Vágólapra másolva!
Egyelőre egy osztállyal szeretne elindulni Európa első, középiskolásokat váró amerikaifoci-akadémiája, amely a tervek szerint profi, külföldre is eladható játékosokat faragna az intézménybe jelentkező fiatalokból. Az akadémia vezetői azt mondják, hogy már közel vannak a megállapodáshoz több amerikai egyetemmel, amelyek Zánkáról draftolhatják majd a sportággal heti tíz-tizenkét órában foglalkozó magyar tehetségeket.

"A baráti társaságomban jött az ötlet, amikor arról beszélgettünk, hogy hét éve játszunk, de vajon hol tartanánk, ha néhány évvel korábban elkezdtük volna az amerikaifocit" - meséli az [origo]-nak Tóth Ferenc, aki a Budapest Eagles Amerikai Football Team társtulajdonosa és játékosa is. "Úgy voltunk vele, hogy adjuk meg a lehetőséget a fiataloknak, és a fociakadémiák mintájára alapítsunk egy amerikaifoci-akadémiát!"

Az amerikaifutball egy évtizede van jelen Magyarországon, a sportág népszerűsége pedig gyorsan növekszik, ma már több mint háromezer igazolt játékos játssza az országban. Tóth Ferenc vezetésével induló zánkai akadémia tizennégy és tizennyolc év közötti fiatalokkal foglalkozik majd, azzal a céllal, hogy profi, külfödre is eladható játékosokat képezzen belőlük.

Az akadémia helyszíne a zánkai korábbi úttörőtábor, a Gyermek- és Ifjúsági Centrum:

Forrás: Gáspár Gábor/Napló Online

"Remek strukturális adottságai vannak a helynek, és célunk, hogy megépítsük ide Magyarország első amerikaifocipályáját, viszont mivel állami területről van szó, meg kell, hogy kapjuk a megfelelő engedélyeket. Ha minden a tervek szerint halad, akkor 2012-ben elkezdődhet az építkezés, addig pedig az edzéseket és a meccseket a focipályán rendezzük majd meg, amelynek mobilkapuja van, így a helyére felállíthatjuk az amerikaifociban használt villás kapukat" - mondja Tóth az indulás nehézségeiről.

A bentlakásos kollégiumi rendszerben működő - egyébként vendéglátói és idegenforgalmi végzettséget adó - iskola ötéves, a nulladik évfolyamban az angol nyelv és az amerikaifoci alapjait tanulják meg a gyerekek.

Kérdés, hogy egy ekkora országban, mindössze néhány évre visszatekintő sportágmúlttal van-e létjogosultsága egy ilyen akadémiának. "Február 15-ig kell leadni a jelentkezést, így még nem tudjuk, hogy mennyi diákkal számolhatunk, de naponta mindig van két-három érdeklődő" - válaszolja Tóth. "Szeretnénk, ha egy osztálynyi, tehát harminc-harmincöt gyerek összejönne a szeptemberi tanévkezdésre. Lesz felvételi vizsga, amelynek egyik része egy fizikai felmérő, többek között hosszútávfutással, negyven yardos sprinttel, fekvenyomással, súlypontemelkedéssel. Az eredményekből tudunk következtetni, hogy ki melyik poszton tudná a legjobbat nyújtani. Ha viszont valakinek olyan gyengék a mutatói, hogy egyértelműen nem vinné semmire ebben a sportban, akkor azt megmondjuk neki, nem keltünk benne hiú ábrándokat, nem csapjuk be."

Az akadémián a többi tantárgy mellet hétfőtől péntekig heti tíz-tizenkét órában foglalkoznak majd a diákok az amerikaifocival, délelőtt és délután gyakorlati órák lesznek, az elméletet pedig napközben a testnevelés órákon tanulják meg, mindezt havi huszonötezer forintért, amely a tandíj mellett tartalmazza a kollégiumi szállást is.

A diákokkal külföldi és magyar edzők foglalkoznak majd, mint óraadó tanárok, akik rotációs rendszerben, körülbelül havonta váltják egymást, az úgynevezett vezetőedző oktató pedig a több mint tíz éve edzősködő Szentpétery Alexander lesz, aki egész évben az akadémián fog dolgozni.

A tavalyi junior magyar bajnoki döntőben a kékmezes Budapest Cowboys 20-0-ra legyőzte a Fejér Juniort:

Forrás: budapestcowboys.com

Magyarországgal ellentétben több európai országban is vannak már profi klubok, ám a zánkai akadémia Tóth szerint egyedülláló Európában.

"Nagy a lemaradásunk a legjobbaktól, a magyar szövetség ötéves, az osztrák pedig harmincöt, Angliában NFL-meccseket rendeznek százezer néző előtt, míg Törökországban például állami támogatást kap a sportág, a török válogatott rendszeresen ötcsillagos szállodákban száll meg, a zánkaihoz hasonló akadémia azonban sehol nincs Európában. Fél éve nyílt Angliában egy hasonló intézmény, amely egyetemi és főiskolai képzést ad, így az egy következő lépcsőfok a diákoknak. Felvettük a kapcsolatot ezzel az iskolával, mint ahogy öt-hat amerikai egyetemmel is tárgyalunk, amelyek a nálunk végző tanulókat draftolhatják majd. Olyan komoly egyetemekről van szó, mint a miami vagy a pittsburgh-i, amelyekről rendszeresen kerülnek játékosok az NFL-be. Ezek az egyetemek folyamatosan küldenek nekünk oktatási anyagot, tehát komolyan vesznek minket. A célunk, hogy profi amerikaifocistákat faragjunk a magyar fiatalokból, akikkel sportmenedzseri szerződést is kötünk, így nem engedjük el a kezüket a későbbiekben sem."

A képzési rendszer alapját természetesen az amerikai minta adta, kérdés, hogy ami a tengerentúlon bevált, az működhet-e egy teljesen más közegben is - Tóth Ferenc szerint igen. "Természetesen sokat kellett módosítani az amerikai rendszeren, de ha nem hinnénk, hogy működhet itthon a dolog, akkor nem csinálnánk. Ugyanakkor tény, hogy nagy előnyben vannak az amerikaiak, hiszen amíg Magyarországon pöttyös labdát, addig az Egyesült Államokban tojáslabdát kapnak a két-hároméves gyerekek."

Az NFL egyik legnagyobb sztárja, Peyton Manning háromévesen már amerikaifocizott:


Az előzetes számítások szerint tíz-tizenöt éven belül válhat nyereségessé az akadémia üzemeltetése. "Van egy partnerem, akivel a Budapest Eagles-t irányítjuk, egyelőre mi ketten magántőkéből finanszírozzuk az akadémiát, pontos összeget nem szeretnék mondani, de ez a tőke elég ahhoz, hogy aki az első évfolyamba jelentkezik, az végig tudja járni mind az öt évet, tehát nem szűnik meg az akadémia egyik napról a másikra. Több támogató érdeklődött már, amerikai befektetők is megkerestek bennünket, de amíg nincsenek konkrét aláírt szerződések, például az amerikai egyetemekkel, addig nem állunk oda a szponzorok elé. Nagyon sok tervünk van, saját televíziós műsort is szeretnénk majd, amely szintén vonzó lehet a támogatók számára" - vázolja a nagyszabású terveket az akadémia vezetője.

"Kis összefogással óriásit szólhat"

A sportág egyre növekvő magyarországi népszerűsítésében nagy szerepet játszik a Sport TV, amely már évek óta közvetíti az NFL-mérkőzéseket. A meccsek kommentátora, Faragó Richard jó kezdeményezésnek tartja a zánkai akadémiát.

"Mindenképpen forradalmi kezdeményezésről van szó, ami tovább növelheti a sportág magyarországi népszerűségét. Mivel a frissen kialakult rajongótáborban rengeteg a fiatal, valószínűleg nagyon sokan fognak jelentkezni. Fontos, hogy a nagyszerű ötlet megvalósításához meglegyen az anyagi háttér, valamint a hazai amerikaifutball-társadalom teljes támogatása. Reményeim szerint minden adott lesz ahhoz, hogy az akadémia segítségével új távlatok nyíljanak a magyar fiatalok előtt" - nyilatkozta az [origo]-nak Faragó Richard.

Kovács Sándor ugyancsak nagy reményeket fűz a zánkai akadémiához. "Sok lelkes ember kitalált valamit, ami kis összefogással óriásit szólhat" - mondta megkeresésünkre a Sport TV szakkommentátora. "Talán tovább is lehetne vinni az ötletet, gondolok itt arra, hogy ne csak magyar gyerekek jelentkezhessenek az iskolába, hanem a környező országokból, például Ausztriából is jöhessenek hozzánk a fiatalok. Az osztrák bajnokság fényévekkel jár a magyar előtt, Európa legjobbjai közé tartozik, hasonlót kellene itthon is megvalósítani. Remek dolognak tartom, hogy ösztöndíjjal amerikai egyetemekre kerülhetnek ki a Zánkán jó eredménnyel végzett diákok. Nagyon nehéz lesz, de érdemes erőt és energiát fektetni ebbe a projektbe, mert a magyarországi amerikaifoci és az ország is profitálhat a dologból, a befektetők felkaphatják a fejüket, ha valaki kikerül innen egy amerikai egyetemre. Ilyen lehetőség csak kevésszer adatik meg az emberek életében, hogy olyan maradandót alkossanak, amire a világ más táján is felfigyelhetnek."