Vágólapra másolva!
Magyar győzelemmel ért véget a jégtáblákon, mínusz 32 fokban megrendezett Északi-sarki Maraton. A győztes Tóth István első magyarként indult el a viadalon, egyben ötödik magyarként érte el az Északi-sarkot.

A viadal pénteken este 11 órakor kezdődött, az Északi-sarkon ilyenkor huszonnégyórás nappali fényt kihasználva. Az Északi-sarki Maraton honlapja szerint a terepviszonyok egyre romlottak a 32 fokos hidegben, ezzel együtt valamennyi induló célba ért.

A férfiak mezőnyében a Tóth István győzött, a törökbálinti futó közel öt óra alatt (4:54:03) alatt teljesítette a maratont.

A versenyről rendszeresen beszámoló törökbálinti hírportál információi szerint az első Északi-sarki Maratont 2003-ban rendezték meg tíz indulóval, míg 2010-ben már harminchárom országból 188-an jelentkeztek. Tóth István előtt még nem volt magyar résztvevője a versenynek, az Északi-sarkot korábban négy honfitársunk érte el.

A verseny a jégtáblák tetején zajlik, és a rajthoz közeli repülőgép-leszállópálya is jégtáblán van, egy bulldózerekkel lesimított szakaszon. Mivel a jégen múlt héten egy méter széles nyílás, gleccserszakadék keletkezett, a maratont csak késéssel tudták megkezdeni, az éppen úton lévő versenyzőket még a levegőben vissza kellett fordítani a Spitzbergákra.