokat könnyedén el tudják majd hárítani az esemény ideje alatt. Állítják ezt annak ellenére, hogy előzetesen több sportoló is lemondta a részvételt, hivatkozva a nagyon rossz közbiztonságra.

"Nem aggódunk, nincs okunk a pánikra - mondta Újdelhi rendőrségi szóvivője, Rajan Bhagat szerdán. - Az esetleges intézkedéseket részletesen kidolgoztuk és elterveztük, így azt mondhatom, mindenre felkészültünk."

Mivel Indiában komoly gondot okoznak a majomhordák, a szervezők igyekeztek felkészülni erre is, és szürke langurokat vetnek be, hogy elüldözzék a makákókat. Hogy a majomtámadásokat komolyan kell venni, arra elég egy 2007-es esetet felhozni példának, amikor az indiai főváros polgármester-helyettese, SS Bajwaa belehalt sérüléseibe, amikor leesett az erkélyről, ahonnan az épületet megszálló majmokat akarta elüldözni.

India még sosem rendezhetett a Nemzetközösségi Játékokhoz hasonló sporteseményt. A viadalon 71 ország hétezer atlétája vesz részt, de a rendezők munkáját rengeteg probléma nehezíti, a közbiztonság állapota mellett például a félkész létesítmények. A sportolói faluban nagyon rossz minőségűek a szobák, ráadásul koszosak is, ezért több küldöttség egyelőre nem volt hajlandó beköltözni.

Korábban még annak lehetősége is felmerült, hogy nem tudják lebonyolítani a viadalt, ám végül annak ellenére, hogy sokan lemondták a részvételt, 17 ország megegyezett abban, hogy elküldi versenyzőit a Játékokra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK