Vágólapra másolva!
Janics Natasa csütörtökön bejelentette, hogy szeptemberben gyereke születik, így a háromszoros olimpiai bajnok kajakos nem indulhat augusztusban a szegedi, olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A 28 éves Janics ennek ellenére biztos benne, hogy a tavaszi válogatókra már csúcsformában lesz, és kivívja a londoni indulás jogát. Szerinte akár előnyére is válhat a többiekkel szemben, hogy jövő tavaszig nem versenyez.

- Mikor tudta meg, hogy babája lesz?
- Március első napjaiban, a törökországi edzőtábor előtt két nappal.

- Érezte az edzéseken, hogy fáradékonyabb?
- Nem igazán, nagyon jól érzem magam, még talán könnyebb is így, hogy edzőtáborban vagyok, és semmi mással nem kell foglalkoznom. Ha itthon lennék, és intéznem kellene a dolgaimat, például járnom kellene bevásárolni, biztos, hogy fáradtabb lennék. Most is csak azért jöttem haza, hogy bejelentsem a sajtónak a hírt, pénteken megyek is vissza Antalyába.

- Mit szóltak a versenyzőtársak? Például páros partnere, Kovács Katalin?
- Kevesen tudják, sokáig titokban tartottam, nem akartam, hogy elkezdődjenek a pletykák. Sok olyan ismerősöm van, aki most tudja meg a sajtóból a hírt, biztos, hogy lesznek sértődések. Kati pedig nagylány már, meg fogja oldani a kiesésemmel járó problémákat.

- Tervezték a gyerekvállalást a szegedi világbajnokság és a londoni olimpia előtt?
- Szerettük volna, ha a vébé előtt három hónappal, május környékén megszületik, és akkor versenyezhettem volna Szegeden, de nem baj, hogy csak később jött össze, szerelmesek vagyunk, megtartjuk így is a babát.

- Mi lesz az olimpiával?
- Szerencsére nem nevek, hanem hajók kapják meg a vébén a kvótákat, így a jövő tavaszi válogatókon már versenyezhetek én is az olimpiai indulásért.

- Lát reális esélyt arra, hogy a szeptemberi szülés után néhány hónappal legyőzze a legjobb magyar kajakosokat?
- Természetesen, hiszen hasonló edzésmunkát végzek, mint ők, csak a hirtelen mozdulatokat kell kerülnöm, nem kajakozhatok maximális sebességen, és nem dolgozhatok nagyobb súlyokkal, de a speciális kajakos mozdulatokat ugyanúgy megcsinálom. Az olasz Josefa Idemmel is beszéltem, aki ugyanolyan jó formában tért vissza, ő két nappal a szülés előtt is mozgott még, két héttel előtte pedig komoly edzéseken vett részt. Úgy tervezem, hogy a szülés után egy hónap múlva már edzeni fogok, és még előnyöm is származhat a rövid kihagyásból, mert nem fogom stresszelni magam a versenyeken, ugyanakkor a tavaszi válogatókra már nagyon ki leszek éhezve.

- Ki lehet a legnagyobb ellenfele egyesben?
- Kovács Katalin. De messze van még a válogató, és nagyon sok a fiatal, jó versenyző, akiket nem lesz egyszerű megelőzni.

- Belegondolt már, hogy mi lesz, ha mégsem jut ki az olimpiára?
- Kemény dolog a szülés, de kemény csaj vagyok én is, és ott leszek Londonban.

Miután 2007 tavaszán Janics Natasa elhagyta edzőjét, Fábiánné Rozsnyói Katalint, sokan féltették, hogy elmaradnak majd a jó eredmények, Janics azonban olimpiai, világ és Európa-bajnoki címet is szerzett azóta. "Nem bántam meg, hogy váltottam, az eredmények is engem igazolnak. Ráadásul bebizonyosodott az is, hogy nemcsak Kati néni keze alól kerülhetnek ki világklasszis kajakosok, hiszen klubom, a Démász Szeged mellett a Csipes Ferenc vezette, többek között Kovács Katalin és Kozák Danuta nevével fémjelzett Honvéd is termeli a jobbnál jobb versenyzőket. Most már nem egypólusú a magyar női kajak szakág" - mondta Janics.