Vágólapra másolva!
Maradona ráhajtott egy újságíró lábára autójával, és még ő kapta fel a vizet, Venus Williams elhitette a világgal, hogy minden báját megmutatta neki, Huszti Szabolcs mindenkit kiosztott, a portugál és a brazil Ronaldónak tolnai kihívója akadt, Talmácsi motor nélkül mutatta be az év zuhanását, a Barcelona tönkreverte a Real Madridot. 2010 legemlékezetesebb sportpillanatai.

Az év érkezése
Maradona egyórás késéssel érkezett az argentin szövetség székházához egy május végi sajtótájékoztatóra, ahol újságírók hada várta, aznap hirdette ki ugyanis végleges, 23 fős vb-keretét. A kapitány a nagy sietségben ráhajtott egy újságíró lábára, majd bocsánatkérés helyett rátámadt. "Micsoda egy seggfej vagy! Hogy állhatsz oda, ahol az autók járnak?" - vonta felelősségre áldozatát.

Az év fogadtatása Rátgéber Lászlónak jutott, aki október 21-én mutatkozott be a Fenerbahce nőikosárlabda-csapata élén, mégpedig a Galatasaray elleni rangadón. "Még el sem kezdődött a találkozó, már egy-egy teli doboz joghurt landolt a segédedzőm és a magam hátán, az egyik játékosomat, Nevin Nevlint pedig fejbe találták. De ez csak a bevezető volt, a java még csak ezután következett" - mesélt a hangulatról a tréner. A találkozót félbe kellett szakítani, nem véletlenül: "Egy petárda például az egyik ifijátékosom édesanyjának a térdén robbant. Azon a helyen, ahol öt perccel korábban még Vajda ült."

A Real focicsapatát nem a lelátón, a pályán érte a sokk. Az év alázásán nem is érdemes gondolkodni: a novemberi Barcelona-Real Madrid meccsnek izgalmasabb volt a felvezetése, mint maga a találkozó. A különben sem gyenge vendégek ősszel turbó fokozatba kapcsoltak José Mourinhóval, a Real összesen 26 tétmeccs óta volt veretlen a nagy mérkőzés előtt, Cristiano Ronaldo a szezon tizenkilenc tétmeccsén tizennyolc gólt szórva érkezett a Camp Nouba. Ehhez képest Barcelonában totális alárendeltségben futballoztak a fővárosiak, az 5-0-s vereséget nem is tudták elviselni: Sergio Ramos megpróbálta lerúgni Messit és pofon vágta Puyolt, Ronaldo pedig Guardiolát lökte meg.

Nem bírta elviselni a statisztaszerepet a Real Barcelonában

Sok szurkolónak úgy tűnt, Venus Williams bugyi nélkül teniszezett az Australian Openen, ám az amerikai később elárulta: tiltakozásnak szánta a saját maga által tervezett, testszínű ruhát a WTA szerinte túl merev szabályai ellen. "Nagyon büszke vagyok a ruhámra, ez minden idők egyik legjobb tervezése" - mondta Venus, aki alkotásával kiérdemelte az év alsóneműje címet.

Intim titkokat tárt fel Huszti Szabolcs is, aki nyílt levélben mondta le a válogatottságot a Moldávia elleni mérkőzés után. A Zenit légiósa korábban megtette már ezt Várhidi Péter kapitánykodása idején, az Egervári Sándorral való beszélgetése után viszont még maradt benne mondanivaló, megírta tehát az év levelét. Huszti legérdekesebb megállapításai egy csokorban: "Én nem fogok visszatérni az NB I-be, nem igazolok a Videotonba, hogy sztenderd válogatott lehessek. (...) Ami most zajlik, annak köze nincs a realitáshoz. Az hülyítés. (...) Erwin Koemant végig bírálták, most, hogy magyar edzőnk van, most aztán határtalan a türelem. (...) Amikor én otthagytam a válogatottat, akkor féléves büntetést szabott ki rám a szövetség, Gera Zolit pedig nagy csinnadrattával hívta vissza az MLSZ - miután csapatkapitányként otthagyta Dániában a társaságot. (...) Úgy ítéltem meg, ha rávilágítok a csapat háza táján lévő problémákra, azzal a magyar futball ügyét is szolgálom."

Az év szurkolója
Olvasóink a focivébé idején a lelátó szépeinek versenyét is nyomon követhették, a maratoni küzdelem végén Miss Argentínát szavazták meg a legszebb szurkolónak. A győztesről, illetve kacérkodástól sem menetes szurkolásáról videót is találtunk, ám mint közben megtudtuk, ez nem is volt olyan nehéz, Dorismar ugyanis nemzeti szexszimbólumnak számít Argentínában.

A kacér Dorismar

Az év szakítását egy magyar motoros mutatta be: Talmácsi Gábor nehéz körülmények közt ért el jó eredményt a gyorsasági-vb új kategóriája, a Moto2 első idényében. Ennek ellenére nagy meglepetésre év végén szakított menedzserével, Stefano Favaróval, majd új csapathoz igazolt. A nagy ígéretet Antonio Banderas istállója jelentette, Talmácsi boldogan nyilatkozta, hogy új motivációt kapott, alig várja a folytatást. Ehhez képest a magyar világbajnok az új motor bemutatójáig sem jutott el, mivel a Jack&Jones-csapat úgy döntött, nem indul a 2011-es idényben. A nagy bizakodást kisebb letargia követte, Talmácsi még a tulajdonost, Banderast is kérdőre vonta volna, miért nem támogatta meg kicsit a csapatát?

Talmácsi peches volt, Nigel de Jong szerencsés - és ijesztő. A holland futballista végigjátszhatta a vb-döntőt, pedig csúnyán mellbe talpalta Xabi Alonsót, és egyébként sem fukarkodott a kemény belépőkkel. A hollandok Van Bommel és De Jong leplezetlen brutalitásával taszították el maguktól a jóízlésű drukkereket, utóbbi mégsem a vb idején mutatott teljesítményével lett az év mészárosa. A Manchester City játékosa összetettben érdemelte ki a címet: februárban Stuart Holden, októberben Hatem Ben Arfa lábát törte el, és mindezt megúszta piros lap nélkül, a vb-döntővel együtt. Decemberben is csak sárgát kapott, mikor bikamód felöklelte Carlton Cole-t.

De Jong és egyik hőstette

Az év idegrendszere csakis Antonio Cassanóé lehet. A vehemens olasztól már nem sok újat vártunk a szokásos hisztik mellett, ám október végén csúnyán összeveszett klubja, a Sampdoria elnökével. Riccardo Garrone nem hatódott meg a sűrű bocsánatkérésektől, sőt primitív gengszternek nevezte Cassanót. A játékost később elzárták a csapattól, a fizetését megfelezték. A legfrissebb hírek szerint a Milan próbálja megszerezni.

Cassano tehát lerövidítette a szezonját, két teniszező viszont az év túlóráját vezette elő a nyáron Wimbledonban. John Isner és Nicolas Mahut minden idők leghosszabb teniszmeccsét játszotta le. A 11 óra 5 perces csatában számos rekord megdőlt: Isner 112 ászt ütött, 246 nyerőt, az utolsó játszma 138 gémet hozott. A találkozót kedden kezdték, szerdán folytatták, csütörtökön fejezték be, és még a vesztes Mahut is 502 megnyert pontot könyvelhetett el. A végeredmény a győztes amerikai szempontjából: 6:4, 3:6, 6:7 (7-9), 7:6 (7-3), 70:68.

Akadt, aki nem a pályán serénykedett, hanem erkélyről beszélt. Louis Van Gaal a Bayern Münchennel szerzett bajnoki cím után lett az év szónoka. A holland edző saját bevallása szerint is "domináns és agresszív", tavasszal viszont egy újabb énjét is megismerhettük: az enyhe delíriumban elmondott beszéde után még egy megkapó táncot is lejtett a müncheni városháza erkélyén. Később hazájában az év edzőjének is megválasztották, a Bayern őszi vesszőfutása után viszont arról nyilatkozott: a következő szerződése lesz számára az utolsó.

Van Gaal "nagy puszit" küldött a Marienplatzon megjelent nőknek

Az év Ronaldója nálunk a Madocsai Ronaldo, Böde István, aki a futball iránti példás alázattal termeli a gólokat Tolna megyében, pályafutása során már több mint háromszáz gólt lőtt, és szeretné egyszer átlépni az ötszázas álomhatárt. Tengelicen csapata mind a hét gólját ő szerezte, miközben a portugál változat csapata Észak-Koreának lőtt heteséből csak egyet vállalt. Utóbbi ráadásul látványosan csődöt mondott a tolnai hős kedvenc csapata, a Barcelona ellen.

Bár Böde a profizmust nem vállalná, mert már kis felesleg is van rajta, az év ebédjét mégsem ő, hanem Alberto Contador költötte el. A spanyol bringás szervezetében nagyon kis mennyiségű, 50 pikogramm (0,00000000005 g) klenbuterolt mutattak ki az idei Tour július 21-ei pihenőnapján. A francia körverseny háromszoros győztese a szünnapon elfogyasztott marhahúsra próbálta fogni az egészet, ám a vizsgálatok szerint Contador vértranszfúzión esett át a Tour alatt, a vizeletében vérlágyítót mutattak ki. A spanyol a visszavonulását is fontolóra vette, ám ítélet még nem született az ügyében.

Az év ebédjét azonban nem az év pincére hozta. Gianfranco Zola nem akart nyilatkozni a sajtónak, miután tavasszal megvált tőle a West Ham United. Az olasz ugyanakkor udvariatlan sem akart lenni, ezért egy nagy tálcán több csésze kávét vitt a háza előtt posztoló riportereknek, még cukrot és tejet is kínált mellé.

Zola kávéval kínálja a hoppon maradt újságírókat

Az év rockerének egyértelműen Nicolas Anelkát nevezhetjük: a vébé alatt elküldte az anyjába Raymond Domenech szövetségi kapitányt, a velős mondatot két erőteljes jelzővel is nyomatékosította. Ennyiben azért mégsem maradhatott a dolog, a Chelsea támadóját hazaküldték a tornáról, a csapat tiltakozásul edzeni sem volt hajlandó, teljessé vált a káosz. A franciák kizúgtak a vébéről, Párizsban véres leszámolásról cikkeztek, Domenechnek mennie kellett. Anelka később tizennyolc meccses eltiltást kapott hazája szövetségétől, amin halálra röhögte magát. A slusszpoén azonban csak december végén érkezett, mikor is Anelka prémiumot követelt a vébén nyújtott teljesítményéért.

Az év jósa nem is lehet más, mint a minden általa megtippelt vb-eredményt eltaláló pszichopolip. A fejlábú legenda olyan, mint a Beatles: már mindent megírtak róla, így a minden részletre kíváncsi olvasóknak az alábbi kollekciót ajánljuk.

Több is jutott az év ütéseiből: Kabát Péter egy lengyel őrbódén vett elégtételt a Debrecen harkivi Európa Liga-vereségéért, majd társaival a szállodai szobáját is átrendezte kicsit. Roger Federer ellenben a lábai közül, háttal a pályának ütött nyerőt a US Openen. A svájci zseni már tavaly is megcsinálta ezt a Djokovic elleni elődöntőben, idei duplázása pedig igazi divatot teremtett, számos játékos utánozta a mozdulatot a férfi és a női mezőnyből egyaránt, akadtak, akik sikerrel.

Federer idei és tavalyi bravúrja is a videón

Sikerrel szerepelt a nyári focivébén Csa Dzsong Hjok: az észak-koreai játékost leigazolta a svájci másodosztályú FC Wil. Csa meg is érkezett Európába, ez azonban három hónapig tartott, amit méltán nevezhetünk az év utazásának. A hivatalos indoklás szerint a védő hazája labdarúgó szövetségének strukturális átalakítása miatt késlekedett ilyen sokat. Egy biztos: Csa érkezésekor még utolsó előtti volt a 16 csapatos bajnokságban a Wil, két hónappal később viszont már nyolcadik.