Vágólapra másolva!
Harminckét év után lehet olimpiai résztvevő magyar íjász, ha a hétvégi korosztályos Eb-n felnőtt Európa-csúccsal aranyérmet nyert Banda Árpád kijut a londoni játékokra. A sportágat idehaza amatőr alapokon művelik, a legjobbak is többnyire a saját pénzükből versenyeznek, a válogatottat e-mailben irányítja egy holland szövetségi kapitány.

"Nem merült le a telefonom, csak éppen nyilatkoztam, azért nem tudtunk beszélni az imént. Azelőtt újságíró még sohasem hívott fel, most hirtelen ránk talált a sajtó. Kitörtünk az illegalitásból" - mondja Banda Tibor, a 16 éves, újdonsült Európa-bajnok apja, egyben edzője.

Banda Árpád a háromnapos, vasárnap befejeződött terem Eb-n 299 körös teljesítményt ért el, hatvan lövéséből csak egyszer vétette el a 40 cm átmérőjű céltábla közepét, ötvenkilencszer a maximális ötöst lőtte, egyszer négyes - ezzel korosztályában világ-, a felnőtt mezőnyben pedig Európa-csúcstartóvá lépett elő. Kérdés, hogy ez a teljesítmény elég lehet-e az elektronikai tagozatos szakközépiskolai tanulónak arra, hogy eséllyel induljon a londoni olimpián is?

"Ahogy vesszük - mondja Takács László, a Magyar Íjász Szövetség főtitkára. "A budapesti Eb-t az IFAA világszövetség (Nemzetközi Terepíjász Szövetség) rendezte, az olimpián viszont a FITA (Nemzetközi Íjász Szövetség ) égisze alatt lőnek. A pesti viada teremben zajlott, az olimpiákon a szabadban lőnek, jóval nagyobb - 30, 50, 70 és 90 méteres - távolságból. A budapesti Eb semmire sem jogosít fel, ettől még Árpi nem lett olimpiai résztvevő, neki majd a nyáron, a lengyelországi világbajnokságon kell kiharcolnia a londoni részvételt. Másfelől viszont igaz, hogy aki ilyen szenzációs eredményre képes, az nemcsak kijuthat az olimpiára, de ott is sikeres lehet."

Forrás: Banda Tibor

Banda Árpád hatéves korában jegyezte el magát a sportággal, szintén íjász apja inspirációjára. "Szegeden élünk, itt is versenyzek az Univerzális Természetjáró Club Íjász Egyesületben" - mondja. "Kezdetben csak hobbi volt számomra az íjászat, a szülői példa követése, a tradicionális íjjal lőttem. Tíz-tizenegy éves korom óta érzem, hogy tehetséges vagyok, és vihetem valamire. Nem aprózom el az álmaimat, olimpiai bajnok akarok lenni, és ehhez már most szeretnék kijutni a londoni játékokra. Addig is készülök a nyári, lengyelországi világbajnokságra. Hamarosan megyünk Tápiószentmártonba edzőtáborozi, ahol már jelen lesz Thomas Bil szövetségi kapitány is."

Bil kapitány Hollandiában él, többnyire onnan irányítja a magyar válogatottat, e-mailben. A hétvégi, budapesti Eb-n azonban ő is ott volt a tanítványaival, később pedig talán még több támogatás juthat a szűkös források miatt panaszkodó íjászoknak.

"A magyar íjászsport robbanásszerű fejlődés előtt áll" - állítja Takács László. "Két éve hét régióra osztottuk fel az országot, mindegyik élére kineveztünk egy szakmai felelőst, azóta egyik tehetség tűnik fel a másik után. Banda Árpi nincs egyedül, az ugyancsak szegedi Szőke Elizabet és a tavalyi, szingapúri ifjúsági olimpián szereplő Linszter Sebastian mellett a soproni Pataki Gergő is hatalmas tehetség, akár többen is kikerülhetnek Londonba. A bökkenő csak az, hogy alig van pénzünk, tavaly tizenegymillió forint állami támogatást kapott a sportág, jobbára önköltséges alapon versenyeznek legjobbjaink is."

Valóban nem olcsó mulatság az íjászat, egy fém-karbon íj nyolcszázezer forintba kerül, és nem adják ingyen a nyílvesszőket sem.

"Minden pénzünk elmegy Árpi menedzselésére, most se tudtam még befizetni a fűtésszámlát - jegyzi meg Banda Tibor. "De ameddig bírjuk, álljuk. Nekem is szenvedélyem az íjászat, nem venném a lelkemre, ha a fiam nem tudná kihozni magából a maximumot. Bízom benne, hogy Árpi mostani eredményei egy kicsit ráirányítják a közfigyelmet a magyar íjászatra, s talán az olimpiai bizottságnál is felfigyelnek ránk. Bár sajnos az az igazság, vasárnap óta még senki sem hívott fel bennünket a MOB-tól."

Külföldön nem mindenhol kezelik mostohagyerekként a sportágat, Angliában például - meglehet, a közelgő londoni olimpia hatására - a tehetséges gyerekeket íjász tagozatos iskolákba járatja az állam. Persze mindez afféle tyúk-tojás probléma.

"Való igaz, azóta, hogy Nagy Béla 1980-ban ötödik helyen végzett Moszkvában, magyar íjász nem jutott ki olimpiára, nem sok eredményünk volt. Vagyis nyilvánvaló, ha van eredmény, van médiafigyelem is. És akkor talán pénz is érkezik majd. Viszont anyagi támogatás hiányában nem könnyű kitörni az ismeretlenségből" - állapítja meg Takács főtitkár.

Reagál a MOB

"Az íjászok az idei támogatási rendszer alapján 14,723 millió forintban részesülnek, úgy érzem, ebből azért jutnia kell Banda Árpádnak is" - mondta az [origo] megkeresésére Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. "Miután egy 16 éves fiatalemberről kell beszélni, nem szabad elfelejteni, hogy az NSI-programokban másfél-kétmilliárd forint még rendelkezésre áll a támogatásokra, erre is pályázni kell."

Kérdésünkre, hogy ilyen váratlan esetre, amikor kevésbé támogatott sportágban váratlanul tehetség bukkan fel, aki olimpiai éremre is esélyes lehet, akkor a MOB tud-e pluszban segíteni, egyáltalán van-e bármilyen mozgástere ezen a téren, Molnár úgy felelt, ezt a szövetségnek kell megoldania, a már említett forrásokból és összegekből erre futnia kell.

"Mivel az íjászoknak évek óta nem volt komoly eredménye világversenyeken, nehéz támogatást adni. Nekünk normatív rendszert kell működtetnünk, ehhez eredmény szükséges. Ha például az előző olimpián lett volna íjászunk, akkor most egy sportoló és két edző ösztöndíjban részesülhetne" - tette hozzá.