Vágólapra másolva!
Mikóczy Zoltán, Overdose társtulajdonosa szerint a Royal Ascoton elért negyedik hely óráisi erkölcsi sikernek számít, ami után a jövőben nem lehet probléma a ló Group I-es viadalokon való versenyeztetése.

"Tulajdonosként minden versenyhez úgy állok hozzá, hogy a ló nyerni fog, de természetesen nekem is szembesülnöm kell a tényekkel" - nyilatkozta Mikóczy a Magyar Televízió szerda reggeli műsorában. "Meg kell erősítenem, hogy egy óriási erkölcsi siker, amit Overdose elért, ezért elégedett vagyok."

Pécsi István lóverseny-szakkommentátor egyenesen csodának nevezte Overdose teljesítményét, figyelembe véve a két évvel korábbi súlyos betegségét. Szerinte még egyetlen ló sem ért el ilyen eredményt ennyire komoly sérülésből visszatérve, ezért Mikóczyhoz hasonlóan ő is úgy véli: Overdose megváltotta a belépőjét a legerősebb Group I-es futamokra.

"A negyedik-ötödik hely a legoptimálisabb elvárás volt Overdose-zal szemben, hiszen roppant erős mezőny állt rajthoz Ascotban. Mivel a világ legjobbjai ellen kellett helytállnia, ezért előzetesen egy kicsit féltettük is a versenytől" - fogalmazott Pécsi, aki szerint, ha a következő egy-két hónap sérülésmentesen alakul Overdose számára, akkor idén bárhol a világon tud majd Group I-es futamokat nyerni.

Mikóczy Zoltán a műsorban arról a sajtóinformációról is beszélt, mely szerint Overdose jelzálog alatt futott volna kedden. "Ez a hír teljes mértékben dezinformáció, tulajdonképpen egy kacsa lett megszellőztetve a médiában. Miután a jövő héten hazatérünk a lóval, ezt tisztázni is fogjuk" - jelentette ki Mikóczy, majd hozzátette, Overdose-nak a legtőkeerősebb magyar vállalatok a társtulajdonosai, ezért nem okozhat gondot jövőbeli versenyeztetésének finanszírozása. "Olyan tulajdonostársaim vannak, mint a Mol, az OTP, a Trigránit és a Pannónia Biztosító, ezért úgy gondolom, ha a döntés megszületik arról, hogy a magyar lóversenyzés felvirágoztatására áldozni fognak, akkor nem szabad, hogy problémát jelentsen a ló Group I-es futamokon való versenyeztetése."

Forrás: MTI/EPA/Charlie Crowhurst

Overdose második helyen is haladt a versenyen

Overdose első tizenkét futamát megnyerte, majd súlyos, pályafutását veszélyeztető sérülést szenvedett 2009-ben. Miután felépült a savós patairha-gyulladásból, 2010 augusztusában - 14 veretlen futást követően - kikapott Baden-Badenben. Azóta április 17-én, a németországi Hoppegartenben versenyzett először, ahol ismét régi önmagát mutatta: meggyőző stílusban futva, új pályacsúccsal nyert. A keddit megelőzően legutóbb május 21-én versenyzett, akkor csak hetedik lett a Temple Stakesen, a Haydock Parkban, így az volt a kérdés az ascoti verseny előtt, hogy vissza tud-e zárkózni a legjobbak közé. A kissé emelkedő pályán végül nagyon jó eredményt ért el, úgy lett negyedik, hogy a dobogós helyekért volt harcban, miközben a mezőny nagy része jelentős hátrányban követte a négyes élbolyt.

A hatéves angol telivér a negyedik helyével 16 100 fontot (4,83 millió forint) nyert. A Pannoniaoverdose.hu oldal közlése szerint a győzelem 170 310, a második hely 64 560, a harmadik pedig 32 310 fontot ért. Az első háromban az angol Prohibit, az ausztrál Star Witness és a Hongkongban edzett Sweet Sanette végzett.