Vágólapra másolva!
Kisebbre venné a sportcélú dotációt nyújtó cégeket megillető támogatási mértékeket a kormánypárti képviselők által jegyzett törvényjavaslat. Profi sportolók bérét nem lehetne fizetni vállalkozásoktól kapott pénzből.

A Fidesz és a KDNP képviselői benyújtottak egy törvényjavaslatot, amely a sportot adókedvezményekkel felvirágoztató, tavaly nyáron elfogadott törvényt módosítaná több ponton. Azért kell felülírni a közel egy évvel ezelőtt elfogadott, de hatályba mégsem lépett jogszabályt, mert az Európai Unió nem hagyta jóvá. Azokra a rendelkezésekre nem bólintott rá Brüsszel, amelyekről azt gondolta, hogy tiltott állami támogatáshoz juttatnák azokat a cégeket, amelyek valamilyen támogatást adnak sportkluboknak, -szövetségeknek, cserébe pedig bizonyos kedvezményt kapnak a társasági adójukból.

A mostani törvényjavaslat szerint azért nem jár majd társaságiadó-kedvezmény a vállalatoknak, hogy a profi sportolók bérére adnak támogatást a klubok számára. Ellenben bekerülnek a támogatható körbe az országos szakszövetségek, amatőr és hivatásos klubok, utánpótlásnevelés fejlesztését végző közhasznú alapítványok képzési feladatai, az arra szánt pénz egy részét a támogató cég lényegében leírhatja a társasági adójából, vagyis kevesebb társasági adót kell, hogy fizessen az államnak.

A brüsszeli kifogásokat megelőzendő csökkentik a támogatási mértékeket. Eredetileg azt szerette volna a kormány, hogy az utánpótlásnevelésre adott pénz teljes összegét el lehessen számolni a társasági adó 70 százalékának terhére. Most azonban csak az utánpótlásnevelési pénz kilencven százalékát lehet beszámítani a társasági adó 70 százalékának részébe. A sportcélú befektetésre szánt összegnek nem 80, hanem csak 70 százalékát lehetne érvényesíteni a társasági adó 70 százalékát kitevő összegben.

A mostani törvényjavaslathoz is kell a brüsszeli áldás, amíg az nem érkezik meg, mert az EU továbbra is versenyjogi fenntartásait fogalmazza meg, addig a törvényjavaslat néhány pontja hatályba sem léphet. Így például a profi klubok személyi jellegű költségeinek támogatására, vagy a profi klubok esetén a beruházási költségek támogathatóságára vonatkozó, valamint az infrastruktúrafejlesztéshez kapcsolódó illetékkedvezményről szóló passzusokra kell az Európai Bizottság jóváhagyása.