Vágólapra másolva!
Letette az esküt a jövő csütörtökön kezdődő téli Universiadén, az egyetemista-főiskolás sportolók csúcsversenyén induló magyar csapat pénteken, a Magyar Sport Házában.

Az eseményen Hédi Csaba, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára elmondta, utólag sikerült elérni, hogy a Turóczi Dóra, Major Balázs jégtáncpáros is szerepelhessen az Universiadén, így 18 magyar sportoló utazik a törökországi Erzurumba.

A pénteki eskütételen heten, a rövidpályás gyorskorcsolyázók és a jégtáncpáros női tagja tudtak csak részt venni, mivel a hódeszkások a La Molinában zajló világbajnokságon versenyeznek vasárnapig, az alpesi sízők pedig szintén nemzetközi viadalra utaztak el.

"Az Universiade az olimpia előszobája, egyre több sportoló vesz rajta részt, s ezt az idén is tapasztalhatjuk majd, a törökországi eseményre ugyanis 57 ország versenyzői utaznak el" - mondta az eskütételt követően Vincze Pál, a MEFS megbízott elnöke.

A legjobb eredmény a rövidpályás gyorskorcsolyázóktól várható, a 2009-ben Európa-bajnok, a vancouveri olimpián pontszerző, Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea és Lajtos Szandra összetételű női váltó minden tagja elutazik Erzurumba. A férfiakat a 2006-os torinói ötkarikás játékokon 1500 méteren ötödik Knoch Viktor, és az 500-on 10. Darázs Péter képviseli majd.

Alpesi síben a tavalyi vancouveri olimpián is szerepelt Berecz Anna és Bene Márton, valamint Szepesi Bertold áll rajthoz. Berecz és Szepesi műlesiklásban, óriás-műlesiklásban és szuper-G-ben, míg Bene műlesiklásban és óriás-műlesiklásban indul.

A hódeszkások közül Harmat Rózsa, Viszlay Vanda és Kiss Miklós az alpesi versenyszámokban áll rajthoz, krosszban Németh Zsolt, a szabadstílusú szakágban pedig Liptay Dávid és Balogh Ádám lesz érdekelt.

A magyar küldöttséget Hédi Csaba vezeti, s a versenyzők edzői mellett négy magyar bíró is elutazik a február 6-ig tartó eseményre.

A magyar csapat:
Rövidpályás gyorskorcsolyázók: Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea, Lajtos Szandra, Knoch Viktor, Darázs Péter.
Jégtáncosok: Turóczi Dóra, Major Balázs
Alpesi sí: Berecz Anna, Bene Márton, Szepesi Bertold
Hódeszka: Harmat Rózsa, Viszlay Vanda, Kiss Miklós, Németh Zsolt, Liptay Dávid, Balogh Ádám.