Vágólapra másolva!
Kubatov Gábor, a Ferencvárosi TC elnöke szerdán szerződést kötött az Ernst (and) Young nemzetközi könyvvizsgálóval, hogy a cég három évre visszamenőleg átvilágítsa az anyaegyesület és 17 szakosztályának gazdálkodását, könyvelését, teljes működését.

A február végén klubelnöknek megválasztott politikus elmondta, nem pénzt, hanem rendet ígért, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy ne mendemondákra alapozzon, hanem tényekre, amelyek megismeréséhez a vizsgálatok segíthetik hozzá.

"A Ferencváros jövőjét nem ígéretekre szeretném alapozni, hanem tényekre. Ehhez viszont tárgyilagos helyzetelemzésre van szükség, hiszen a tét a Fradi jövője. Három évre visszamenő könyvelés- és gazdálkodás-elemzést végeztetünk az Ernst & Young nemzetközi könyvvizsgáló céggel, amely azért világhírű a szakmában, mert rendkívül precíz. A vizsgálat az anyaegyesületre és a bennünket körülvevő tizenhét szakosztályra vonatkozik" - fogalmazott Kubatov, majd aláírta Havas Istvánnal, az Ernst & Young vezérigazgatójával a szerződést.

A Fidesz országos pártigazgatója jelezte, a három hónapig tartó, 15 millió forintba kerülő átvilágítás elvileg az FTC Labdarúgó Zrt.-re is vonatkozna, ám most mégsem érinti azt. Erre azok után kerülhet sor, ha - reményei szerint - sikerül megszerezni a labdarúgó zrt.-t.

"Ha befejeződik az idény, összesen ötvenmillió forintunk marad, ebből most 15 milliót elköltünk. Ez súlyos érvágás, komoly teher a klubnak, de nincs más választásunk, ahhoz, hogy meginduljon a Fradi megtisztulás útján, tisztán kell látnunk. Ez minden jövőbeni cselekvés alapja" - hangsúlyozta Kubatov, aki az [origo] kérdésére elárulta, vizsgálathoz Kocsis Máté alelnökkel együtt egymillió forinttal járul hozzá, klubvezetőség pedig a jövő héten kampányt indít, melyben arra kérik a szimpatizánsokat, hogy anyagilag is segítsék az FTC-t.

A labdarúgó zrt.-vel kapcsolatban a klubvezető elmondása szerint folynak a tárgyalások, minden nap történik valami az ügyben.

"Egyelőre nem terjed ki a fal túlsó oldalán működő labdarúgó zrt.-re a vizsgálódás, bár papíron erre lenne lehetőség. Ezt csak akkor akarjuk megindítani, ha többségi tulajdonra tettünk szert. Egyébként nem az a célunk, hogy jogsértéseket tárjunk fel, ha viszont ilyesmire bukkanunk, megtesszük a megfelelő lépéseket. Ettőlo semmi sem tántoríthat el!" - nyomatékosította az elnök.

Kubatov keserűen állapította meg, hogy a labdarúgók - a klubelnök korábbi kérése ellenére - nem küldik át naponta a pénztári bizonylatokat és a szerződéseket a fal túlsó oldaláról. Ahol - ugyancsak a korábbi ígéretekkel ellentétben - Berki Krisztián megbízott ügyvezető semmiféle átvilágításba nem kezdett.

Az FTC Zrt. csütörtökön tart közgyűlést. Kubatov elárulta, hogy a közeljövőben beszélni fog Kevin McCabe-bel, a zrt. tulajdonosával. A kérdésre, hogy az angol üzletember eleget tesz-e ígéretének, vagyis, hogy még egy hónapig finanszírozni fogja a labdarúgó-csapatot, az elnök talányosan így felelt. "Lelki támaszt nyújt."

A klubelnök kitért arra az áldatlan állapotra is, amelynek legszembeszökőbb megnyilvánulása a fal, amely elválasztja egymástól a klubház labdarúgók által lakott és birtokolt főépületét.

"Odaát előfordult olyan eset is, hogy a kapun belépő Albert Flóriántól megkérdezték, kicsoda ő, és mit keres ott. Lehetetlen ez az állapot."