Vágólapra másolva!
A tavalyinál 35 százalékkal több állami pénzből a korábbinál több feladatot fog ellátni a nemzeti doppingellenes szervezet, a HUNADO - derült ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkárságának szerdai közleményéből. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint hatékonyabbá válik így a doppingellenőrzés.

A szervezet hatásköre kibővül, többek között egyszerűsödik a sportolók adatszolgáltatási kötelezettsége, a holléti jelentést adók köre számottevően csökken, és a HUNADO a sportszövetségek helyett lefolytatja majd a doppingeljárásokat.

A HUNADO feladataira 2007-ben egy idén december 31-ig szóló közbeszerzési pályázatot írtak ki, ennek győztese a Tiszeker Ágnes vezette MACS lett.

"Időszerű volt már ez a változtatás. Minden ország szeretné elérni a fully compliant státuszt, azaz, hogy a nemzetközi doppingellenes szabályozásnak megfelelően működjön az országban a doppingellenőrzés" - mondta az [origo]-nak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője.

"Az előző kormányrendelet nem tartalmazta még a szabályozásokat, ennek ellenére eddig is elvégeztük ezeket a feladatokat, az egyik változás az, hogy mostantól állami támogatást is kapunk rá." Tiszeker hozzátette: a másik kiemelkedő változás az eljárások fegyelmi része, amely eddig a szövetségek kezében volt, mostantól azonban a HUNADO felügyeli majd. Szerinte a változásokkal ésszerűbb és hatékonyabb lesz a doppingellenőrzés.