Vágólapra másolva!
Idén már nem a sportági szövetségek, hanem a Magyar Olimpiai Bizottság dönt az olimpiai felkészülési támogatások elosztásáról, valamint a sportolói és az edzői ösztöndíjakról. A MOB számításai alapján a kajak-kenusok kapják a legtöbb pénzt, a sportág képviselői szerint azonban 20 millióval kevesebb jut nekik, mint tavaly. A párbajtőrözőket irányító Kulcsár Győző szerint végre eljött az ideje annak, amikor nem kell másodállásban is dolgozniuk a sportolóknak, Kemény Dénes szövetségi kapitány viszont meglepődött azon, hogy nem nőttek a pólósok juttatásai. Sidi Péter sportlövő-világbajnok örül, hogy idén már nem csak azok kapnak pénzt, aki közel állnak a tűzhöz.

A 2011-es évtől jelentősen változik az állami sporttámogatási rendszer, idén már a Magyar Olimpiai Bizottság dönt az olimpiai felkészülési támogatások elosztásáról, valamint a sportolói és edzői ösztöndíjakról. Csaknem egymilliárd forinttal több az olimpiai felkészülésre szánt támogatás 2011-ben, mint tavaly, de jelentősen nőtt az összeg a 2007-es, tehát a pekingi olimpia előtti évhez képest is.

"Megduplázódott az állami támogatás mértéke, az idén kétmilliárd-százhétmillió forintot oszthatunk szét a szakszövetségek között, ehhez jön még hatszázkilencvenötmillió forint a Gerevich Alapítvány keretein belül, amelyet a londoni olimpián éremeséllyel induló sportolók és edzőik, valamint a szövetségi kapitányok kapnak" - mondta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára.

Egyéni támogatás a londoni esélyeseknek

Borkai Zsolt, a MOB elnöke szerint a Gerevich-ösztöndíj szisztémáját annak érdekében dolgozták át, hogy a londoni éremesélyesek felkészülése zavartalan legyen, mindennapjaikat ne árnyékolják be megélhetési gondok. Ennek szellemében 932 millió forint kerül az ösztöndíjrendszerbe, a legfőbb londoni esélyesek - akik Pekingben érmet, vagy az elmúlt két évben világbajnoki címet szereztek - havi 400 ezer forintot kapnak adómentesen, és hasonló összeg illeti meg edzőiket és a szövetségi kapitányokat is.

A csapatban ugyancsak olimpiai érmet vagy világbajnokságot nyert tizenhat sportoló és edző 300-300 ezer forintot kap. Ez Benedek Dalmára, Csipes Tamarára, Kiss Tamásra, Kozák Danutára, Kozmann Györgyre és Szabó Gabriellára, valamint edzőjükre vonatkozik, az olimpiai bajnok férfivízilabda-válogatott esetében azonban Kemény Dénes vezetésével a pólószövetség szeretné elosztani a kapott összeget.

Havi négyszázezer forintos ösztöndíjat kap

Berki Krisztián (torna, világbajnok, 2010)
Vajda Attila (kajak-kenu, olimpiai bajnok, 2008)
Cseh László (úszás, olimpiai ezüstérmes, 2008)
Gyurta Dániel (úszás, világbajnok, 2010)
Hosszú Katinka (úszás, világbajnok, 2009)
Fodor Zoltán (birkózás, olimpiai ezüstérmes, 2008)
Janics Natasa (kajak-kenu, világbajnok, 2010)
Kovács Katalin (kajak-kenu, világbajnok, 2009)
Marosi Ádám (öttusa, világbajnok, 2009)
Sidi Péter (sportlövészet, világbajnok 2010)


"Óriási dolog, hogy anyagilag is elismerik a teljesítményünket, ez jelentősen megkönnyíti majd a mindennapjainkat. Lesz hova tenni a pénzt, elég, ha csak az emelkedő benzinárakra gondolunk, a nyugodt háttérnek köszönhetően pedig csak a sportra kell majd koncentrálnunk" - mondta érdeklődésünkre a tavalyi év legjobb magyar férfi sportolójának megválasztott tornász, Berki Krisztián.

Kérdés, hogy nem lesz-e túl nagy eredménykényszer a támogatott sportolókon, akik esetleg éppen emiatt remegnének meg az olimpián. "Ezt nem így kell felfogni. Én például büszke vagyok arra, hogy a magyar sportvezetők szerint képes vagyok arra, hogy Londonban érmet, esetleg olimpiai bajnoki címet szerezzek, és ez még jobban inspirál" - válaszolta Berki.

Sidi szerint végre jó helyre kerül a pénz

A világ- és Európa-bajnok sportlövő, Sidi Péter is nagy örömmel fogadta a hírt, különösen annak fényében, hogy szerinte a magyar szövetség eddig nem szakmai szempontok alapján osztotta szét az ösztöndíjakat. "Hatalmas segítség ez nekünk, megkönnyíti a felkészülésünket, hogy nem kell másodállásban dolgoznunk a sport mellett, Peking előtt például egy nyomdának dolgoztam menedzserként. Annak pedig külön örülök, hogy végre a MOB kezébe került a pénz, és nem a szövetség dönti el, hogy kinek mennyi pénzt ad" - mondta az [origo]-nak Sidi, aki szerint eddig nem szakmai szempontok alapján utaltak pénzt a versenyzőknek.

Forrás: MTI
A tavaly mindent megnyerő Sidi Péter edzője havi 20 ezer forintos támogatást kapott

"Azt támogatták, aki közelebb állt a tűzhöz, nem az számított, hogy milyen eredményt ért el a sportoló. Az döntött, hogy ki kinek a barátja. Amikor 2009-ben a nemzetközi szövetség megválasztott a világ legjobbjának, az eredményeim után az edzőm egy forintot sem kapott a magyar szövetségtől. Amikor bementem, hogy beszéljek a vezetőkkel, a lehető legkisebb összeget, havi húszezer forintot ítélték meg neki, holott volt olyan edző, aki jóval gyengébb eredményekkel is százezer forintot kapott. Örülök neki, hogy a MOB objektívvé tette az ösztöndíj szétosztását, ez csak jót tesz a sportágnak" - nyilatkozta Sidi, hozzátéve, hogy ő sem tart a túlzott eredménykényszertől. "Eddig is így kellett versenyeznem, ha esetleg nem hoztam azt az eredményt, amelyet vártak tőlem, akkor egyik napról a másikra lenullázták az ösztöndíjamat, így viszont, hogy a MOB-tól biztosan megkapom, ez csak ösztönözni fog a versenyeken."

A sportolók és edzőik mellett a szövetségi kapitányok is megkapják a MOB-tól a havi juttatást, Sidi Péter szerint ezért változás várható a Magyar Sportlövők Szövetségében. "Eddig nem volt szövetségi kapitányunk, de szerintem majd most kinevez a vezetőség valakit, aki így hozzájut a havi ösztöndíjhoz."

Nőtt vagy csökkent a kajak-kenusok támogatása?

Ahogyan az elmúlt években, idén is a kajak-kenusoknak utalják a legtöbb pénzt, összesen 332 millió forintot. A MOB számításai szerint tavaly 317 milliót kapott a kajak-kenu, 2007-ben pedig 270 millió volt ez az összeg.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetségnél azonban másképpen számoltak: "Mindenki azzal hív fel, hogy mennyi pénzt kapnak a kajak-kenusok, és hogy ismét nőtt a támogatottságunk, de szeretném ezt pontosítani, ugyanis kevesebb pénzt kapunk, mint tavaly" - mondta az [origo]-nak Schmidt Gábor, a szövetség főtitkára.

"A támogatás három részből adódik össze, az első az olimpiai felkészülésre kapott összeg, ez az idén 332 millió forint, a második a működési támogatás, amely ugyanannyi, mint tavaly volt, a harmadik pedig a Nemzeti Sport Intézet utánpótlásnevelő programjai, mint például a Héraklész-program. Tavaly kaptunk pénzt az úgynevezett London-programból is, az idén azonban ezt megszüntették, így a mi számításaink szerint az össztámogatást tekintve húszmillióval kevesebbet kapunk, mint tavaly."

Forrás: MTI

Schmidt Gábor szerint az utánpótlás ihatja meg ennek a levét. "Természetesen az olimpiára való felkészülés áll a fontossági sorrend élén, sokat kell költenünk melegvízi edzőtáborokra, az orvostudományi háttérre és a 2011-es szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra is, így mérlegelnünk kell, és az elmúlt évekhez képest sajnos valószínűleg el kell hagynunk bizonyos utánpótlásprogramokat."

A MOB idei támogatásai (zárójelben a tavalyi összeg):

1. kajak-kenu 332 millió (321 millió)
2. úszás 240 (173)
3. vízilabda 190 (197,9)
4. vívás 176 (171)
5. cselgáncs 105 (94)
6. birkózás 98 (88)
7. kézilabda 95 (93,3)
8. atlétika 90 (74)
9. korcsolya 70 (57,5)
10. ökölvívás 70 (60)
11. sportlövészet 67 (30,5)
12. öttusa 67 (60)
13. torna 47 (32,5)
14. evezés 40 (39)
15. asztalitenisz 36 (29,5)
16. súlyemelés 25 (17)
17. tenisz 17 (13)
18. tekvondó 16 (14)
19. műugrás 15 (10,8)
20. triatlon 14 (11)
21. sí, sílövészet 13 (9)
22. kerékpár 10 (9)
23. vitorlázás 10 (8)
24. hegyikerékpár 10 (8)
25. jégkorong 10 (7)
26. kosárlabda 10 (6)
27. szörf 10 (7)
28. hosszútávúszás 7 (7)
29. íjászat 7 (5)
30. rg 7 (6)
31. BMX 7 (6)
32. röplabda 7 (6)
33. lovaglás 7 (6)
34. labdarúgás 5 (20)
35. tollaslabda 5 (4)
36. szinkronúszás 5 (4)
37. curling 2 (2)
38. golf 2 (2)
39. gyeplabda 2 (2)
40. rögbi 2 (2)
41. hódeszka 2 (2)
42. szánkó 2 (2)



Az úszók Dél-Afrikába menekülnek az influenzajárvány elől

A MOB szerint a második legmagasabb támogatást az úszók kapják, 240 millióval gazdálkodhatnak az idén. Ez jelentősen több, mint a tavalyi, amikor 169 millió forintos támogatást kaptak, 2007-ben 160 millió volt ugyanez az összeg.

"Bár pénzből soha nem elég, örömmel fogadtuk a döntést. Kell is a támogatás, mert komoly feladatok várnak ránk az idén, mindenekelőtt a versenyzőknek ki kell jutniuk az olimpiára, ehhez pedig ki kell utaztatnunk őket a kvalifikációs versenyekre" - mondta kérdésünkre Kiss László szövetségi kapitány.

Forrás: AFP
Jakabos Zsuzsanna és Hosszú Katinka a budapesti Eb-n

"Az idén Sanghajban lesz a világbajnokság, oda sem két forint az utazás, arról nem is beszélve, hogy az időeltolódás miatt egy héttel hamarabb ki kell utaznunk, hogy a versenyzők akklimatizálódni tudjanak, és megfelelően teljesítsenek a versenyen, szóval lesz mire költeni a pénzt. Fontos, hogy el tudjunk utazni a szokásos dél-afrikai edzőtáborba is, a válogatott két turnusban három-három hétig készül majd Durban mellett. Sajnos kevés olyan hely van, ahol megfelelőek a körülmények, és azért is jó a dél-afrikai edzőtábor, mert ebben az időszakban van az influenzajárvány Magyarországon" - közölte Kiss.

Kemény Dénes meglepődött, hogy semmi nem változott

A tavalyi második helyről a harmadikra visszacsúszó vízilabda az idén kevesebb pénzt kap, mint 2010-ben. A pólósok 193 millió 190 ezer forintos támogatást kaptak tavaly, az idén 190 milliót utalnak nekik, ám ez még mindig több mint a 2007-es összeg, amely 141 millió 600 ezer forint volt.

"Ez az összeg semmivel nem tér el attól, amit az előző évben kaptunk. Amikor hallottam az olyan kijelentéseket, hogy dől a pénz a sportágakba, nem gondoltam, hogy ezt azt jelenti, hogy nem változik pozitívan a támogatás mértéke" - mondta az [origo]-nak Kemény Dénes, a férfi pólósok szövetségi kapitánya.

Forrás: MTI

"Az igaz, hogy a pekingi olimpia utáni két évben nem sikerült világversenyen érmet nyernünk, de aki ismeri a négyéves ciklusokra felépített szakmai tervet, az tudja, hogy ez miért alakult így. Mi megmutattuk, hogy négyévente lehet ránk számítani, az elmúlt három olimpiáról hazatért aranygépen az aranyérmek több mint a fele - szám szerint harminckilenc - a vízilabdások nyakában lógott. Ugyanakkor eddig sem csak az állam pénzén éltünk, a költségvetésünk nagy részét a szponzorok adják, hiszen ők tudják, hogy minőségi reklámfelületnek számítanak a játékosaim, akikre ezért nagyon büszke vagyok" - magyarázta a háromszoros olimpiai bajnok szakvezető.

A kiemelt Gerevich-támogatást is megkapják a vízilabdázók a pekingi aranyéremért, ám Kemény Dénes szeretné, ha ezt nem a MOB osztaná szét. "Örülök annak, hogy az eddigi aránytalanságokat próbálja a MOB kiegyensúlyozni. Meg kell várnom, hogy megkapjam az írásos határozatot a támogatásunkról, de buta dolog lenne az egyéni sportolóknál megszabott alsó összeghatárt egy az egyben átmenteni a csapatsportágakra, mert konfliktusokat szülhet a csapaton belül, ha egy játékos a korábbi eredményei miatt többet keres, mint a másik. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy meg tudok majd egyezni a MOB vezetőivel."

A vívók örülnek, hogy nem öntik ki a fürdővízzel a gyereket is

A vívók ezúttal leszorultak a dobogóról, ők 176 milliót kapnak, ez kilenccel több, mint a tavalyi, és tizenöttel, mint a 2007-es. "Korrektül elosztotta a MOB a pénzt, és végre előrelátást és bölcsességet is mutatott, ugyanis a korábbiakkal ellentétben az egész vívósport kapta az összeget, nem csak az olimpián szereplő versenyágak" - kezdte Kulcsár Győző, a párbajtőrözök szövetségi kapitánya.

"Szinte minden olimpia előtt kivesznek egy-egy versenyágat a programból, Londonban például nem lesz férfi párbajtőrcsapat- és női kardcsapatverseny. Korábban azok nem kaptak támogatást, akik az olimpiáról lemaradt számban szerepeltek, így ők négy évig nem kaptak támogatást, és el kellett menniük dolgozni, munka mellett pedig nem lehet eredményesen űzni ezt a sportágat sem. Végre nem öntjük ki a fürdővízzel együtt a gyereket is!"

Kulcsár Győző egyetért Kiss Lászlóval abban, hogy nem egyszerű jó edzőtábort találni. "Az ötvenes években jártam először Tatán, azóta szinte semmit nem változott a létesítmény, ugyanabban a teremben gyakorolnak például a vívók és a birkózók is, mint ötven évvel ezelőtt. A megfelelő körülményekkel bíró edzőtáborokat meg kell fizetni, mint ahogy a kvalifikációs versenyekre is ki kell utaztatni a vívókat, ha ki akarunk jutni az olimpiára. Csak a női párbajtőrözőknek például öt tengerentúli versenyük lesz az idén."