Vágólapra másolva!
Akár futballpályákon is lehetne alkalmazni a Colosseót, állítja a Szlovákiában bevált és a kezdődő jégkorong-világbajnokságon is alkalmazott rendszert alkalmazó cég magyarországi képviselője, aki szerint csak az a lényeg, hogy a prioritást határozzák meg tökéletesen. Onnantól kezdve a rendszer számára mindegy, hogy kaszinóban vagy futballpályán kell alkalmazni.

A cégcsoport a divízió I-es jégkorong-világbajnokság idején Budapesten tartott bemutatót, amelynek lényege az volt, hogy a Colosseo-rendszer a magyarországi sportpályák és -csarnokok biztonságosabbá tételét, illetve a közönség jobb kiszolgálását is elősegítené.

"A szoftver úgy van kialakítva, hogy bármilyen sportra használható lehessen" - mondta a rendszert alkalmazó cég magyarországi képviselője, aki szerint a teniszben ismert sasszemhez is csatlakoztatni lehetne, mint videobírót. Sőt, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) a Colosseo-rendszert elismerte hivatalos videobírós segítőnek, elsőként megadva a lehetőséget egy olyan programnak, amelyet nem az IIHF fejlesztett ki.

A rendszer a szlovákiai hokivébén például a csarnokba kilátogató szurkolók biztonságát is szolgálja. A drukker a jegy vásárlásával belép a rendszerbe, amikor a csarnok kapujánál érvényesíti a belépőjét, az arcképét egy kamera rögzíti, így aztán bármilyen rendbontás esetén a nézőteret pásztázó kamera felismeri, a fotóját az illetékesek megkapják, és a legközelebbi jegyvásárlásnál, illetve belépési kísérletnél a renitens kiszűrhető.

Kérdésünkre, hogy ezt át lehetne-e ültetni csarnokon kívüli eseményre, például futballmérkőzésre, a képviselő elmondta, csak azt kell tisztázni, milyen problémát akarunk megoldani. Onnantól kezdve csak modul kérdése az egész.

"Ha a beléptető rendszerek le vannak fedve kamerákkal, ha a helyjegy és a hozzátartozó szurkoló arca összekapcsolható, akkor könnyedén használható a biztonság megőrzésére. Ha az egyik szektorban botrány törne ki, a program csak előkészíti a listát a helyekkel és a hozzákapcsolódó nevekkel és arcképekkel, és máris indulhat a kamerás pásztázás és azonosítás."

Hogy mindez mennyibe kerülne, még hozzávetőleges összeget sem tudott mondani, hiszen minden létesítmény és stadion más-más felszerelést igényelne.

"A budapesti prezentáció jól sikerült, jó visszajelzéseket kaptunk" - mondta a képviselő, hozzátéve, konkrét kérés egyelőre még nem érkezett be a céghez egy esetleges magyarországi munkával kapcsolatban.

A cégcsoport képviselői a budapesti prezentáción kiemelték: nemcsak a jégkorongban, hanem más sportágban is alkalmazható a rendszer, akár vízilabdában, hiszen lehet víz alatti kamerákat telepíteni, vagy akár teniszben, ahol a hokihoz hasonló videobíró is közreműködik.