Vágólapra másolva!
A Green Bay Packers és a Pittsburgh Steelers jutott be vasárnap a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjébe, a Super Bowlba.

A Nemzeti főcsoport (NFC) fináléját az ősi rivális Chicago Bears otthonában vívta meg a Green Bay, mely három negyeden keresztül uralta a találkozót, még úgy is, hogy félelmetes támadóegysége ezúttal nem csillogott. A hazai csapat képtelen volt haladni a pályán, ezért védelme hiába remekelt, és tartotta mindössze 14 ponton a vendégeket, helyzete 45 percen át teljesen kilátástalannak tűnt.

A fordulatot érdekes módon az hozta meg, hogy a Chicago a harmadik periódus végére kénytelen volt harmadik számú irányítóját, Caleb Hanie-t pályára küldeni, mivel Jay Cutler és Todd Collins is megsérült. A fiatal játékossal megélénkültek a hazaiak, s az utolsó szakaszban két touchdownt (hatpontos gól) is szereztek, ám az egyébként nagyon jól játszó Hanie egyik passzát BJ Raji levadászta (interception), s touchdownra futott vele, ezzel 21-14-re nyert a Packers, s nyerte meg a legrosszabb, hatodik kiemeltként az NFC bajnoki címét.

Az Amerikai főcsoport (AFC) döntője nagyon hasonlóan alakult, azzal a különbséggel, hogy a hazai pályán játszó Pittsburgh Steelers az első félidőben a védekezés mellett támadásban is kiválóan játszott, így a nagyszünetre szinte behozhatatlannak tűnő, 24-3-as előnnyel mehetett.

A második félidőben aztán nagyot változott a meccs képe, a Steelers mintha már elhitte volna, hogy megvan a mérkőzés, a Jets viszont nem adta fel, s Mark Sanchez irányító szép passzával, a Pittsburgh-gel korábban bajnok Santonio Holmes elkapásával 24-10-re szépített. A folytatásban sem javult a pittsburgh-i támadósor, a Jets viszont nagyon jól haladt a pályán, ám amikor nagyon kellett, a félelmetes Steelers-védelem megállította a New Yorkot, s ugyan még kilenc pontot sikerült a Jetsnek szereznie, fordítani nem volt képes. Az utolsó három percben a kétszeres bajnok Ben Roethlisberger irányította hazaiak megtartották a labdát, s nem hagytak esélyt a riválisnak.

Az NFL-rekorder, hatszoros SB-győztes Pittsburgh hat éven belül harmadszor jutott be a Super Bowlba (2006, 2009, 2011), és korábbi két szereplését győztesen zárta, míg a háromszoros bajnok Green Bay 1998 januárja után először lesz résztvevője a világ egyik legnézettebb sportmérkőzésének.

A 45. Super Bowlt közép-európai idő szerint február 7-én 0:30 órától játsszák Dallasban.

Főcsoportdöntők:

Amerikai főcsoport (AFC):
Pittsburgh Steelers (2. kiemelt)-New York Jets (6.) 24-19

Nemzeti főcsoport (NFC):
Chicago Bears (2.)-Green Bay Packers (5.) 14-21