Társoldalunk:

Magyar állampolgár lesz a kézis Kuzmicsov és a hokis Sikorcin

2011.03.03. 12:57

Hamarosan megkapja a magyar állampolgárságot Kuzmicsov Vladimir kézilabdázó és Sikorcin Ladislav jégkorongozó.

A Magyar Olimpiai Bizottság csütörtöki tájékoztatása szerint Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta a 17 éves Kuzmicsov és a 25 esztendős Sikorcin állampolgársági kérelmét. A két sportolónak eleget kell tenni a jogszabályok által előirt kötelezettségeknek, és az eskütétel, valamint fogadalom után elnyerik a magyar állampolgárságot.

"Az idősebb Kuzmicsov annak idején a Dunaferr csapatában játszott, és a válogatottban is szóhoz jutott. Vladimir szintén a dunaújvárosi együttesben játszik. Eddig meghívottként vett részt a junior válogatott felkészülésében, amelynek most, mint magyar állampolgár, tagja lesz, és minden bizonnyal szerepel majd a junior Európa-bajnokságon" - mondta Sinka László, a kézilabda-szövetség elnöke.

 A dunaújvárosi klubnál szerdán tudták meg, hogy a fiatal tehetség papírjait az államfő aláírta. A jelenleg még orosz állampolgárságú Kuzmicsov a junior válogatottban majd csak a júliusi, görögországi világbajnokságon, illetve a vb előtti felkészülési meccseken játszhat.

"Sikorcin Ladislav, vagy most már László, két éve Zsolnáról került Újpestre, majd az elmúlt nyáron a HSC Csíkszereda együtteséhez igazolt, és kiváló játékkal sok, góllal járult hozzá a csapat sikeréhez, a MOL Liga elnyeréséhez" - fogalmazott Kovács Csaba, a jégkorongszövetség (MJSZ) szakmai alelnöke. "Legutóbbi nyilatkozatában azt mondta, reméli, hogy mielőbb megkapja a magyar állampolgárságot és az áprilisi divízió I-es bajnokságon a győztes magyar csapat tagja lesz. Egyik reménye valóra vált. Minden bizonnyal hasznos játékosa lesz a válogatottnak."

Sikorcin elmondta: március 30-án lehet a román bajnoki döntő utolsó meccse, ezt követően érkezik majd Magyarországra. "Az eskütétel időpontjáról még nem tudok semmit. Nagyon várom már a vb-t, remélem, a kapitány számít rám. Szeretnék a felkészülési meccseken is részt venni" - mondta a MOL Liga rájátszásában 11 mérkőzésen 28 pontot (15 gól, 13 gólpassz) gyűjtő csatár.

Sikorcin eddig egyszer, 2009. november 6-án, az olaszok elleni 6-1-re megnyert barátságos mérkőzésen volt tagja a magyar válogatottnak. Ebben a szezonban szintén kapott meghívót a jesenicei tornára, ám akkor sérülés miatt nem léphetett jégre.

Kovács Zoltán, az MJSZ főtitkára kiemelte: a hokis akkor játszhat a budapesti divízió I-es vb-n, ha április 16-ig, vagyis a rajt előtti napig lesz magyar útlevele. Addig felkészülési mérkőzéseken szerepelhet.